Improvizációs színház - tényleg félni kell tőle?

Aki látott már improvizációs előadást a Momentán Társulattól, biztos nehezen hitte el, hogy tényleg nem készültek semmit előtte. Pedig így van: minden ott születik meg az orrunk előtt a színpadon. Ezúttal kifejezetten zenés produkcióval, a re:Verzével lepik meg közönségüket.

A társulatnak már kialakult egy stabil törzsközönsége, de azok a nézők is hamar feloldódnak előadásaikon, akik irtóznak attól, hogy az interaktivitás jegyében bevonják őket bármibe is.


A 12 éve működő csapat abszolút profi, ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem blokkolnak le a színpadon; hogy ez mennyire gyakran fordul elő, és ilyenkor mi történik, azt elárulják a Fidelio páros interjújában, amiben Bódy Gergő alapító taggal és Pirisi László, a csapat zeneszerzőjével készítettek.  


„Belénk van ültetve az elképesztő félelem, mert mindig az van kipécézve, hogy mit nem tudsz, mi a gyenge pontod, miért kaphatsz egyest? Sose az, hogy mit tudsz, mire jöttél rá, mik az erősségeid. A civil ember el se kezd próbálkozni, mert úgyis hibázik. Itt meg az van, hogy próbálkozom, mert úgyse lehet hiba! Ezt kell megugrani. Ezért is mondom el mindig a Rögvesten, hogy ez egy olyan este, ahol nincs rossz ötlet. Senki nem minősítheti rossznak az asszociációdat. Jogod van hozzá. Egyik se jobb, mint a másik. Az improvizáció is erre épül: ha valami a fejedben megjelenik, akkor az nem véletlen. Ebből következik a szabadság.” - meséli Bódy Gergő a sajátos műfajról.


„Annyira erős szerintem az improvizációban az élmény, hogy itt, a szemem előtt történik minden, meg hogy nézőként bekiabálom, hogy „űrállomás”, és akkor a következő jelenet egy űrállomáson játszódik, hogy nem baj, ha nem tökéletes. Nem is teszünk ígéretet, hogy tökéletes lesz, de a nézők se várják el. Azt akarja látni, hogyan születik meg előtte a pillanat. Elmondja, mi a hobbija, és éneklünk róla egy dalt.” - foglalta össze Gergő.


Hogy pontosan kik ők, milyen fellépniük céges rendezvényeken, valamint milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valaki jól tudjon improvizálni, azt a Fidelio teljes interjújából tudhatja meg.