Indy a mccarthyzmusban

Már bocsánat, de micsoda kérdés az, hogy nem öreg-e Harrison Ford az Indiana Jones 4-hez? Legfeljebb udvariasan hozzákorosodott azokhoz a nézőnőkhöz, akiket már a nyolcvanas években lehódított a (mozi)világ legkedvesebb félmosolyával.

A legkedvesebb félmosoly prototípusát egyébként dr. Richard Kimble-ként mutatta be Harrison Ford A szökevényben egy chicagói metrókocsiban, de ez mellékszál. Maradjunk Indiana Jones-nál, akinek még mindig elég fürge a lába és az ökle, s változatlanul sikeresen egyesíti a kalapos, átizzadt ingű, macsó kalandor nyers férfierejét a szemüveges, mellényes, csokornyakkendős régészprofesszor szaktudásával, mely oly nélkülözhetetlen a kincskereséshez.

Az Indiana Jones-történet rég várt folytatása mindent tartalmaz, ami a korábbiakban már bevált, és amit alkalmasint hangosan követelnénk a moziban, ha nem kapnánk meg. Van ostorcsapás, kígyófóbia és örömteli viszontlátás a halálos veszedelem kellős közepén. (Marion, vagyis Karen Allen kerül elő a frigyládás részből, és én pont őt választottam volna visszatérőnek, ha kérdeznek.) Továbbra is létezik az a különös jelenség, hogy ha Indy bemászik valami pókszagú helyre, akkor ott elaggott csontvázak akaszkodnak a nyakába, majd kisvártatva elkezd összeomlani az egész építmény. És ismét akad olyan kutató kartárs (Ray Winstone), aki a katasztrófa előtt két másodperccel is az aranyakat próbálja magához venni. (Jól sejtik: nem jut ki élve.)

A negyedik rész újdonságait a váratlan családi szálak, valamint a kor és az ellenséges elemek specifikumai adják. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága - mint azt már mindenki tudja - az ötvenes években játszódik, s ennek megvan az az előnye, hogy a részletekre imponálóan adó Steven Spielberg nagyszerű ötvenes évekbeli fazonokat helyez el a főhősök körül. (Már a kezdés is kész gyönyör: ahogy a nevadai sivatag országútján korabeli automobilon száguldozó korabeli fiatalok versenyeznek viccelődve egy katonai konvojjal.)

Ezúttal a gonoszok oroszok - pontosabban szovjetek -, s némelyikükön már első ránézésre is látszik a mélységes elvetemültség. Viszont táborozván, maguk között kifejezetten kedélyesek, s mintegy a Mojszejev együttes kihelyezett tagozataként, felhőtlenül táncolnak a tűz körül. (Jellemző egyébként, hogy nem is járunk távol a valóságtól. A Mojszejev együttes először 1958-ban turnézott az USA-ban.) Jones professzor riválisainak nagy tudású vezérét Cate Blanchett játssza szürke munkásőroverallban, ötágú csillagos övvel a derekán. Szigorú arcával és fekete parókájával úgy fest, hogy apróbb simítások után akár az Orion űrhajóra is elmehetne biztonsági tisztnek.

Minek ragozzam tovább? Aki szereti Indy kalandjait, ezt is élvezni fogja. Aki meg nem, annak ez a negyedik is nyolc.