Ízlések és pofonok

  • TóCsa / PORT.hu

A kulináris élvezetekről számos kiváló film készült már a Szindbádtól kezdve egészen A nagy zabálásig, viszont maguk a szakácsok eddig többnyire statisztaszerepre kárhoztattak az akciófilmek konyhán át üldözős jeleneteinél. Idén nyáron most mégis övék a főszerep, hiszen Remy, a párizsi gasztropatkány alig másfél hónapja robbantott kasszát a L'ecsóban, most pedig a nyomában lohol Catherine Zeta-Jones fődíva, hogy megfőzze mindannyiunk szívét. Úgy tűnik a szakácsmunkáról mindenkinek csak az életöröm jut eszébe, ezért is lehet, hogy csak vígjátékok készülnek a témában.

A helyszín ezúttal nem Párizs, a romantika fővárosa, de persze New Yorkban sem maradhatnak magányosak a szívek, ezért CZJ kapott egy férfipartnert is maga mellé a Thank You for Smoking!-ban a vászonról mindenkit lejátszó Aaron Eckhart képében. Érdekes módon a párosuk kiválóan működik, viszont Zeta-Jones játéka önmagában meglehetősen erőtlen, főleg ha Eckharthoz kell hasonlítani. Általában mindig dívákat, vad csábítókat, megközelíthetetlen szépségeket kelt életre, most azonban egy teljesen hétköznapi nőt kellene életre megszemélyesítenie, ez viszont meghaladja képességeit. Az ember egy díváról egyszerűen képtelen elhinni, hogy egy konyha mélyén épp rántott húst sütöget az olajban fehér köténykéjében.

A történet egy céltudatos és karrierista szakácsnőről szól, akinek testvére halála után nyakába szakad annak kislánya, a munkahelyén pedig egy új szakácssegéddel kell megküzdenie posztjáért. A küzdelemből szép lassan szerelem lesz, és a kislánnyal kiegészülve rögtön össze is jön a család egy nagy happy endhez.

Az Ízlések és pofonok azt a fajta hollywoodi kiszámíthatóságot képviseli, amiért az Álomgyárat könnyen lehet szeretni és gyűlölni is. A film senkinek nem árt, nem fogja megváltani a világot, viszont ha épp semmi komolyra nem vágyunk, akár még egy kellemes másfél óra is lehet a jutalmunk a moziteremben ülve. Könnyű kis limonádé csupa szimpatikus szereplővel, igazán komoly konfliktus nélkül, tűrhető kivitelezésben. Az ugandai születésű ausztrál filmrendező, Scott Hicks a Ragyogj!-al annak idején pont kiváló színészvezetői képességéről lett ismert, de Catherine Zeta-Jonest még neki sem sikerült megzaboláznia, viszont az Aaron Eckhart - Abigail Breslin (A család kicsi kincse) duó van annyira zabálnivaló, hogy elviszik a hátukon az egész filmet. Ha pedig szerencsénk van, a párunknak még egy finom vacsora megfőzéséhez is megjöhet a kedve utána...