Jégvarázs

A Disney megint egy klasszikus mesét dolgozott fel, természetesen a saját képére formálva. Hercegnő (mindjárt kettő) pipa, jóképű hős pipa, komikus mellékalak(ok) pipa, mozgalmas animáció pipa, főgonosz pipa, dalrafakadás minden indokolt és indokolatlan esetben pipa, 3D pipa, tanulság pipa, happy end pipa. És nagyjából ennyi. Na jó, van valami története is...

Elsa és Anna testvérek és hercegnők, naná. Elsa az időseb, de különleges képessége, amivel bármit jéggé dermeszt, amihez csak hozzáér, már kicsi korában félig önkéntes szobafogságra kényszeríti. Így két lány egymástól elzárva nő fel. A szülők balesetben meghalnak, és Elsa lesz az új uralkodó. Kitaláljátok, mi történik a koronázási ünnepségen? Pontosan, Icewoman nem tudja uralni átkát, és kész a bonyodalom. Menekülés, keresés, hős fickó megjelenése, kaland, életre kelt hóember, rénszarvas, stb. Csak egy picivel bonyolultabb egy faéknél. Nem rossz, de lehetett volna jobb is. Nézzük a pozitívumokat. Az animáció hozza a megszokott magas minőséget, a figurák élnek, és a táj csodálatos.

Sajnos a téli környezet miatt nem túl változatos, de jeget ilyen szépen még nem rajzolt senki. A karakterek szerethetőek, a két főszereplő szimpatikusan különböző jellemű. Főleg a nővér kapott némi mélységet, Anna pedig kellően eleven ellenpont. Jöjjenek a negatívumok. A 3D felesleges, a bevezető kisfilmben sokkal jobban használták. A dalok nem érnek fel a nagy elődök (Kis hableány, Aladdin, Szépség és a Szörnyeteg) szintjéhez, néhol kicsit sántikál. Egyedül Elsa jégpalotás dalánál éreztem, hogy sikerült elkapni a fonalat. És a legfontosabb, a gonosz karakter egyszerűen sótlan. A humor nem rossz, de fogod a térdedet csapkodni tőle.

Minden hibája ellenére ajánlom megtekinteni, mert nagyon jó mese a testvéri szeretetről, kortól függetlenül. A vége ugyan szirupos, de egy kis csavarnak köszönhetően tökéletes lezárása a sztorinak. Megvolt a lehetőség egy komorabb befejezésre, de egy Disney-filmnél ilyenre ne számítsunk. Talán majd egyszer.

Szerintem 70%.