Jenki amazonok

Egy kényszeres, izgága rendőrnő feladatként kapta, hogy megvédje a nyugdíjas kábítószer főnők fiatal kolumbiai „leendő” özvegyét. Mindezt az alvilág és a velejéig korrupt zsaruk támadásai közben. Végül is a történetből a lehető legtöbbet hozta ki a rendező Anne Fletcher.

A magyar cím – Csábítunk és védünk -, valamint a szőke, egyedülálló, főszereplő hölgy Cooper (Reese Witherspoon) még romantikus történetre is utalhatnának, viszont a csábítás nem gyakori jelenet a filmben, a védelemmel szemben. A munkamániás, édesapja után rendőrré vált Cooper, a férfi kollegái között hatalmas kiugrási lehetőséggel kapott. Texasba a dallas-i bíróságra kell kísérnie, és rendőri védelmet kell nyújtania egy maffiózó feleségének. Nagy esély számára, hiszen egy régi, komikus rendőri intézkedése miatt, városi legenda része lett a neve. Szinte saját magát is elesett, aranyosnak mutatja be, aki csak a törvények és a szabályok szerint él. A Coopernek folyton ellenszegülő, rafinált védett tanú, Daniella (Sofía Vergara), akinek tanúskodnia kell egy nagy kábítószer-kartell elleni bírósági tárgyaláson. Tapasztaltabb, sokkal jártasabb a bonyolult élethelyzetekben, mint védelmezője és nem a tárgyalásra akar menni.

Együtt egy furcsa, de egymást mégis jól kiegészítő párost alkotnak. Kétségbeesett helyzetekben sok a sablonos megoldás, a női civakodások kifejezetten gyenge jelenetek. Kiábrándítóak a kiszámíthatatlan, felháborodott nők. Komikus mindkét női szerep és figyelemre méltó, ahogy a külvilág szemében változik a szőke rendőrnő magassága és a kolumbiai nő kora. …illetve az erre történő reakciók is mosolyt csalnak elő. Tragédia akkor sem történik, amikor két nő ül a volán mögött egy buszon, de enyhe feminista éle van pár jelenetnek.

Magáról a védett tanú történetéről nem sikerül „új bőrt lehúzni”, még vígjáték formában sem, és női főszereplőkkel se, de élvezhető, az amerikai langyos limonádé humort nélkülözi a film, a poénkodás és a golyózápor között.

Szerintem: