Johnny Depp MEGNYERTE a rágalmazási pert Amber Heard ellen

Johnny Depp megnyerte a rágalmazási pert volt felesége, Amber Heard ellen. Depp 15 millió dolláros kártérítésre jogosult, de mivel Heard egyik ellenkeresetét elfogadta az esküdtszék, Deppnek is kell fizetnie. Ugyanakkor az ítélet azt jelenti, hogy Depp nem követett el erőszakot Heard ellen.

Johnny Depp és Amber Heard pere, ha nem is az évszázad bírósági ügye, de egy biztos; az elmúlt időszak egy legnagyobb médiafigyelmet kapott eseménye volt, és számos olyan dolgot tudtunk meg, amit igazából nem akartunk.

Az ítélethirdetést  2,7 millióan követték élőben a Law & Crime YouTube-csatornán.

Hat héten keresztül tartott a bíróság és az egész világ előtt Johnny Depp és Amber Heard rágalmazási ügye, amelyben három nap tanácskozás után hozta meg az esküdtszék az ítéletet.

Amber Heard / Forrás: Cliff Owen/Consolidated News Pictures/Getty Images

 

Depp "egy a tárgyalás előtt vállalt munka miatt nem volt jelen személyesen az ítélethirdetésen", amit Heard szóvivőjén keresztül így kommentált:

„Az, hogy ki éppen hol van, megmutatja, mik a prioritásai. Johnny Depp az Egyesült Királyságban gitározik, míg Amber Heard Virginiában várja az ítéletet. Depp nagy vidáman turnézik.”

Depp jelenleg Európában tartózkodik, legutóbb kedden lépett fel Jeff Beck turnéján a Royal Albert Hallban Londonban, ahol Kate Moss is a közönség soraiban volt. A színésznek még lesz egy fellépése csütörtökön. 

A bíróság épülete előtt főleg Depp támogatói voltak láthatóak, egyébként az egész ügy alatt érezhető volt, hogy Depp támogatottsága a közvélemény részéről jóval nagyobb, mind Heardé.

Az ülés azzal kezdődött, hogy Penney Azcarate bíró emlékeztette az egybegyűlteket, hogy "ez egy bíróság", és "a kirohanásokat nem tűrjük".

Johnny Depp / Forrás: Cliff Owen/Consolidated News Pictures/Getty Images

 

Majd némi tanácskozás után a bíró „visszaküldte” az esküdtszéket: felkérte az esküdteket, hogy vonuljanak vissza, és töltsék ki a papírokat, amelyekben javaslatot tesznek a kártérítés és a büntető kártérítés összegére – és ekkor már a fél világ tűkön ült. De a bíró jelezte, „ne menjenek túl messzire.”

Végül az esküdtszék megállapította, hogy Heard rágalmazta volt férjét egy 2018-as Washington Post-cikkben, amelyben „családon belüli bántalmazás ügyét képviselő közéleti személyiségként” jellemezte magát.

 

Az esküdtszék szinte minden kérdésre igennel válaszolt, ezek között szerepel, hogy Heard véleménycikke hamis volt-e, rágalmazó volt-e, és konkrétan a Depp-pel való kapcsolatára utalt-e.

Az esküdtszék megállapította, hogy

Heard kijelentései a házasságáról "hamisak" voltak, és "rágalmazó célzást" közvetítettek Deppen kívül más személyeknek is. Továbbá azt is, hogy "tényleges rosszindulattal" cselekedett.

 

Az ítélet szerint összesen 15 millió dollár, ebből 10 millió kártérítés, és 5 millió büntető kártérítés illeti meg Deppet. Viszont Virginia Államban 350 000 dollárban van maximalizálva a büntető károkozás összege, ezért Depp összesen 10 millió 350 000 dollárra jogosult. Ugyanakkor Amber Heard megnyerte az egyik ellenkeresetét, ezért őt  2 millió dollár illeti. 

Amber Heard így nyilatkozott az ítleletet követően

A csalódottság, amit ma érzek, kimondhatatlan. Összetört a szívem, hogy ez a rengeteg bizonyíték még mindig nem volt elég ahhoz, hogy szembeszálljak volt férjem aránytalan hatalmával, befolyásával és uralmával. Még inkább csalódott vagyok amiatt, hogy ez az ítélet mit jelent a többi nő számára. Ez egy hatalmas visszalépés. Visszatértünk azokba az időkbe, amikor egy nőt, aki megszólalt az ügyében, nyilvánosan megszégyeníthetik és megalázhatják.  

 

Depp rágalmazási keresete egy 2018-ban a Washington Postban megjelent véleménycikken alapul, amelyben Heard „a családon belüli bántalmazás ügyét képviselő közéleti személyiségként” jellemezte magát. Noha a cikk nem említette név szerint Deppet, ügyvédei azt állították, hogy mivel abban felismerhető volt, a cikk eredményeként karrierje óriási törést szenvedett. A színész 50 millió dolláros rágalmazási pert akasztott Heard nyakába, aki ellentámadásként 100 millióra perelte be volt férjét.

A perről szóló cikkeinket is sok lenne a felsorolni, de a legfontosabbak itt és itt és itt

Borítókép: Alex Wong/Getty Images