Karácsonyi családi akármik

Karácsonykor egyszerűen muszáj, hogy összejöjjön a család, a csatolt részek, a vidékek, a fővárosiak, a kevésbé népszerűek, az összes gyerek, a bekattant nagybácsi, a jobbosok és a liberálisok, az allergiások és a bélpoklosok, hogy előkerüljön minden probléma két ünnepli dal eléneklése között, de csak udvariasan, mert olyan ritkán van együtt a család – mint ahogy azt a Káosz karácsonyra megmutatja, sok más filmmel együtt.

Kőkemény család (2005)

A Stone család mindig alaposan megválogatta a tagjait. A rajongott fiú, Everett idén az új barátnőjét, Meredith-t  is magával hozza a karácsonyi ünnepségre. A baj az, hogy a család korántsem ilyen jövendőbelit képzelt el számára – a lány merev és konzervatív -, és a véleményüket nem is rejtik véka alá. Meredith számos sikertelen próbálkozás után, hogy szimpatikussá tegye magár felveszi a (főző)kesztyűt, és elhívja a húgát, Julie-t, aki alaposan befűt a Stone famíliának, akiknek lehet, hogy pont egy ilyen fejmosásra volt szükségük. A család feje, akárcsak a héten bemutatásra kerülő Káosz karácsonyra esetében, Diane Keaton, akinek remekül állnak az ünnepi szvettererek, és nagyon megértően tud nézni, az itt végül egymásra találó lányok pedig Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams és Claire Danes, mert az ilyen filmek mindig a nőkről szólnak – ők a családi tűzhely őrzői!

Karácsonyi vakáció (1989)

Volt idő, amikor Chevy Chase hosszú éveken át uralta az amerikai családi vígjátékok piacát, majd jött a rá hasonlító, de jóval kevésbé vicces és karizmatikus Tim Allen, aki nyilván olcsóbban dolgozott, de őt lassan elfelejtjük – akárhányszor is ismétlik a filmjeit ilyenkor. Chavy Chase más tészta, és a Griswold család fejeként nagyon sokszor megnézhető, és itt természetesen – a Családi vakáció, Amerikai vakáció és Európai vakáció után – az elfuserált család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész család kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra, Frank apuka pedig nagy bejelentésre készül. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek és azon vannak, hogy sikerüljön titokban tartani azokat. Ismerve a Griswold családot tudható, közeleg a katasztrófa. Ahol a Griswoldok megjelennek onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes-e egy család romba dönteni a karácsonyt? Chevy Chase és Beverly D'Angelo mellett az ifjú Juliette Lewis-t láthatjuk lányuk, Audrey-ként.

Négy karácsony (2008)

Egy karácsony kevésnek tűnik? – akkor tessék, itt van egyszerre négy, ami a duplája annak, amire az átlagember hivatalos, vagyis rendszerint a saját és a kedvese családjának karácsonyi ebédjére hivatalos. Kate és Brad sokáig módszeresen kerülte a karácsonyi ünnepségeket, és a legelképesztőbb sztorikkal etették a családot, csakhogy ne kelljen részt venniük a családi összejöveteleken, de egy élő közvetítés révén azonban lebuknak, és kénytelenek végiglátogatni a szülőket, akik persze mind elváltak. A négy látogatás során alapos ízelítőt kapnak a családi melegségből és egymás féltett titkaiból.Az ugyan kissé bántó, hogy Reese Witherspoon és Vince Vaughn párosa semmiféle összhangról nem árulkodik – Vaughn rendszerint nem egy kellemes partner, van benne valami kelletlen és kellemetlen -, de olyan remek színészek enyhítenek ezen a hibán, mint a nagyszerű Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Favreau, Mary Steenburgen és Jon Voight.

Szédült hétvége (Egy békés családi ünnep) (1995)

Ki gondolta volna, hogy Jodie Foster egykor karácsonyi filmet rendezett? Mi biztosan nem, az viszont látszik, hogy a főszereplő Holly Hunter valójában a színész-rendezőnő alteregója. Ő Claudia, aki úgy érzi, hogy az élete egy csődtömeg. Épp most rúgták ki az állásából, a tizenhat éves lánya - akit egyedül nevel - bejelenti, hogy lefekszik a fiújával, irtózatos nátha gyötri és mindennek a tetejében közeleg a Hálaadás napja. A szülei pedig elvárják, hogy az ünnepet otthon töltse velük Baltimore-ban. Még a gépről értesíti kissé hóbortos öccsét, Tommyt, aki mint felmentő sereg megérkezik Bostonból, egy titokzatos férfi társaságában. Betoppan a hugica is, a rém rendes családjával. Kezdődhet a békés családi ünnep. A filmet Koltai Lajos fényképezte, és a hősnő meleg öccsét alakító, jócskán túlpörgő Robert Downey Jr. frizurája egyszerűen borzalmas benne!

Krampusz (2015)

Az olyan Karácsony, ahol minden klappol, mindenki mosolyog és a vacsora is finom, remek élmény, de nem a filmvászonra való. A filmekben az ünnepekre romlik mindig el, ahogy most is, de nem a vicces kissrác marad véletlenül otthon vagy az ajándékok tűnnek el, hanem egy irdatlan nagy szörnyeteg támad egy problémás családra. Történik ugyanis, hogy egy kisfiú folyton veszekedő rokonai miatt kiábrándul az ünnepekből, és hátat fordít a Karácsonynak. Nem sejti, hogy az ünnep elutasításával magára és családjára szabadította a Krampusz haragját. A Krampusz egy ősi démoni erő, amely megbünteti a hitetleneket. Elszabadul a pokol, kedvelt ünnepi alakok kelnek szörnyűséges önálló életre, és ostrom alá veszik a családi otthont, arra kényszerítve őket, hogy harcoljanak egymásért, ha túl akarják élni az ünnepeket.