Kedvenc nem létező városkáink

Cicely, Stars Hollow, Derry, Hawkins, Haddonfield, Fravity Falls, Twin Peaks, Winden, és még sorolhatnánk azokat a rendkívüli kisvárosokat, amiket hiába keresnénk a térképen.

Stephen King Maine-je

Az Egyesült Államok Maine államának földrajzát alaposan átformálta írásaiban – aki nem kifejezetten King-rajongó, az is hallott már Castle Rockról vagy Derry-ről, King leghíresebb fiktív városairól, amelyeknek alaposan kidolgozott történelmük, mitológiájuk is van, kedvenc üzletekkel, kocsmákkal, nevezetes lakókkal. Castle Rockban zömmel King karrierjének első, tucatnyi klasszikust kitermelő szakaszában játszódnak regényei, például a Cujo, Állj ki mellettem, a Halálos árnyék, a Hasznos holmik, a Holtsáv, de temérdek más művében is felbukkan, legalább utalás szinten. Derry az Az és a Nem jön szememre álom helyszínéül szolgáló város, és a King Maine-jének olyan településeit találhatjuk a környéken, mint Haven (Rémkoppantók), Jerusalem's Lot (Borzalmak városa), Chester's Mill (A búra alatt), Ludlow (Állattemető), de A remény rabjaiból (és csomó más King-műből ismert) Shawshank börtön is ezen a vidéken van. King Amerika egyéb részeire is odabiggyesztett egy-egy fiktív települést, de ha az életmű egészét nézzük, Maine-nél jobban elcseszett hely nem létezik e föld kerekén.

Forrás: Reddit

 

Twin Peaks

Talán az egyik leghíresebb fiktív városka Washington államban található, mindössze öt mérföldnyire a kanadai határtól. A főcímben látható nevezetes tábla 51201 lakost jelez (évtizedek óta), de a városka lakossága valójában ennek a tizede, ugyanis a bemutató idején az ABC Network tartott tőle, hogy egy ilyen apró település nem fogja lázba hozni a tévénézőket, így odabiggyesztettek még egy számot a végére. Twin Peaksben semmi sem az, aminek látszik (különösen a baglyok nem), és egészen veszedelmes, nem evilági lények vívják saját kis csatáikat a színfalak (no meg a vörös függöny) mögött.

 

Gravity Falls

Alex Hirsch rajzfilmsorozata főhajtás a Twin Peaks előtt, és zsenialitása a példaképével vetekszik. Az oregoni Gravity Falls, azaz a Rejtélyek városkája különféle lényeknek, titokzatos figuráknak és idővel egy interdimenzionális veszedelemnek ad otthont. Messze túlmutat egy kalandos, vicces rajzfilmen, mitológiája és sokrétű utalásrendszere egyszerűen bámulatos és minden újranézés során újabb és újabb rétegeit fedezhetjük fel ennek az eleinte vicces, majd egyre inkább félelmetes városkának, röviden: a Gravity Falls a legjobb rajzfilmsorozat a világon.

 

Charming

A Sons of Anarchy tizenötezres városkája a maga módján ugyanolyan szürreális hely, mint a sokat emlegetett Twin Peaks, csak itt nem táncoló törpék és vicsorgó démonok bújkálnak az ágy alatt és minden utcasarkon, hanem rivális motorosbandák, drogkartellek, kíméletlen gyilkosok és egyéb gazemberek. Az elbűvölő kisvároskánál elvadultabb helyet keresve sem találhatnánk.

 

Cicely

Unalmas ismét a Twin Peaks-t elővenni, de már a kezdetektől ahhoz hasonlították a Miért éppen Alaszka? című sorozatot, amit nálunk is nagy sikerrel vetítettek. Hiszen adott egy Isten háta mögötti kisváros (Cicely történetesen még messzebb van a hátától) és fura, bogaras lakói, ahova becsöppen egy kívülálló, aki lassacskán megszereti a helyet. A sorozat sokszor abszurdba hajló humora is elősegítette a hasonlítgatást: azért nem egy bevett dolog, ha úgy hal meg valaki, hogy rázuhan egy műhold. 

 

Haddonfield, Springwood, Woodsboro

A horrorfilmekben gyakran előfordul, hogy fiktív településeken játszódnak, ezek általában teljesen hétköznapi, unalmas kisvárosok, ahol egyszer csak felbukkan a gonosz. Ezzel a húzással azt is jelzik az alkotók, hogy bárhol történhetnek szörnyűségek, átélhetőbbé teszik a félelmet. A három, talán legismertebb horror-kisvároska Haddonfield, Springwood és Woodsboro, amelyek tulajdonképpen ugyanolyan vidéki városkák, csak épp más-más rettenet garázdálkodik: Haddonfield réme Michael Myers, Springwood fiataljait Freddy Krueger öldökli álmukban, Woodsboro pedig a Sikoly első és negyedik részének színhelye.

 

Stars Hallow

A Szívek szállodája helyszínét Connecticutban találhatnánk, ha létezne, de létező városkákból gyúrták össze: Kent, Washington depot, West Hartford és New Milford szolgáltak mintául. Stars Hallow környékén mind-mind létező települések vannak, Connecticut állam fővárosa, Hartford mindössze fél óra autóval. Érdekesség: a kisváros díszleteit a Warner Bros. egyik nagy stúdiójában építették fel, egy saroknyira a Vészhelyzet kórházának belső tereitől.

 

Hawkins

A streaming korszak kétségkívül legismertebb nem létező kisvároskája az Indiana államban található, harmincezres lakosságú Hawkins. A Stranger Things magát a helyszínt is Stephen King és Steven Spielberg nyolcvanas években alkotott, fiktív városaiból gyúrta össze, így történhetett, hogy miközben a srácok önfeledten bringázgatnak, nem messze tőlük, egy titkos kutatóintézet falai között nem evilági jelenségekkel babrálnak a jóérzésre fittyet hányó tudósok.

 

Winden

Hogy ne csak amerikai példákat említsünk, feltétlenül itt a helye a listán a német Windennek, a Dark című egészen elborult, de zseniális sorozat városkájának. Nehéz úgy bemutatni, hogy el ne spoilerezzünk valamit, ami a Dark tekintetében különösen súlyos bűnnek tekinthető, legyen elég annyi, hogy a város határában egy atomerőmű magasodik, és az erdő mélyén egy olyan dolog található, aminek nagyon nem kellene ott lenni. A lakosokkal sincs minden rendben, de ennél többet aztán tényleg nem illik elárulni.