"Kedvünk támadt Japánban forgatni"

- Hogy született a Wasabi ötlete?
- Kedvünk támadt Japánban forgatni. A japánok imádnak minket, és ez az érzés kölcsönös. Luc (Luc Besson) lassan fogott az íráshoz, de miután felkészült, három hét alatt meglett a forgatókönyvvel. Luc villámgyorsan dolgozik. Egyszer megjegyezte nekem: "Még alvás közben is dolgozom!"

- Hubert pont önnek való szerep!
- Pontosan megfelel a rólam kialakított képnek, de személyesebb síkon is illik hozzám. Pontosan megértettem, mit érzett Hubert, amikor megtudta, hogy van egy 18 éves lánya. Ahogy öregszem, egyre fontosabbá válnak számomra a gyermekeim. Ez a látszólag nem sokat töprengő ember valójában szenved. Azért dolgozik úgy, mint egy megszállott, hogy enyhítse fájdalmát. Ebben is hasonlít rám!

- Elképzelhető, hogy Hubert boldogabbá válik a film végén, miután belekóstolt az apaság boldogságába?
- Teljes mértékben! Biztosra veszem, hogy sokkal kevesebbet fog dolgozni, és többet golfozik!

- Ön is szeret golfozni?
- Ezt a sportot a film miatt fedeztem fel. A kezdeti nehézségek után hamar belejöttem, mert nagyon jó oktatóm volt. Nem váltam a golf rabjává, de érdekes játéknak tartom. Egyébként Japánban imádják a golfot. Egy háromemeletes edzőpályán forgattunk, ahol egyszerre 240-en játszottak!

- Könnyen ment a Wasabi forgatása?
- Nagyon gyorsan dolgoztunk, de sok problémánk volt. Először is, Japánban nehéz beszerezni a forgatási engedélyeket. A háromszintes autópályákon való közlekedés is gondot okozott. Nem a legjobb szezont fogtuk ki: folyton szakadt az eső! A nyelvi akadályokról sem szabad megfeledkezni: a stáb jelentős része japánokból állt, ezért rengeteg tolmácsra volt szükségünk.

- Milyen élményekkel járt Gérard Krawczykkal forgatni?
- Gérard nem az a fajta filmes, aki miatt leáll a forgatás, mert új ötletekre kell várni. Szakmai tudásán és gyorsaságán kívül tetszik, hogy milyen emberien viszonyul a színészeihez. Érdekli őt, hogy ki rejtőzik a színész álarca mögött.

- Michel Muller, filmbeli partnere híres a csípős humoráról. Önt is meg merte tréfálni?
- Igen! De ő olyan ember, aki gyengéden és bölcsen is tud viselkedni. Nem szabad elfelejteni, hogy matematikatanár volt, úgyhogy a látszat ellenére rendszerezett a gondolkodása. Vele mindenről lehet beszélgetni: a sárgarépa áráról, Platónról vagy a Tokiói közlekedésről!

- Az együttmuködésük milyen volt?
- Tökéletes. Imádom Momo figuráját, aki halálra unja magát Tokióban, és boldog, hogy 19 év után újra felbukkan Hubert, a régi haverja, mert tudja, hogy a visszatérés nagy balhékkal jár.

- Ryoku Hirosue, aki a makrancos lányt játssza, csak japánul tud. Nem nehezítette ez a közös munkát?
- Nem, mert ő igazi profi. 11 éves kora óta a pályán van! Japánban mindent csinálhatnak a művészek: játszanak, énekelnek, műsort vezetnek a tévében. Az alvást nem ismerik, egyfolytában kávét vagy energiaitalokat isznak! Ryoko is így él, és ő bírja is. Először meg kellett szoknunk egymást, aztán összebarátkoztunk. Minthogy én egy csöppnyivel idősebb vagyok, adtam neki néhány apróbb szakmai, sőt személyes jellegű tanácsot is. De persze a magánéletébe nem szóltam bele, mert abból mindig csak baj származhat forgatás közben.

- A filmben igen megható a két figura közti kapcsolat. Mondana erről valamit?
- Ezt az érzést nem lehet mesterségesen előidézni. Jön, és kész. A Léon, a profi forgatása közben Nathalie Portmannel is hasonló kapcsolatunk alakult ki.

- A Léon, a profi óta nem dolgozott Luc Bessonnal. Ez a szakmai eltávolodás kihatott a barátságukra?
- Nem, mert nem tévesztjük egymást szem elöl. Lucöt nagyon szeretem. Ha máshol dolgozik, gyakran felhívjuk egymást. Amikor aztán találkozunk, szólunk Eric Serrának, és hármasban kajálunk egy jót!

- Ő most az Európa Stúdió vezetője. Mi a véleménye erről a becsvágyó tervről?
- Önállóbban fogunk tudni filmezni, nem függünk másoktól, akik akadályozhatnák vagy leállíthatnák a munkát. Lelkesedem az ötletért! Nem értem, hogy képes Luc egyszerre ennyi mindent csinálni! Azt hiszem, hihetetlen energiájának az a titka, hogy imádja a filmezést.

- Az Europa igen gyors forgatási tempót követel. Ön ezt jónak tartja?
- A Wasabit az átlagosnál sokkal gyorsabban forgattuk, ami tetszett nekem. Persze, amikor gyorsan zajlik a forgatás, nagyon kell figyelni, nem kalandozhatnak el a gondolataink.

- Az elmúlt években sokat dolgozott amerikaiakkal. Folytatja ezt a gyakorlatot?
- Ki kellett használnom a kínálkozó lehetőségeket, de ez nem jelenti azt, hogy az amerikai film felé fordulok. Nem szívesen vagyok az Egyesült Államokban. Igyekszem minél kevesebb időt ott tölteni. Az ő életmódjukat csak 18 évesen lehet megszokni. Franciaországban sokkal jobban érzem magam.

- Legközelebb hol szeretne forgatni?
- Afrikában! Vonz a tamtam-dobok ritmusa és az izzadó emberek!