Keménykalap és krumpliorr, minden idők legjobbja

Minden idők egyik legjobb gyerekfilmjéről akartam írni ezt a cikket, de amikor elkezdtem újranézni a sorozatot, az első résznél rájöttem, hogy ez minden idők egyik legjobb családi filmje, majd a második rész közepénél ráébredtem, hogy ez minden idők egyik legjobb magyar vígjátéka. A Keménykalap és krumpliorr-t a héten vetíti minden nap az M2.

A KK-t simán egy sorba állíthatjuk olyan klasszikus vígjátékokkal, mint a Macskafogó, az Indul a bakterház, A tizedes meg a többiek, és sok más felejthetetlen magyar remek. Természetesen gyerekfilmként eddig is vitathatalan volt a helye az aranycsapatban, de érdemes inkább úgy gondolni rá mint családi filmre, amelyen a felnőttek is jól tudnak szórakozni, vagy akár még gyerekkíséret nélkül is megnézni.

Hasonló felfedezés ez, mint ami a Bud Spencer-Terence Hill-filmekkel történt: az ember gyerekkorában jókat röhögött rajtuk, aztán meglepődve vette észre, hogy benőtt fejelággyal is végigkacagja az egészet. Ebből a szempontból a KK még közelebb is áll a szívemhez, hiszen magyar utcákon játszódik, a legjobb magyar színészekkel, és nincsenek benne verekedős kitérők, csak a tömény hülyéskedés. A „Néni kérem, Bagaméri úrhoz van szerencsém? Telefonhoz hívják” ugyanolyan őrült poén, mint a „Te beszélj, neked mélyebb a hangod”, vagy a „Szólíts a nevemen, hallgatok-e rá.”

A siker titka feltárul, ha összehasonlítjuk a KK-t a korszak más ifjúsági filmjeivel, sorozataival, az Utánam srácokkal, a Le a cipővel!-el, a Vakáció a halott utcában-val, az Öreg bánya titkával. A Csukás István-féle - amúgy szuper - gyerekbandás, nyomozós, kalandos sztorit kezelésbe vették a tévés alkotók, a regény felnőtt figuráit karikírozták, a történetvezetésbe került pár adag börleszk-szerű, szatirikus kacskaringó. A megvalósításhoz persze szükség volt kitűnő magyar színészekre, akik egy gyerekfilmben is a maximumot hajlandók nyújtani, és persze Bácskai Lauró István rendezőre, aki az egészet levezényelte.

A főszereplőket alakító színészeken kívül (Haumann Péter, Alfonzó, Tímár Béla, Páger Antal) az epizódszerepekben is olyan neveket látunk, mint Rajz János, Ráday Imre, Gyenge Árpád, Harkányi Endre, Kránitz Lajos.

És ne feledjük, ez az a film, amelyből végre megtudhattuk, hogyan kell Kőbányai sörrel tüzet oltani.

A PORT.hu ajánlja:

Keménykalap és krumpliorr

A tettes lépre megy - m2 / Petőfi TV január 20. 12:40

Éljen Bagaméri Elemér! - m2 / Petőfi TV január 21. 12:50