Két férfi, egy eset

A sorozatgyilkosok már jó ideje a filmes szellemvasút egyik legnépszerűbb attrakciójának számítanak. A zárt osztály szabaduló művészeiként, emberevő pszichológusként vagy a hét főbűn megtorlóiként számos emlékezetes gaztett fűződik a nevükhöz, gondoljunk csak A bárányok hallgatnak Dr. Lecterjére, a Hetedik John Doe-jára vagy A fülke arctalan-névtelen "igazságtevőjére".

A Fűrész elsőfilmes készítői alaposan felkészültek a tananyagból. Bemutatkozó munkájukat elnézve elsősorban a válogatott halálnemek és a váratlan fordulatok ragadták meg fantáziájukat a műfaj fentebb említett referencia-darabjaiból. Ezek után már nem nehéz kitalálni, hogy a címben szereplő szerszám nem holmi ártalmatlan favágás céljából kerül elő, de máris előre rohantunk a történetben.

Mentségünkre legyen mondva, hogy filmeseink sem igen vesztegetik az időt. Már az első jelenet csupa vészjósló talány: egy málladozó falú pincehelyiségben járunk, a terem közepén egy kiloccsantott agyvelejű hulla, a terem két végében két láncra vert férfi, egy Adam nevű fiatalember és Dr. Gordon, a jó nevű orvos. Hamarosan egy kazetta is előkerül, melyen a férfiak fogva tartója üzen: Dr Gordonnak nyolc órán belül meg kell ölnie Adam-et, különben nem fogja élve viszontlátni feleségét és kislányát. A feladvány tehát adott: megfejteni a gyilkos kilétét és kikerülni a vesztőhelyről. Mindeközben a rendőrség is nyomoz, a megszállott zsaruk a módszereiről Jigsaw-nak keresztelt gyilkos után koslatnak, aki áldozatait a túlélés reményében perverz játékokra bírja.

James Wan rendező nagy élvezettel eleveníti fel a rituális gyilkosságokat. A halálnemek változatosak, melyek közül a film kreatív csapata érezhetően a szögesdróthálóra és az állkapocs-szaggató acélmaszkra legbüszkébb. Wan nem ígér mást, mint vért, verejtéket és agyvelőt, mentségére legyen mondva, hogy egy percig sem állította, hogy Jane Austen drámáinak kifinomultsága ihlette a Fűrész karaktereinek kidolgozásakor. "A Fűrész klasszikus Hitchcock film lenne, ha Hitchcock túl sok Nine Inch Nails videóklippet nézett volna." - a produceri ajánláshoz már csak annyit érdemes hozzátenni: bár a Fűrésznek semmi köze a mesterhez, a maga nemében, azaz az alantas horrorocskák sportágában, igazán példás teljesítménynek tekinthető.