Kevin Spacey összeomlott a bíróságon

A szemmel láthatóan szétesett színész egykori sajtósát hibáztatta, amiért annak idején bocsánatot kért az őt nemi erőszakkal vádoló Anthony Rapptől.

Az október elején New Yorkban kezdődött polgári perben Rapp az általa elszenvedett zaklatás miatt

40 millió dolláros kártérítést követel a sztártól.

Spacey jogi csapata a tárgyaláson máris elkönyvelhet egy apró győzelmet: a bíró ugyanis elutasította az érzelmi károkozásra irányuló kérelmet, az ügy így kizárólag a testi bántalmazásra korlátozódik, mivel véleménye szerint amúgy redundáns lenne az eset.

A múlt héten tanúskodott Rapp (az egyebek mellett a Star Trek: Discovery című sorozatból ismert színész) elmondta, hogy Spacey 1986-ban használta ki szexuálisan, amikor ő még csak 14 éves volt. Vallomása szerint az akkor 26 éves sztár felhívta egy partira a lakására, majd a többi vendég távozása után lenyomta az ágyára, és agresszív módon közeledett felé. A férfi azt vallotta: azóta is ez maradt élete legtraumatikusabb eseménye.

Anthony Rapp október 6-án, a tárgyalás első napján a bíróságra tart jogi képviselőjével. Forrás: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images


A bíróságon hétfőn megjelent Kevin Spacey vallomása azonban meglepő módon még ennél is zaklatottabbra sikerült: az indiszponáltnak tűnő sztár sírásba csukló hangon ecsetelte, hogy sosem kellett volna olyasmiért bocsánatot kérnie, amit nem követett el (mint arról annak idején, amikor az ügy kipattant, mi is írtunk, Rappnek egy 2017-es BuzzFeed-cikkben közzétett vádjaira a színész úgy reagált, hogy egyszerre coming outolt és kért bocsánatot amiatt, hogy esetleg valakinek fájdalmat okozott).

„Arra bátorítottak, hogy kérjek bocsánatot, (…) és ha valamiben, akkor ebben van felelősségem,

ezt csináltam rosszul” – mondta Spacey, aki azt is hozzátette, hogy mivel fogalma sem volt róla, hogy kéne Rapp állításaira reagálnia, hallgatott az akkori sajtósára, aki szerint ha ellentmond a vádaknak, áldozathibáztatónak fogják kikiáltani, és szerinte ez volt a legjobb módszer annak elkerülésére, hogy a sztár még nagyobb bajba kerüljön (azóta többszörösen kiderült, hogy ebben elég nagyot tévedett).

Kiborulása mellett vallomásában Kevin Spacey reagált Rapp azon múlt heti megjegyzésére is, miszerint csalónak titulálta a sztárt, amiért évtizedeken át titkolta magáról azt az információt, hogy meleg. Spacey elmondta, hogy ő sosem hazudott ezzel kapcsolatban, csak nem akarta bevallani az igazat, mert nem akart saját magával kapcsolatban ilyesmiről beszélni. Ennek háttereként pedig azt jelölte meg,

hogy egy olyan apa mellett nőtt fel, aki a fehérek felsőbbrendűségében hitt és neonáci volt, így folyamatosan az ő rasszista és bigott megjegyzéseit kellett hallgatnia.

Kevin Spacey október 6-án a bíróságon. Forrás: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images


Ami pedig a konkrét vádakat illeti: a sztár határozottan tagadja, hogy szexuálisan bántalmazta volna a fiatalkorú Anthony Rappet. Azt elismerte, hogy találkoztak, mert egy körben mozogtak (mindkettejüknek épp a Broadwayen futott egy-egy darabja, Rappnek természetesen még gyerekszínészként), de az ominózus estén bevallása szerint egy felnőtt színészhez, John Barrowmanhez akart közeledni, aki valóban nagyon tetszett neki, viszont pont Rapp jelenléte miatt nem akarta kimutatni a vonzódását. „Mr. Barrowman nagy benyomást tett rám. Igen jóképű volt és egyszerűen elbűvölő.

Anthony Rappen látszott, hogy még csak egy gyerek.

John Barrowman egy felnőtt férfi volt” – próbált védekezni a ki nem mondott pedofil vádak ellen a tárgyaláson Spacey.


(via Variety)