Kezdjük a péntekkel!

Ez a hétvége is zsúfolásig tele izgalmas, szórakoztató, inspiráló programokkal, kattintás után olvashatod válogatásunkat.

Kutatók Éjszakája 2021

Országos, szeptember 24., 18:00 - szeptember 25., 07:00

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

Jubileumi Bonsai Kiállítás

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, szeptember 24., 10:00 - szeptember 25., 18:00

Tavaly nem sikerült, de az idén megtartja a 20. jubileumi Bonsai Kiállítását az egyesület, amelyen 30 kiállító 80 bonsai növényt mutat be a közönségnek. Szombat délután Rácz György bonsai mester növény alakítási bemutatót tart.

World Press Photo

Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 24. - október 31.

A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporter 74470 fotójából. Már hagyomány, hogy egy kísérőkiállítás is kapcsolódik a sokszor megrázó pályaműveket bemutató tárlathoz. Idén a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be, Lát-lelet címmel.

Körforgásban: Romani Design

Ráth György-villa, szeptember 24-től

A kiállítás-sorozat történetében először, a dizájnerek összesen hat műtárgyat választottak a múzeum gyűjteményéből. Ezek mind Szűz Máriát vagy többségükben női szenteket ábrázoló szentképek, melyek inspirációjára hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek az alkotók.

reStart Feszt

Ráday utca, szeptember 24., 10:00 - szeptember 26., 23:00

Összművészeti fesztivállal reSTARTolják a kultúrát a Ráday utcai színházak. 2021. szeptember 24-26. között újra be- és kikapcsolódási lehetőségek sorát kínálják: ingyenes és kedvezményes színházi előadásokat, workshopokat, illetve egyéb művészeti megmozdulásokat. Ezek között lesz több gyerekeknek és családoknak szóló program is, de az interaktivitást és a társasjátékokat kedvelő felnőttek is ugyanúgy találnak nekik szóló eseményt, mint azok, akik a klasszikus színház szerelmesei.

11. PsychArt24 Művészeti Maraton

Budapest, Szeged, Debrecen, szeptember 24., 12:00 - szeptember 25., 12:00

A Moravcsik Alapítvány által szervezett 24-órás rendezvény egy közös kreatív alkotó program, ahol együtt alkotnak pszicho-szociális fogyatékossággal élők és mentálisan egészségesek egyaránt. Az esemény célja, hogy csökkentse az előítéletet a mentális betegséggel élőkkel szemben, miközben egy szórakoztató kulturális programot nyújt a résztvevők számára!

XIII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat kiállítása

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, szeptember 24., 14:00-tól

A kiállításban népi bútorművesek, festettbútor-készítők, bőrművesek, szűcsök, szűrszabók, kékfestők, fésűsök, kádárok, kulacskészítők, vertcsipke-készítők, mézeskalácsosok, vessző-, csuhé-, gyékény-, sás-, szalmatárgy-készítők, népi hangszer készítők, tojásfestők, gyertyamártók és a népi öltözetkiegészítő szakágak képviselői mutatkoznak be.

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Budapest, szeptember 26-ig

A Klasszikus Film Maraton célja, hogy fókuszba állítsa a magyar film értékeit és bemutassa a magyar közönségnek az európai filmarchívumok kincseit. A Maraton idén öt blokkban - Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok - mutatja be a nagyközönségnek a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.

Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

Szentendrén több helyszínen, szeptember 24., 17:00 - szeptember 26., 23:00

A magyar jazztermés legjavát ízlelheti meg szeptember utolsó hétvégéjén a közönség a megújult, 12 produkciót összesen ötven zenésszel felvonultató Szentendrei Jazz és Bor Fesztiválon. A szüreti időszakhoz illően ugyanekkor 15 borász kínálja portékáját a Dumtsa Jenő utcában, ami Budapest felől a város nevezetes Fő terére vezet.

OMOH & Auróra pres. The Slow Fashion Show Party

Auróra, szeptember 24., 18:00

A divatbemutató előtt egy órás, képbe hozó, kötetlen, de magvas beszélgetés fenntarthatóság, slow fashion témában, célokról, küldetésekről, öltözködésről, slow fashionről, kutatásokról és meglátásokról Hári Hajna és Mosolygó Anna (Zero Fashion) és Burány Vera (Pinkponilo) társaságában.

Nóvé Soma (Middlemist Red)

Fellini Római Kultúrbisztró, szeptember 24., 18:00

Szeptember 24-én, pénteken Nóvé Soma érkezik a Fellini színpadára. A hazai underground színtér meghatározó frontemberéhez olyan zenei projektek kötődnek, mint a Middlemist Red, Mordái, Samurai Drive és a The Night Of The Vampire.

Kertemben álmodok…

FUGA, szeptember 24., 18:00 - október 3.

A Szőnyegtervezők Társasága (SZETT) országos szőnyegterv pályázatot hirdetett Németh Éva textilművész (1930–2019) tiszteletére, amelyre 83 tervezőtől összesen 450 terv érkezett. A kiállításon a szakmai zsűri által díjazott tervek alapján elkészült szőnyegek mellett 41 terv kerül többféle formában bemutatásra, valamint Németh Éva szőnyegtervezői munkásságának főbb állomásaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

LP

Budapest Park, szeptember 24., 18:00

A különleges orgánumával, egyedi hangulatú popdalaival és persze védjegyének számító ukulelés hangszerelésével sikeressé vált LP visszatér a Budapest Park színpadára.

Mary és a varázsvirág

Budapesti Távmozi, szeptember 24., 18:30

Mary unalmas, barátok nélküli nyári szünete végét nagynénjénél tölti Nagy-Brittaniában. Ám egy furcsa virág, ami a legenda szerint csak hétévente hajt ki s mágikus hatalommal bír, fenekestül felborítja a vörös torzonborz kislány életét. Miután véletlenül hozzádörzsöli a bimbót egy seprűhöz, az varázslatos módon elrepíti őt a fellegek közt található Endor Egyetemre, ahol boszorkánytanoncokat nevel Csirkecsók igazgatónő és a tudós Doktor Dee. Az iskolában azonban sötét titok lappang, s Marynek kockára kell tennie az életét, ha rendbe akarja hozni a dolgokat.

Az érintés dicsérete

ZUG Színház és Művészeti Tetthely - Szeged szeptember 24., 18:45

Fontossá vált az érintés. Hozzáérni a másik emberhez, megölelni, megfogni a kezét, kedvesen megsimítani a hátát, vállon veregetni. Majd jött a vírus, és fittyet hányva az egészre megálljt parancsolt a kéznek. Legyen az gyerek vagy felnőtt, félszeg vagy bátor, mindenkinek be kellett zárkóznia a négy fal közé. Tilos lett az érintkezés. Csak a hiányát éreztük. Az alkotók ezért szeretnének most dicsérni. Az ölelést. A simogatást. A kokit. A barackot. A kézfogást. Az érintést. A közelit.

Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, szeptember 24., 19:00

A Budafoki hangversenyesték sorozat nyitóhangversenyén az est karmestere, Hollerung Gábor három olyan szerzőtől választott művet, akik mindegyike a maga idejében csodagyerekeknek számított.

Chung Hosung és a We Soloists

Zeneakadémia - Solti György Kamaraterem, szeptember 24., 19:00

A koreai zongoraművész, Yoon So-young számtalan rangos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, a kínai-amerikai Wayne Lin jelenleg a Szöuli Filharmonikusok első hegedűse; alapdiplomáját Glenn Dicterow tanítványaként a Juilliardon, mesterdiplomáját Peter Oundjian tanítványaként a Yale Egyetem Zenei Tanszékén szerezte. Chung Hosung nyolcévesen kezdett csellózni Dél-Koreában. Dale Kim brácsaművész a Torontói Egyetemen alap-, a Cincinnati Egyetemen mesterképzést végzett, majd az utóbbi intézményben és a Hansei Egyetemen doktorált. Jelenleg a Szöuli Filharmonikusok brácsása.

New York-i komédia

Centrál Színház - Nagyszínpad, szeptember 24., 19:00

A önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző két színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a két darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak.

Sír az út előttem... - Szokolay Dongó Balázs szerzői estje

Hagyományok Háza, szeptember 24., 19:00

"Hitem szerint nincs sok különbség: a vehemens népzenei gesztusrendszer, és egy dinamikus, kamarazenekari játék hamar egybeolvad. Lesz belőle egy tömbös megszólalás. 1995-ben a Vasmalom együttessel Bartók népzene feldolgozásait népi hangszerekkel a kézben adtuk elő. Angliában rendszeresen, de Japánban is turnéztunk. Már ott megfogalmazódott bennem ez a típusú munka. Megtartani a népzene lényeges rusztikus erejét, de beemelni a jelenbe. Nemcsak, mint múzeumi tárgyat nézegetni. Hanem megtanulni megalkotni, és melléhelyezni a klasszikus kamarazenekar által nyújtott lehetőségeket." Szokolay Dongó Balázs

Rendezők viadala

IMPRÓ (Momentán Társulat), szeptember 24., 19:00

A Rendezők Viadala című előadásban a Momentánosok azt improvizálják, hogy filmrendezők. Az este 4 különböző stílusú, műfajú, hangulatú improvizált filmjelenettel kezdődik - 4 Momentános rendezésében. A nézők ötletei által is inspirált történetek újabb és újabb körökben bontakoznak ki, de a közönség minden kör után szavaz, hogy melyik sztori folytatódjon és melyiknek mondjunk búcsút. Az utolsó szavazás után csak egyetlen film marad, aminek így a végső, befejező nagyjelenetét is láthatjuk.

Ernelláék Farkaséknál

KuglerArt Szalon Galéria, szeptember 24., 19:00

Hajdu Szabolcs gondolatai a készülő előadásról: "Megpróbálunk magunkról beszélni. A vágyainkról, a kételyeinkről, a szorongásainkról. A hétköznapjainkról, a családról, a gyerekekről, a szüleinkről. Talán ha magunkról beszélünk, sok mindenki másról is beszélünk. Nem vagyunk különlegesek. A problémáink hasonlóak. A dolgok itt vannak körülöttünk csak meg kell ragadni őket, és elmesélni valahogy. Filmen vagy levélben, buszmegállóban vagy telefonon mindegy. Most színházban. Hagyjuk a formaságokat, csak beszéljünk, mondjuk el, amíg tudjuk, amíg lehet. Adjunk hírt egymásnak, egymásról."

Christian Tetzlaff és a Concerto Budapest, vez.: Keller András

Zeneakadémia, szeptember 24., 19:30

A Concerto Budapest szeptemberi évadnyitóján ismét kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének. Az 1907-8-ban keletkezett hegedűverseny címzettje, Bartók viszonzatlan szerelmének tárgya, Geyer Stefi évtizedekkel később így tekintett vissza a műre: „Levelezésünkben [...] két-három témát is megjelölt, amelyek rám vonatkoznak. A két tétel két arckép, az első a fiatal lány, akit szeretett; a második a hegedűművész, akit csodált.” A koncerten a hegedűverseny magánszólamát, ahogyan a Dvořák-vő Josef Suk ugyancsak múlt század eleji fantáziájának szólóját is a nagyszerű német virtuóz, Christian Tetzlaff játssza majd.

A bogyósgyümölcskertész fia

Átrium - Bisztrószínpad, szeptember 24., 19:30

Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. Jár is hát rendületlenül gitárórákra. Persze a leckékből a legmerészebb fantáziával sem lesz nagyszóló meg Dzsimi Hendriksz.
Majd jövőre, ha leteszi a vizsgát. Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.

Bujdosó Trió

Opus Jazz Club, szeptember 24., 20:00

Nagyszabású kompozíciók, ropogós tempók, improvizációk, lírai képek és némi kaján vadság - Bujdosó János 2011-ben alakított triójával az underground jazz és a világzene vidékén bolyong, ám muzsikája semmihez sem hasonlítható, a maga útját járja kitartóan. A trió októberben megjelent új lemeze eklektikusabb, keményebb, sötétebb irányba mozdult el, ennek birtokában adnak koncertet az Opus Jazz Clubban. „Bizánci szörf dzsesszként” jellemzett zenéjük egyebek közt magyar, közel-keleti, latin elemeket ötvöz, melyeket gyakran repetitív zenei szerkezetekre építenek.

Harmónia Jazzműhely: Orbay Lilla Group

Budapest Jazz Club, szeptember 24., 20:00

Az énekesnő Orbay Lillára a Budapest Jazz Club hagyományos Jazz Csillagvizsgálónkon figyelt fel a szakma olyannyira, hogy idén már az Érdi Jazz Fesztiválon helyet kapott az idén annak ellenére, hogy még nem tartozik a „nagy nevek” közé. A hangsúlyt a „még”-en van. A többiek is azonos kategóriába tartoznak. A zongorista Horváth Balázs is már megmutatta nagyközönség előtt, a BJC nagy színpadán az élvonalbeli gitáros, Szalay Gábor együttesében, hogy mire képes. A fantasztikusan tehetséges ritmus szekciót a bőgőn Szerecán Tihamér, dobon pedig Fábry Adonisz alkotja.