Kínosan polkorrekt lett az új Fűrész


A Fűrész 7-ben hullanak a szkinhedek, a korábbi részek néger túlélői meg rehabra járnak. 3D látványtuning alig van, a filmvégi cliffhanger viszont zseniális.

A Fűrész-szériát is bedarálta a hollywoodi divathullám, a hetedik rész sorszám helyett már csak egy harsogó 3D-címkét kapott. A forgatókönyvírók (Patrick Melton, Marcus Dunstan) kínosan polkorrektek lettek: a horrorfilmek kötelező néger halottja helyett egy szkinhed banda tagjaiból csináltak széttrancsírozott hullákat, Jigsaw bácsi színes bőrű kínzottjai (Tanedra Howard, Olunike Adeliyi) pedig csoportterápiákon dolgozzák fel a halálos csapdák emlékeit. Itt látjuk viszont Cary Elwest is, a kultikus első rész lefűrészelt lábú dokiját, aki reméljük, benne lesz a Fűrész 8-ban is.

Mert Fűrész 8 biztosan lesz. Egyrészt a film már a Halloweenre eső premierhétvégéjén 24,2 milliót kaszált (ez a harmada a 6. rész teljes bevételének), másrészt illene összehozni a rajongóknak egy tisztességes 3D-Fűrészt. Ebben a mostaniban nem voltak se vászonból kiugró medvecsapdák, se nézők felé hadonászó disznóharcosok, a kínzások is csak a vérmennyiségben múlták felül a korábbi részeket, és nem sikerült igazán sokkolni egy olyan jelenettel sem, mint a Fűrész 6 élő orosz rulettje volt, a körhintához láncolt, shotgunnal lődözött irodistákkal.

Az, hogy a rákbeteg Fűrész papa (Tobin Bell) már a harmadik részben meghalt, most sem zavarta a készítőket. Természetesen mindig akad valahol egy Jigsaw-tanítványoknak szóló, utolsó utáni videóüzenet, amiben az öreg a jól karbantartott, negyvenes exnejének (Betsy Russell) vagy az elhízott Sean Bean-imitátor zsarunak (Costas Mandylor) oszt ki feladatokat. A kettejük harca már az előző rész végén elkezdődött, de csak most teljesedett ki egy igazán brutális párbajjá.

A nálunk betiltott, így a tavalyi moziműsorból kimaradó Fűrész 6 az egészségbiztosítási rendszernek szólt be, a Fűrész 3D viszont már a kamucelebeket és a trashmédiát ekézi. Annyit spoilerezés nélkül is elárulhatunk, hogy egész jól sikerült az újrahasznosított régi karakterek közé behozott trashreality-sztár (Bobby Dagen) pokoljárása. Ez a fickó ugyanis ahhoz képest, hogy soha nem járt Jigsaw csapdákkal telezsúfolt pincéiben, egész tisztességesen megél belőle: a visszaemlékezős tévéshowja nézettségi rekordokat döntöget, a mellizmába szúrt kampókról írt könyvét pedig Fűrész bácsi is dedikáltatta vele.

Sajnos a készítők nem bontották ki rendesen azt a szálat, ahol a kamuceleb Fűrész-túlélő, és a nézők alantas igényeit kiszolgáló tévés producercsapat is válogatott kínzások között hal meg. Helyette tobzódik a film a fölösleges, parasztvakító gyilkosságokban (például a nyitójelenet, ahol egy szerelmi háromszög teljesen érdektelen tagjainak kell szétfűrészelni egyvalakit, hogy a többiek megmenekülhessenek), így hiába zseniális a lezárása, 6/10-nél nem adhatunk többet egy 3D nélküli 3D-filmre.