Könnyű, de kemény

"Egyre csak azt kérdezik tőlem, hogy visszatértem-e. Igen, kezdem azt hinni, hogy visszatértem" – mondja főhősünk összeszorított szájjal a film egyik legdrámaibb jelenetében, és tudjuk, hogy ez nem elsősorban a címszereplő John Wickre, hanem magára Keanu Reevesre értendő. Ha a film egyszerű is, mint a bot, ő végig fantasztikus benne, pedig az egész elég csöpögősen kezdődik.

Egy felbosszantott bérgyilkos

John Wick feleségét siratja a temetés napján, amikor csöngetnek az ajtaján, és a csomagküldő szolgálat egy kiskutyát kézbesít neki, akit az előrelátó néhai adott fel, hogy özvegyének társa legyen a gyászban. A kutyus cuki, a férfi nagyon férfias és a kocsija is az, meg is irigyli tőle ezt az óriási menőséget egy orosz gengszterfőnök nyikhaj fia: a kocsit elveszi, a kutyát megöli. "Csak egy kib***tt kutya" – ezt mondogatja mindenki, ám John Wick visszavonult bérgyilkos, kinek nevét féli és tiszteli a szakma, és akit nem tanácsos felbosszantani. Tudja ezt a gizda gengszterfióka apja, Wick egykori munkaadója is, de a háború mégis elindul. Ennyi a történet. Néha belép egy új szereplő és vannak új helyszínek és fordulatok, de John Wick olyan, mint egy tank, csak megy előre is osztja a halált, mert ez a fajta akciófilm így működik, nem kellenek ide szerkezeti bravúrok és egyebek, a kérdés inkább az, hogy amit látunk, az bugyuta, öncélú erőszakorgia, vagy markáns stílusgyakorlat. A John Wick természetesen az utóbbi.

Keanu odateszi magát

Keanu Reeves maga John Wick. A már 50 éves Reeves az olyan nagy sikerek ellenére, mint a Mátrix, a Féktelenül vagy a Holtpont, mégsem vált igazi A-kategóriás sztárrá, részben, mert nincs igazán nagy színészi eszköztára, de főleg, mert nem választott jól szerepeket. Nagy bukása, vállalhatatlan filmje nem volt, csak sok közepes vagy gyenge szerep, amikbe beleszürkült, elfelejtődött – az egy kivétel talán a remek, de alulértékelt Constanine – A démonvadász volt -, de most visszatért, ha csak egy nagy durranásra is, mert ránézve a készülő munkáira, azoktól nem fogunk majd padlót. John Wick nem egy összetett figura: ilyen szűkszavú vérprofi bosszúálló igazságosztót játszik kéthavonta egymást váltva Jason Statham és Liam Neeson, jól meg is élnek belőle, de Reeves olyan elképesztő intenzitással, eleganciával és humorral játssza el ezt a karaktert, hogy le a kalappal. És a hangsúly az elegancián van, amit Neeson vagy Statham már alkatilag sem tud hozni, de John Wicknek mindenki előre köszön, és 15 rosszarcút is úgy el tud intézni, hogy nem gyűrődik meg az inge, vagy ha mégis, az is baromi jól áll neki.

Volt rendező is

Persze, a filmet Keanu Reeves viszi el, de a kaszkadőrből lett elsőfilmes rendezőpáros, Chad Stahelski és David Leitch parádésan játszik alá. Első lépésben felépítenek egy furcsa és hangulatos (al)világot, ahol például aranypénzzel fizetnek a szolgáltatásokért, és amelynek központja a saját szabályok alapján működő Continental Hotel, ahol bárki védettséget élvezhet. Második lépésként olyan tempót diktálnak, ami általában csak az előzetesekben szokás látni. Ezt a tempó csak akkor hagy alább, ha nem magát Wicket mutatják, hanem másokat, akik róla beszélnek, és ezeknek a részeknek a felel felesleges is, de ha Reeves a vásznon van, az mindig működik, még a végtelenül egyszerű és régről ismerős történet ellenére is. A harmadik tényező a film sikeréhez, hogy a jelek szerint egy akciófilm esetében óriási előny is lehet, ha a rendező kaszkadőr múlttal rendelkezik, márpedig Stahelski konkrétan Reeves dublőre volt a Mátrix-trilógiában, tehát még a színész stílusát is közelről ismeri. A harcjelenetek ennek megfelelően egyszerre élethűek és képregényszerűen túlzóak. Wick profi, de közelharcban időről időre ellenfelére talál, ami jól, mert tök unalmas, ha a főhős mindent ledarált, a tűzharcok ritmusa pedig olyan, mint egy tánc. És egy akciófilmben csak ez a két dolog számít: egy főhős, akinek hajlandók vagyunk szurkolni, és olyan harcjelenetek, amiket az elejétől a végéig izgulva nézünk végig. Ezt a John Wick bőven hozza.

Kinek ajánljuk?
- Akik nem várnak többet egy akciófilmtől az akciónál.
- Akik eddig is hittek Keanu Reevesben.
- Akik bírják a tempót.

Kinek nem?
- Akik az új Mátrixot várták.
- Akik eleve nem bírják Keanu Reevest.
- A keleti nyitás barátainak - megint szegény oroszokat bántják.

8/10