Laboránsok fegyverrel

Amikor 2000. október 6-án elindult a CSI az amerikai CBS-en tényleg senki nem gondolta volna, hogy nem csak ez lesz a világ legnépszerűbb sorozata, de nemsokára igazi franchise lesz belőle, és a helyszínelők nem csak Las Vegasban, de New Yorkban és Miamiban is a bűnözök után vetik magukat.

Jerry Bruckheimer producer, a Top Gun vagy éppen a Con Air és még egy rakás hollywoodi sikerfilm producere egyszerűen elhitte az akkor még nem túl ismert Anthony E Zuikernek, hogy érdemes az ujjlenyomatokkal, meg DNS-mintákkal pepecselő laboránsokra egy egész krimisorozatot alapozni. Na jó, ezek a laboránsok azért fegyvert hordanak, és időnként rátörik az ajtót a gyilkosokra, de hát mégsem lehet azzal kitölteni a teljes műsoridőt, hogy pipetták fölé görnyedve hümmög pár tudós.

A Helyszínelők annyira sikeres lett, hogy a kriminalisztika ismeri a CSI-hatás nevű jelenséget, amikor minden áldozat azt hiszi, hogy DNS-mintát kell venni a pajtáról, ahonnan ellopták a biciklijét, és a helyszínen hagyott gumiforgácsokból meg lehet állapítani, hol vette a traktort a tyúktolvaj. Pedig a valóságban ugye az ilyen vizsgálatok nagyon költségesek, ezért nem alkalmazzák minden nyomozásnál, ráadásul a DNS-minták elemzése a valóságban több hét is lehet, vagyis biztos nem készül el az adás végéig.

A CSI már 15 évadot élt meg, ezzel minden idők leghosszabb krimisorozata az amerikai televíziózásban, ráadásul volt két spinoffja, elágazása, amiben New Yorkban és Miamiban nyomoztak a laboránsok. Ezek ugyan már lekerültek Amerikában a műsorról, de ősszel jön a CSI: Cyber, amiben már csak a nevéből adódóan is több lesz a számítógép és az internet. És persze ennek is a The Who egyik száma lesz a zenéje, mint az összes több verziónak, hiszen ez már hagyomány.

Aki nem tudja kivárni az új sorozatot, az még mindig megnézhet egy rakás régi részt mind a három városból, hiszen az RTL Klubon, az RTL2-n, a Coolon és a Sorozat+-on is még mindig mennek a Helyszínelők.