Macskajaj 2.

Az idézés és a lopás között vékony a határvonal a filmművészetben ? Emir Kusturica például, bár sokszor tisztelgett már nagy filmművészeti remekek előtt (This is a beginning of a beautiful friendship), de az utóbbira még nem volt sosem rászorulva. Úgy tűnik azonban, groteszk, misztikus és eredeti fantáziájának kútja kezd kiapadni, és bizony plagizálásra szorul. Az egyetlen mentsége, hogy saját magát másolja.

Az ígéret szép szó számos elemét, mozzanatát és szereplőjét ismerősként köszönthetjük, ha láttuk már a neves szerb rendező egyik-másik remekét. Itt is jelentős szerepet kap egy kamasszerelem, vannak maffiózók, akik (meg mindenki más is) fúvos cigányzenére buliznak, és akad fura jármű is. Plusz még néhány fura, csodás esemény, lövöldözés, lehetetlen szituáció ? meg persze Szerbia legszebb tájai és legszebb lányai.

A film működik, egy szót nem lehet ellene szólni. Görbe tükör, amiben kicsit furcsán látszik ugyan a világ, de lehet benne gyönyörködni, meg szörnyülködni is rajta. Izgalmas is, szép is, nevethetünk a sziporkázó szövegeken, vizuális poénokon és utalgatásokon. Olyan film, amit feltétlenül érdemes megnézni. De amíg kifelé jön az ember a moziból, egy kicsit szomorúan gondolhat arra, hogy úgy látszik Kusturica is megelégszik azzal, amije van, azzal, amit elért eddig az életben és a filmművészetben.

Pedig őneki megvan a lehetősége és a zsenije, hogy fejlesszen rajta. Fejlesszen magán, a filmes kultúrán, új célokat és irányokat tűzzön ki, kisérletezzen és próbálkozzon.

Persze egy szavunk nem lehet ellene. Ő már ezt megtette. Letett már az asztalra pár műfajteremtő alapvetést. És abban is igaza lehet, hogy úgy gondolja, mi azt várjuk tőle, amit megszoktunk, amit szeretünk, amivel eddig is elvarázsolt.

Ez az új mese a városba látogató vidéki fiú kalandjairól és feleség-vadászatáról, meg a nagyapáról, akihez vissza kell érni a kiválasztott lánnyal, mielőtt meghalna, tökéletesen beleillik Kusturica eddigi gyöngyszemeinek a sorába. Csodáljuk meg, élvezzük ki ? és reménykedjünk, hogy van még adu a rendező lapjai között, és nem tervezi, hogy egy édesvízi gyöngykagyló-tenyészet gazdag, de nem túl kreatív tulajdonosaként vonul majd nyugalomba.