Marky Markot kínozzák a szelek

  • TóCsa / PORT.hu

Mark Wahlberg (alias Marky Mark) jó pár interjúban kifejtette, hogy Az eseményben játszott tanár bácsi szerepe állt eddig a legtávolabb az egyéniségétől. Tanácstalansága sajnos a mozivászonról is ordít, de ő még formában van a folyamatosan szemét meresztgető Zooey Deschanelhez és a végig riadt arcot vágó John Leguizamo-hoz képest. Shyamalan még a színészvezetés képességét is elfelejtette.

Zöld rejtély
A Jelek óta M. Night Shyamalan teljesen elvesztette az eszét. Talán prófétának érzi magát, akinek fontos mondanivalója van a társadalom problémáiról, csakhogy ez a szerep egyáltalán nem áll jól neki. A Hatodik érzék és A sebezhetetlen a maguk egyszerűségével tökéletes thrillerek voltak, ám mostanában minden egyes újabb művével egyre távolabb találja magát a színvonaluktól. Most éppen túl volt két Greenpeace prospektus elolvasásán, és rájöhetett, hogy bizony az emberek kibocsátotta mérgező anyagok nincsenek jó hatással a természetre, és ebből még nagy baj lehet. Az ötletből született egy hagymázas történet a mérgezéstől öngyilkosokká váló emberiségről, és egy menekülő házaspárról, hiszen a nagy katasztrófákat is a kisember szemszögéből illik bemutatni, hogy a csepeli fodrászlánytól a belvárosi yuppie-ig mindenki azonosulni tudjon vele.

Feszkó
Az első képsorok a tetőről lezuhanó építőmunkásokkal és a parkban magát nyakon szúró lánnyal még ígéretesek, ám már ekkor fény derül a forgatókönyv következetlenségeire. Minden egyes jelenetben van egy-két ember, aki a többiek között rémült arccal nézi végig azok haláltusáját, de rá mégsincs hatással a méreg. Gondolom ők képviselik a néző döbbent álláspontját, de később sem esik arról szó, hogy talán egyesek immúnisak a fertőzésre, ezért ezek az apróságok megmagyarázatlanok és érthetetlenek maradnak. A karakterek reakciói többségében teljesen hiteltelenek, és Shyamalan olyan mondatokat (Deschanel sütizős történetével büntetni lehet) ad szereplői szájába, amit még leírni le lehet valahogy, na de kimondani? A sok kis következetlenség gyorsan megöli az első percekben kibontakozó feszültséget, és a néző azon kapja magát, hogy kínjában inkább röhögni próbál a rászakadó sületlenségeken.

Hogyan tovább?
A Shyamalan-lufi végképp kipukkadni látszik. Vajon meddig lehet még eladni egy mozit a "Hatodik érzék és a Jelek rendezőjétől" dumával? A Disney után a Warner kegyeit is elvesztette a direktor a Lány a vízben kapcsán, ezután pedig valószínűsíthetően a Foxnál is elfordulnak tőle. Bár a Sony, a Universal és a Paramount még hátravan a nagyok közül, előbb-utóbb elfogynak a busás ajánlatok a hagymázas lázálmok pénzelésére. Shyamalan jelenleg egy olyan ember, aki folyton nagyot akar mondani, de mindig semmitmondás lesz a vége. Mivel következő filmtervéről is ordít a nagyravágyó egománia, úgy tűnik az igazi feltámadásra még várnunk kell.

Kinek ajánljuk:
- akik szerint el lehet futni a gonoszul közeledő szél elől
- akik még a Lány a vízbent is imádták
- vérben forgó szemű Greenpeace aktivistáknak

Kinek nem:
- az üres miszticizmustól rosszul lévőknek
- valódi eseményre vágyóknak
- akik nem az eseményhez öltöztek