Még 8 sztár, aki egyetlen filmmel kicsinálta a karrierjét

Van köztük olyan is, aki az Oscar-szobor megszerzése után zsákolt be egy Arany Málna-díjas szerepet.

Nagy sikert aratott pár hete az az összeállításunk, amelyben 7 olyan színész tanulságos esetét mutattuk be, akik egy rossz szerepválasztással elgáncsolták a saját karrierjüket, és ha nem is kényszerültek visszavonulni, az A-kategóriás státusztól elbúcsúzhattak. Ezzel pedig nem voltak egyedül, a sort még hosszasan lehetne sorolni – és soroljuk is tovább.


Sofia Coppola - A Keresztapa 3. (1990)

Forrás: Getty Images

 

Sofia Coppolának ma már valószínűleg nincsenek álmatlan éjszakái amiatt, hogy nem jött össze neki a színészi karrier, mert helyette rendezőként futott be (Elveszett jelentés, Marie Antoinette, Csábítás), de az 1980-as és 1990-es években valószínűleg még komolyan gondolta, hogy a kamera előtt van a helye. Főleg apja, Francis Ford Coppola filmjeiben, többek között az 1983-as Rablóhalban, az Előre a múltba című moziban (1986) és a Keresztapa 3. részében szerepelt.

Coppola ikonikus Keresztapa-trilógiájának utolsó része azonban nem teljesített olyan jól, mint az előző két rész, és sokan Sofiát okolták a film gyenge minőségéért, pedig ő nem is akarta azt a szerepet eljátszani, csak a már kiválasztott Winona Ryder betegsége miatt kénytelen volt beugrani. Később "kínosnak" nevezte az élményt, és végül teljesen lemondott a színészi ambícióiról, hogy 1999-ben Az öngyilkos szüzekkel megkezdje rendezői munkásságát.


John Travolta - Háború a Földön (2000)

Forrás: Best Hollywood

 

John Travolta karrierje leginkább egy hullámvasútra hasonlít. A hetvenes évek végén olyan filmekkel futott be, mint a Brian De Palma-féle Carrie, a Szombat esti láz és a Pomádé, a következő évtizedre azonban kiégette magát, és az 1981-ben bemutatott Halál a hídon után inkább csak kisebb filmben szerepelt. 1989-ben még volt egy szép felvillanása a Nicsak, ki beszél!-ben, de a babás film folytatásai kiábrándítóak voltak, és Travolta eltűnt a süllyesztőben.

Aztán jött Quentin Tarantino, aki 1994-ben feltámasztotta a karrierjét az Arany Pálma-díjas Ponyvaregénnyel, ahol Samuel L. Jackson oldalán remekelt. Egy ideig sikerült kiaknáznia a sikert (lásd: Szóljatok a köpcösnek, Ál/Arc, Rés a pajzson), de a sorsa 2000-ben megpecsételődött, amikor a szcientológiai egyház egyik leghíresebb követőjeként a vallást megalapító L. Ron Hubbard sci-fi regényének adaptációjában szerepelt. A filmet a mozitörténelem legnagyobb buktái között tartják számon: 73 millió dolláros ráfizetéssel zárták a mérleget, ami az inflációt beleszámolva ma 109 milliós veszteségnek felel meg. Travolta ráadásul a saját pénzéből is beletett 5 millió dollárt, a régi sikereit pedig azóta sem sikerült reprodukálnia.


Alicia Silverstone - Batman és Robin (1997)

Forrás: InterCom

 

Joel Schumacher önparódiába forduló Batman és Robinját minden résztvevő megszenvedte, de legjobban talán a Spinédzserek sztárja, Alicia Silverstone, aki Batgirlként bemutatott alakításáért az Arany Málnát is átvehette. A Batman-film bukása a már leforgatott, ígéretes vígjátéka, a Segítség, elraboltam magam! fogadtatására is rányomta a bélyegét. A „traumát” tetézte, hogy Silverstone-nak egy katasztrofális sajtókörutat is el kellett elviselnie, amikor is testszégyenítő kérdéseket kapott az újságíróktól, amiért állítólag a forgatás alatt felszedett néhány kilót.

Bár a színésznő nem tűnt el a rivaldafényből (2003-ban még Golden Globe-jelölést is kapott a rövid életű Miss Match című sorozatért), és folyamatosan kapta a kisebb filmes szerepeket, nem futotta be azt a karrierívet, amire a 90-es évekbeli sikerei predesztinálták.

 

Halle BerryA Macskanő (2004)

 

A 2001-es Szörnyek keringőjében nyújtott Oscar-díjas alakítása után Halle Berry bármilyen szerepet megkaphatott volna. Sajnos, ő a Macskanőt akarta eljátszani. A 2004-es Batman-spinoff besöpörte az Arany Málna-díjakat, Berry pedig meg is jelent az átadón, hogy átvegye a „kitüntetést” ezekkel a szavakkal:

Szeretném megköszönni a Warner Bros.-nak, hogy szerepet adtak ebben a szaros, istenverte filmben. Pont erre volt szüksége a karrieremnek – a csúcson voltam, most a mélyponton vagyok."

A színésznő később az X-Men franchise-ban tért vissza epizódszereplőként, és folyamatosan küzdött azért, hogy visszanyerje a korábbi státuszát, de egészen a 2010-es évekig kellett várnia, hogy kisebb, de legalább értékelhető szerepeket kapjon, például a Felhőatlaszban, a Kingsman: Az aranykörben vagy a John Wick 3. részében. 2020-ban végre főszerepet kapott a Megsebezve című thrillerben, igaz, ehhez az is kellett, hogy ő üljön a rendezői székben is.


Topher Grace - Pókember 3 (2007)

Forrás: Intercom

 

Egy évvel az Azok a 70-es évek-show-ból való korai kilépése után Topher Grace már egy lenyűgöző filmes portfóliót állított össze. Játszott a Stephen Soderbergh-féle Trafficben, az Utóirat: Szeretlekben és a Jó társaságban című dramedyben, és úgy tűnt, hogy készen áll a filmsztárságra. Aztán leszerződött Venom szerepére Sam Raimi rossz emlékű harmadik Pókember-filmjében.

Eleve rossz volt a casting, alkatilag nem igazán passzolt Venom figurájához, és az sem segített a helyzeten, hogy ő csak egyike volt a három gonosztevőnek, akik a képernyőidőért küzdöttek. Jellemző, hogy bár a Pókember: Nincs hazaútban a multiverzumos kavarásnak hála a korábbi filmek főgonoszai is visszatérhettek, Grace nem kapott meghívót ebbe a buliba, az által alakított űrbéli szimbiótát ugyanis annyira utálták a rajongók, hogy ebben a formában senki sem lett volna kíváncsi rá.

Grace nem tűnt el, de főszerepek helyett inkább karakterszínészként használják, például a Ragadozókban, a Csillagok közöttben, a Csuklyásokban vagy a Kaliforniai rémálomban.


Emile Hirsch - Speed Racer (2008)

Forrás: Intercom

 

Emile Hirsch a 2000-es évek elején a független filmek üdvöskéjévé vált, miután olyan, a kritikusok által nagyra tartott filmekben szerepelt, mint a Dogtown urai, az Út a vadonba és a Milk, de ezek az elismerések nem garantálták, hogy az általa főszerepelt Speed Racer kasszasiker lesz – és nem is lett az. Bár azóta a kritikusok újraértékelték Wachowskiék bizarr filmjét, akkoriban nem hozta vissza a saját gyártási költségvetését - nemhogy egy franchise-t indítson el, ahogy azt a testvérek tervezték.

Ez a film ráadásul lerontotta azt a kreditet, amit Hirsch az alacsonyabb költségvetésű filmjeivel szerzett. Azóta sem tudta visszanyerni ezt a korai lendületet, és azóta is inkább mellékszereplőként számítanak rá. Igaz, legalább minőségi filmekben szerepel, lásd: Gyilkos Joe, A túlélő, Volt egyszer egy... Hollywood.


Hayden Christensen - Hipervándor (2008)

Forrás: InterCom

 

A Star Wars-rajongók nehezen fogadták el az akkor még viszonylag újonc Hayden Christensent a tinédzser Anakin Skywalker szerepében, részben azért, mert színészileg tényleg nem volt a toppon, és a szörnyű párbeszédek sem könnyítették meg a dolgát. De a filmek így is elképesztően sikeresek lettek, és Christensen megkapta az esélyt, hogy ő legyen a következő nagy sztár Hollywoodban.

Ez a lendület azonban rövid életű volt, mert hiába kapott egy kiváló szerepet a kevesek által látott, de minőségi A hazugsággyárosban, 2008-ban visszatért a blockbusterek világába a Hipervándorral. A Steven Gould azonos című népszerű regénysorozatán alapuló sci-fi filmet egy új franchise elindításának szánták, de se a kritikusok, se a közönség nem szerette. A film kudarca Christensen sorsát is megpecsételte, és nem sokkal ezután több évre visszavonult a showbiznisztől. Azóta visszatért a filmkészítéshez, de ma már A-kategóriás szerepekre hiába is pályázna.

Cuba Gooding Jr. - Kutyabajnok, Hajó a vége

Forrás: InterCom

 

Cuba Gooding, Jr. 1991-ben a Fekete vidék főszereplőjeként szerzett nevet magának, majd a Jerry Maguire-ben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Utána is jól választott, olyan filmekben szerepelt, mint a Lesz ez még így se!, Csodás álmok jönnek, Férfibecsület és Pearl Harbor. 2002-ben azonban duplán is mellényúlt a Kutyabajnok és a Hajó a vége című vígjátékokkal. Mindkettőt lehúzták a kritikusok, de legalább a Kutyabajnok hozott némi pénzt, míg a Hajó a végére a kutya se volt kíváncsi.

Gooding tovább tetézte a buktáit a Norbitban, a Rádióban és az Oviapu 2-ben nyújtott Arany Málna-jelölt alakításaival. A 2008 és 2013 között bemutatott 18 filmje közül 13 egyből DVD-re jött ki. Azóta a legnagyobb sikereit a kis képernyőn aratta: visszatérő szerepet kapott az American Horror Storyban, és emlékezetes alakítást nyújtott O.J. Simpsonként az American Crime Storyban, amiért még Emmy-jelölést is kapott.


Via: Looper / Far Out Magazine