Megkerültnek nyilvánítva

  • TóCsa / PORT.hu

Az első jelek baljósak voltak. Angelina Jolie az előzetesben magából kikelve üvöltötte, hogy "Hol van a fiam?", ráadásul nem is egyszer. Egy emberként láttuk magunk előtt a főszereplői Oscarért rimánkodó sztár erőlködését. Általában az előzetesek mindig jobbnak mutatják a filmet, mint amilyen. Jelen esetben ez fordítva történt.

Sírós dráma helyett krimi
Például a reklámokból egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy az Elcserélt életek nem egy könnyfacsaró dráma, hanem inkább egy Kínai negyedhez vagy Szigorúan bizalmashoz hasonló krimi/noir, némi Száll a kakukk fészkére mellékszállal megtoldva. Emellett Angelina Jolie sem kiáltja el ötpercenként a "Hol van a fiam?" mondatot, sőt a díjakért kiáltó sírós kirohanásokból is meglepően kevés akad. Clint Eastwood továbbra is formában van, alkotói kreativitása csúcsán, és ha még a hatásvadász sztorival bíró Millió dolláros bébit is sikerült giccsmentesen megrendeznie, új filmjének visszafogottabb sztorija sem foghatott ki rajta. Mértéktartása példás, hiszen a téma szinte adta magát a túláradó érzelmek ábrázolásához. Ehelyett ő a nehezebb utat választva éjsötét krimit forgatott.

Sok szálas történet
Bár a sztorit egyszerűen, lineáris történetvezetéssel meséli el, azért a forgatókönyvírónak gondja volt arra, hogy mindig legyenek apró fordulatok a történetbe ágyazva, sőt egy vidéki rendőr párhuzamos nyomozásával a cselekmény egy sarkalatos pontján egyszerre két szálon is futni kezd a sztori. Ha a film nem igaz történet alapján készült volna, el se hinnénk, hogy ilyesmi megtörténhet. Egy egyedülálló anyának eltűnik a fia, és a korrupt rendőrség úgy tesz, mintha megtalálná, de közben egy vadidegen gyermeket próbálnak Christine Collins nyakába varrni. Az anya persze próbálja bizonyítani az igazát, de a zsaruk a beismerés helyett inkább lefizetett szakértőkkel elmebetegnek nyilváníttatják, hogy megszabadulhassanak tőle.

Summa
Eastwood komótos tempóban, közel két és fél órában mesél, és képi világával valóban a fent említett neo-noir klasszikusokat idézi. Alkotásában könnyen megférnek egymás mellett a finom anyai érzelmek, az igazságért folytatott harc fennköltsége és néhány baltás gyilkosság brutális képsorai. Angelina Jolie régóta nem volt ilyen jó, pedig hasonló szerepben (Hatalmas szív) is láthattuk már. Most még az a vele kapcsolatban gyakran visszatérő probléma sem jön elő, miszerint túl szép a szerephez.

Kinek ajánljuk?
- A jó krimik és noirok kedvelőinek.
- Akikben jókora adag igazságvágy tombol.

Kinek nem?
- Az Angeline Jolie-t nem kedvelők táborának.
- Akiket hidegen hagynak az előttük elkövetett igazságtalanságok és a korrupció.


9/10