Metál az ész!

  • TóCsa / PORT.hu

Rob Zombie a White Zombie nevű metál banda frontembereként vált ismertté, és már akkor többször kiviláglott, hogy odáig van a horror műfajért. Az első rendezésére 2003-ig kellett várnunk (House of 1000 Corpses), amiben már jelen volt a dark metál borítók és klipek sablonjaiból összeszedett látványvilág, ami azóta még inkább tetten érhető "művészetében". Zombie új filmjében már minden szereplő metált hallgat.

Myers és a család
A horror zsáner egyik ikonikus hőse, Michael Myers épp azáltal vált híressé, hogy magányosan, Istent és embert nem ismerve döfte konyhakését minden útjába kerülő személybe, afféle ördögi érzelemmentességet sugározva magából. Zombie 2007-ben eddigi élete legnagyobb lehetőségét kapta meg, amikor megrendezhette John Carpenter klasszikusának remakejét, és az egész filmet pont arra hegyezte ki, hogy a gyerek Michael Myerst megpróbálta afféle családi problémák áldozataként bemutatni, teljesen kicsinálva ezzel a sorozatgyilkos démoni oldalát. Mivel a család szinte minden tagja az első epizódban sikeresen elpatkolt, a folytatásban bizakodva reméltük, hogy ezen szál ellehetetlenülésével talán egy tisztességes slasher horrort azért sikerül összehozni, de Rob Zombie kreativitása sajnos nem ismert határokat. A família ezúttal látomásos formában kísérti szegény kis Michael Myers lelkét...

Vér és metál
Bár a cikk szerzője maga is szereti a keményebb rockzenét, az már azért túlzás, hogy Rob Zombie igyekezett lehetőleg mindenhová néhány metálos kedvence poszterét kitenni, és még olyan pillanatokban is ez a zene szól, amikor ez egyáltalán nem lenne indokolt. Haddonfield kisvárosa Zombie olvasatában egy rockerparadicsom, ahol egy arctalan sorozatgyilkos gótmetál klipeket megidéző látványvilág közepette ritkítja a fiatalságot. A rendezőnek érezhetően semmi köze a színészvezetéshez, karakterépítéshez és történetvezetéshez, mindezt azonban nem lehet csonkolásokkal és a művér hektószámra kilötykölésével helyettesíteni.

Summa
A film felütése még egész ígéretesnek tűnik egy Myers ámokfutás bemutatásával, ami még a Véres Valentin 3D kórházjelenetének brutalitásán is túltesz, viszont 2009-ben már nem illik eljátszani majd' fél óra letelte után azt a trükköt, hogy pusztán egy álmot láttunk, mivel a néző joggal lesz ideges. Ezután Myerst az utak magányos vándoraként, afféle óriásira nőtt csövesként láthatjuk, és belegondolva az lenne az igazi, ha Zombie inkább azt mutatná meg, mit csinál leölhetetlen kaszabolós gyilkosunk két Halloween között az év hátralévő részében. Talán egyszerű, néma hajléktalanként kéreget a nagyvárosban? Micsoda társadalmilag érzékeny szociofilm lehetne! Ha Rob Zombie így folytatná, talán eljutnánk idáig valaha, de szerencsére a 3D-ben készülő harmadik epizódot már nem ő fogja rendezni.

Kinek ajánljuk?
- Annak, aki már ráunt a youtube-on a Cradle of Filth videók nézegetésére.
- Aki már a 2007-es első részt is szerette.
- Aki szerint a horror nem a feszültségről, hanem a vérontásról szól.

Kinek nem?
- Aki szerint Rob Zombienak nem a rendezői székben, hanem a színpadon lenne a helye.
- Aki egy horroron félni is szeret.
- A túlzott brutalitást nehezen viselőknek.


3/10