Mi ez, hagymás bab?

Egy delfin, egy hóbagoly és egy nagymamára éhes farkas. És hogy mi a közös a három állatban? Az, hogy ezen a hétvégén olyan három klasszikus filmet nézhetünk újra, amelyekben ezek szereplenek egymás után, ha úgy döntünk, megkímélnénk magunkat a kinti forróságtól, és inkább a Bud Spencer/Terence Hill párost, Harry Pottert és a mesebelinél egy kicsit realistább Pirosszkát választjuk.

Nem, ez az ...és megint dühbe jövünk, amit nem lehet elégszer újranézni. Olyan ez, mint bármi más szenvedély, mindig lehet rá ürügyet találni, most például azt, hogy nyár van, és nem szeretnénk, ha a gyomrunkat megfeküdné valami kalóriadús, nehezen emészhető film. Az olaszok mindig is mesterei voltak a könnyed komédia műfajnak, és nem kell azon meglepődni, ha ezt a nyolcvanas években is profin űzték. Az ...és megint dühbe jövünk tipikusan az a film, amelynek nem a sztoriját meséli el az ember, ha fel akarja idézni, hanem a szállóigévé vált poénokat, amelyek persze rögtön egy-egy eszement jelenetet idéznek fel az emberben. Olyan ez, mint a Monty Python esetében, habár tudom, hogy egyesek számára szentségtörés Bud Spencert és Terence Hill-t együtt emlegetni John Cleese-zel és Michael Palinnel. Szóval „Ki az a corporation?”, „A pisztácia kifogyott”, „Én meg sirályul tudok” – és így tovább, nézzünk Budot és Terence-t!

Szombatra egy szó szerint egész estés nagyszabású mozit ajánlunk, és szintén a nyári könnyedség jegyében. Igaz ugyan, hogy a Harry Potter és a titkok kamrája a maga nemében feszültséggel- és sötét tónusokkal teli mozi, de hát mégiscsak egy gyerekfilmről van szó, aminek aztán nemhogy happy end, de fékevesztett buli a vége – már amennyire az egy kollégium keretein belül megvalósítható. Örülhetnek a mai gyerekek, hogy ilyen meséket kapnak, mert a Titkok kamrája izgalmas, fordulatos sztori, fifikás nyomozással, életre kelő és a képernyőről majd’ lemászó szörnyekkel, szédítő látványelemekkel és olyan poénokkal, amiket gyerekek és felnőttek is egyaránt értenek. Azt írtuk volna, gyerekfilm? Nos, tévedtünk, ugyanis ez egy igazi családi film, ami előtt nagymennyiségű pattogatott kukoricával lehet helyet foglalni a teljes családnak. És valljuk be őszintén: a felnőtteknek is nagy kedvence. Ja, és itt tűnik fel először Dobby, a házimanó már csak miatta is érdemes erre a mozira kapcsolni.

Vasárnap sem maradunk mese nélkül. Ne higyjünk az IMDB-s pontszámoknak ezúttal, ugyanis a Pirosszka igenis egy szuper animációs film, amely elé szintén az egész család odatelepedhet. A hagyományos Grimm-sztorival indítunk - Piroska a nagymamája ágyában a farkast találja -, hogy aztán perceken belül minden a feje tetejére álljon, és mindenkiről kiderüljön, hogy véletlenül sem az, aminek látszik. A gyerekek élvezni fogják a mafla állatokat és a fordulatos eseményeket, a felnőttek pedig a számos, humoros, filmes utalást.

PORT.hu ajánlja:

...és megint dühbe jövünk, RTL Klub, péntek, 21:20
Harry Potter és a titkok kamrája, RTL Klub, szombat, 19:15
Pirosszka, Story4, vasárnap, 23:55