Michelle Pfeiffer 60 éves

A sebhelyesarcú, a Veszedelmes viszonyok és az Ártatlanság kora elképzelhetetlen Michelle Pfeiffer lenyűgöző alakítása nélkül. Az utóbbi évtizedekben mégis ritkábban hallottunk róla, gyereket nevelt, és otthon barkácsolt, de épp tavaly tért vissza nagy lendülettel a színésznő, aki ma lett hatvanéves. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet róla.

1. A középiskola után bolti eladóként dolgozott, és közben gyorsírónak tanult, de ezidő alatt sem vesztegette az idejét. Megtanulta, hogyan tud csomót kötni a nyelvével a koktélcseresznye szárára. Ennél is fontosabb, hogy egyik nap a pénztárban állt, amikor rettenetesen elege lett az egészből, és feltette magának a kérdést, hogy mivel szeretné tölteni az életét. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy színész szeretne lenni. Eleinte nem tudta, hogyan fogjon hozzá, ezért a fodrásza tanácsára benevezett egy szépségversenyre, ahol az egyik zsűritag színészek menedzselésével is foglalkozott.

2. Még mielőtt filmben vagy tévében szerepelt volna, Disneylandben alakította az Alice Csodaországban címszereplőjét a hetvenes években.

 

3. Már azelőtt sokan megállították az utcán, hogy befutott volna A sebhelyesarcúval és az Eastwick-i boszorkányokkal. Ekkor még azért, mert összekeverték Debbie Harryvel, a Blondie észbontóan szép énekesnőjével, aki egyébként egyszer azt mondta, hogy ha egyszer készülne róla film, akkor Michelle Pfeiffernek kellene őt játszania. Nagy kár, hogy ezt a filmet nem csinálta meg senki.

4. Az első főszerepét a Grease folytatásában kapta, ami csúnyán megbukott, és ezzel majdnem el is vágta a karrierjét. Brian de Palma sem akarta behívni meghallgatásra, de végül mégis neki adta Tony Montana drogos és elhidegült feleségének szerepét A sebhelyesarcúban. Ebben annyira meggyőzően életre keltette a karaktert, hogy már nem sokat kellett várni az igazán nagy áttörésre.


 

5. 1989-től egymást követő hat éven át minden évben jelölték Golden Globe-ra, először a Keresztanya című vígjátékért, aztán az Azok a csodálatos Baker fiúkért, az Oroszország-házért, a Krumplirózsáért, A szeretet földjéért és végül az Ártatlanság kora című Scorsese-filmért.

 

6. Ennek ellenére a mai napig van benne egy rettegés amiatt, hogy nem tanulta iskolában a színészetet. “Félek tőle, hogy egyszer csak lelepleződöm, és kiderül, hogy csak egy szélhámos vagyok. Nemrég kaptam egy emailt, az Azok a csodálatos Baker fiúk rendezőjétől, érdeklődött, hogy megy a munka - mesélte egy tavalyi interjúban. - Mire csak annyit mondtam neki, hogy ‘Hiszen ismersz, az az érzésem, hogy elrontom az egész filmet’. Amikor együtt dolgoztunk majdnem harminc évvel ezelőtt, az első hét után épp ugyanezt mondtam neki is.”

 

7. Bár komoly énekesi képzésben sem részesült, sok filmjében maga énekelt, kezdve a sikertelen Grease 2-vel. Az azok a csodálatos Baker fiúkban akadt jópár emlékezetes éneklős jelenete, és az ő énekhangját hallani a Hajlakk című zenés vígjátékban és a 2017-es Gyilkosság az Orient Expressen végén is. Az ő neve is szóba került, amikor a Mamma Mia! főszereplőjét keresték, de a szerep végül Meryl Streepé lett.

 



8. Az utóbbi évtizedekben néha öt évekre is eltűnt, hogy a gyerekeit nevelhesse, de most, hogy mindketten felnőttek, tavaly komoly lendülettel tért vissza az élvonalba. A hazugságok mágusa című HBO-s filmben a pénzügyi csalásért 150 év börtönre ítélt Bernie Madoff feleségét játssza, Darren Aronofsky tavalyi, megosztó pszichothrillerében Jennifer Lawrence, Javier Bardem és Ed Harris mellett szerepel, és ő a szexi özvegy a Gyilkosság az Orient expresszen című krimi legújabb filmváltozatában, amit Kenneth Branagh rendezett.



9. Minden idők legjobb Macskanőjét alakította Tim Burton második Batman-filmjében, és idén nyáron újra képregényfilmben láthatjuk egy kis szerepben. A Hangya és a Darázsban, az idei nyár egyik slágerfilmjében ő játssza az eredeti Darázst Michael Douglas mellett, aki az öreg Hangyát alakítja.

 

10. Azért tért vissza a filmezéshez, mert igazán ebben a közegben érzi jól magát, de otthon is feltalálja magát. “Szeretek bütykölni. Portrékat festek és barkácsolok. Előkapom a szerszámos ládám, a kalapácsom és a fúrómat, és építek valamit. Amikor a gyerekek kicsik voltak, építettem nekik játékházat. Egyszer az egyik kandallónk elejét alakítottam át. Fogtam magam, és bementem egy barkácsáruházba tanácsot kérni, ahol úgy néztek rám, mintha megőrültem volna.”

 

 

Forrás: Interview Magazine, New York Times, IMDb

címlapkép: John Phillips/Getty Images