Mindig lesznek rockerek!

  • TóCsa / PORT.hu

Hollywoodban komoly hagyományai vannak a friss tévés, netán stand up comedys arcok kipróbálásának filmes főszerepekben. Rainn Wilson a The Office tengerentúli változatában szerzett magának hírnevet, A meztelen dobos pedig az ő névjegykártyáját jelenti az Álomgyárban.

Színészi karizma
Annak idején Jim Carrey is hasonlóan kezdte az Ace Ventura - Állati nyomozoo főszerepében. Az a forgatókönyv bármely más színésszel biztos bukta lett volna, de Carrey a maga teljesen egyedi idiotizmusával mégis sikerre tudta vinni. A meztelen dobos alkotói se vitték túlzásba az előkészületeket. Adott egy tini rockzenekar, akik az indokolatlan szülői szigor miatt dobos nélkül maradnak az első komolyabb fellépésük előtt. Jól jön azonban a házban lógó negyvenes nagybácsi, Robert "Fish" Fishman, aki pár évtizeddel korábban egy menő heavy metal zenekar dobosa volt, ám miután kirúgták, boldogtalan aktakukacként éli az életét, ráadásul mindig kénytelen szembesülni egykori bandája elképesztő sikereivel. A tinik közt aztán igazi vezető szerepbe kerül, és egy you tube-re felkerült, meztelenül dobolós videojának köszönhetően a zenekart leszerződteti egy kiadó, és valódi turnéra indulhatnak. Wilson jól tudja, hogy itt bizony minden rajta áll vagy bukik. Apait-anyait beleadva játszik, és Jack Blackéhez hasonló elánnal, abszolút gátlástalanul ökörködi végig a filmet. Új komikus sztár születhet, hacsak...

Egyszerűség
Talán rosszul időzítették a premiert, de még ebben az esetben is nehezen magyarázható a tény, hogy a film összbevétele Amerikában épphogy átlépte a hat millió dollárt. Útját fanyalgó kritikák, és finoman fogalmazva is vegyes nézői visszajelzések kísérték, és sokan a sztori kiszámíthatóságába, valamint a poénok egyszerűségébe kötöttek bele. Az egyszerűség és a kiszámíthatóság valóban tény A meztelen dobos esetében, de talán nem az ilyen moziktól kellene világmegváltó gondolatokat várnunk. Rainn Wilson és az Alul semmivel anno kasszát robbantó Peter Cattaneo rendező ügyesen parodizálja ki a rock'n roll életmód kliséit, és bár kétségtelenül sablonokkal dolgoznak, legalább értő módon nyúlnak hozzájuk. Jól sülnek el a nyolcvanas évek hajbandáit cikiző poénok, Wilson pucér dobolása pedig tényleg a film abszolút csúcspontja. A magunk részéről kifejezetten sajnáljuk az amerikai bukást, mert így előfordulhat, hogy a főszereplő humorát a későbbiekben csak a The Office sorozat kapcsán élvezhetjük.

Kinek ajánljuk?
- Heavy Metal koncertek lelkes látogatóinak.
- Rainn Wilson maroknyi rajongótáborának.
- Akik szerint a rock'n roll nem egy tánc.

Kiknek nem?
- Akik még életükben nem voltak metal koncerten.
- Akik a hollywoodi filmekre azért ülnek be, hogy nagy sztárokat lássanak.
- A kifinomult humor kedvelőinek.


7/10