Mit nézzünk a CineFesten?

Immár 12. alkalommal tartják Miskolcon szeptember 11-20 között kis hazánk egyik legizgalmasabb filmfesztiválját, és azt néztük meg, mik a kihagyhatatlan alkotások, amik nem előpremierkét mennek, és jó eséllyel később sem kerülnek moziforgalmazásba. Persze film helyett koncertre is mehetünk, hiszen fellép itt a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+.

Goodnight Mommy (Ich seh, ich seh)

 

Rendező: Severin Fiala, Veronika Franz, Szereplők: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lukas Schwarz, Ausztria, 2014, 99 min 

Rekkenő nyári hőség. Egy magányosan álló ház az erdő és a kukoricaföldek közepén. A tízéves ikrek az édesanyjukat várják. Amikor visszatér, az arca tele van a plasztikai műtét nyomait eltakaró kötésekkel, és valahogy semmi nem olyan rajta, mint régen volt. Hajlíthatatlan és visszahúzódó, eltökélt szándéka, hogy teljesen elzárja a családját a külvilágtól. A fiúk kételkedni kezdenek abban, hogy ez a nő tényleg az ő anyjuk és mindenáron ki akarják deríteni a valóságot. Megrázó, magával ragadó horror, ami szokatlan tisztelettel áll mind a műfajhoz, mind pedig a közönséghez, hogy az utolsó pillanatban egy briliáns, megalkuvást nem tűrő végjátékban csúcsosodjon ki. 

Vetítés: 09.12. 18:30 Nagyterem, 09.13. 15:00 Uránia 


Két barát (Les deux amis)


Rendező: Louis GARREL, Szereplők: Mahaut Adam, Golshifteh Farahani, Louis Garrel, Franciaország, 2015, 100 min. 

Louis Garrel Vincent, a statiszta őrülten szerelmes Monába, a szendvicsbári eladólányba. Mona múltja azonban titkokat rejt. Miközben Vincent kétségbeesetten próbálja meghódítani szíve hölgyét, Abel, Vincent legjobb és egyetlen barátja is belép a képbe. A két barát nagy kalandra indul, aminek egyetlen célja van: meghódítani Mona szívét.

Vetítés: 09.15. 21:00 Great Hall, REPETITION: 09.16. 17:00 Uránia 

Rendőrautó (Cop Car)


Rendező: Jon Watts, Szereplők: Kevin Bacon, Shea Whigham, Camryn Manheim, James Freedson-Jackson, Hays Welford, USA, 2015, 86 min

Mit csinál két 10 éves kölyök ha belebotlik egy elhagyottnak tűnő rendőrautóba a mező közepén? Naná, hogy beülnek és elhajtanak! A páros boldog tudatlansággal néz szembe a végzettel minden egyes kanyarban, és a dolgok csak még rosszabbra fordulnak, amikor a korrupt kisvárosi zsaru úgy dönt, visszaszerzi az autóját - bármi áron… Jon Watts rendező körömrágós, torokban-dobogó-szíves kalandjában az utánozhatatlan Kevin Bacon által megformált seggfej rendőr minden bizonnyal egy új generáció Buford T. Justice-ává válik majd. A Sundance-en hatalmas elismerést arató film már most is olyan sikeres, hogy a rendezőt kérte fel a Sony az új SpiderMan filmre.

Vetítés: 09.18. 18:00 Great Hall , REPETITION: 09.19. 13:00 Uránia 


Gyalogáldozat (Pawn Sacrifice)


Rendező: Edward Zwick, Szereplők:Tobey Maguire, Liev Schreiber, Lily Rabe, Peter Sarsgaard, USA, 2015, 116 min

A hidegháború teljes erővel „dübörög”. Ebben a megragadó, igaz történetben az amerikai sakk-csoda Bobby Fischer (Tobey Maguire) hirtelen két szuperhatalom küzdelmének kellős közepén találja magát, amikor kihívja egy játszmára Borisz Szpasszkijt, vagyis magát a Szovjetuniót. A hollywoodi veterán Edward Zwick (Véres gyémánt, Az utolsó szamuráj) rendezte, Maguire, Liev Schreiber és Peter Sargaard főszereplésével készült Gyalogáldozat Fischer félelmetes egyensúlyozásáról szól a zsenialitás és őrület határán, és bemutatja egy brooklyni kölyök tündöklését és bukását, akire az egész világ felfigyelt. 

Vetítés: 09.18. 16:00 Nagyterem 

Kábszer (Dope)


Rendező: Rick Famuyiwa, Szereplők: Shameik Moore, Tony Revolori, Kiersey Clemons, USA, 2105, 103 min

a fiatal fekete Malcolm Adekanbi büszke okostojás. A „Trónok Harca” a kedvenc sorozata, van saját punk bandája, a Harvardra jelentkezik, és szenvedélyesen rajong a ’90-es éve hip-hop zenéjéért. Igyekszik saját stílust teremteni, önmaga lenni, de ez valahogy senkinek sem tetszik – sem a környék drogkereskedőinek, sem a suli bikáinak, de még a tanároknak sem. Malcolm problémái akkor kezdődnek, amikor belefut egy kábítószer kereskedőbe, Dom-ba. Stréber barátaival együtt arra kényszerülnek, hogy minden lelkesedés nélkül nekiálljanak drogot árulni.

Vetítés: 09.18. 23:00, Nagyterem, 09.19. 21:00 Uránia 

Mr. Holmes 


Rendező: Bill Condon, Szereplők: Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyuki Sanada, UK/USA, 2015, 104 min

1947-et írunk. Az öregedő Sherlock Holmes (Ian McKellen) épp Japánból tér vissza, ahol egy erősítőnek hitt ritka növény után kutatva szembesülnie kellett a nukleáris háború pusztításával. A világtól elzárt tengerparti házacskájában Holmes méhészkedéssel tölti napjait, várja az elkerülhetetlen elmúlást. Bejárónője és annak fia, Roger, jelentik számára az egyetlen társaságot. Egykor oly éles elméje hanyatlásával viaskodva Holmes egyre inkább a fiúra támaszkodik, vele próbálja megoldani az esetet, ami nyugdíjba kényszerítette. Közben az élet és a szerelem nagy rejtélyeit is igyekszik sorra venni, mielőtt még túl késő lenne. 

Vetítés: 09.18. 21:00 Nagyterem, 09.19. 14:30 Uránia 

A teljes program itt található. www.cinefest.hu