Mumusmánia

A hipermodern komputergrafika elterjedésével az animációs filmek álomvilága is modernizálódott; a teszetosza Bambi és a kedves-naiv Hófehérke helyét karakteresebb mesehősök vették át a vásznon.

Szegény öreg Walt Disney minden bizonnyal kontakthibás ringlispilként forogna a sírjában, ha tudná, hogy jóravaló, butácska mesehősei lassan, de annál biztosabban kiszorulnak a világ filmszínházaiból. A mindig vidám Mickey egér és a pókerarcú Pinokkió helyett ma már a "keményvonalasabb" figurák dívnak: itt az ideje kijelenteni, hogy a klasszikus rajzfilmhéroszok ideje lejárt, a grafikus komputerek merevlemezein fogantatott szilikonvölgy-generáció végleg átvette a hatalmat a mozikban.

A digitális forradalmat a Pixar 1995-ös Toy Story című mozija robbantotta ki. A picinyke, de annál ambiciózusabb stúdió említett remeke valódi sikerfilmnek bizonyult, mellesleg pedig világszerte szalonképes, sőt divatos műfajjá tette a számítógéppel készített animációs filmeket. Akadt is követőjük bőven: a Disneytől (A Bugs Life - Egy Bogár Élete) a Steven Spielberg alapította DreamWorksig (Shrek) az összes érdekelt stúdió elkészítette a maga egész estés pixeleposzát, sőt, tavaly az első "virtuális" szereplőkkel forgatott sci-fi, a Final Fantasy is sikerrel debütált a vásznon. Természetes, hogy a trónkövetelők folyamatos nyomulását a Pixar sem nézhette sokáig tétlenül, ezért aztán sebtében piacra dobták legújabb apróbb és nagyobb csemetéknek szóló darabjukat, a Szörny Rt.-t (Monsters Inc.).

A kedves, gyerekfóbiás szörnyek története egy a poros gardróbok mélyén megbúvó különös dimenzióban játszódik. A film főrémei egy sikolyenergia-erőmű szakképzett beszállítói, feladatuk, hogy szorgos ijesztgetéssel előteremtsék a világuk biztonságos működéséhez elengedhetetlen rémület-mennyiséget. Nincs könnyű dolguk, hiszen a híradós, akciófilmes borzalmakon nevelkedett fiatal generáció képviselői nem rettennek meg a saját árnyékuktól, hőseinknek bizony minden tudásukat, rutinjukat és agilitásukat össze kell szedniük ahhoz, hogy teljesítsék a normát, és munkanapról-munkanapra kicsikarják az ütemtervükben szereplő visítás-mennyiséget ifjú kuncsaftjaikból. Dolgos hétköznapjaik egyhangúságát hirtelen váratlan esemény zavarja meg, az egyik oktondi bakfis ugyanis rájön, hogy a ruhásszekrény mélye az ott porosodó zoknikon, molyrágta ruhadarabokon kívül bizony más érdekességeket is rejteget.