Nagy budapesti retró orgia

A „retró” magyar filmtermésben az az izgalmas, hogy a rendszerváltás előtt olyan számban készültek filmek, hogy ha az ember nemcsak a kiugró műalkotásokat, vagy kultuszfilmeket, vagy a nagy rendezők műveit nézi, hanem beleturkál a kevésbé ismert, vagy elfeledett filmek képzeletbeli dobozába, akkor is kincseket talál. Ilyen kincs a Városbújócska, ami címe alapján akár lehetne valami ifjúsági film is, de nem az.

Sós Mária alkotása azon filmek közé tartozik, amiknek időt kell adnunk, mármint nézés közben. Nem szabad azt várni, hogy leülünk a képernyő elé, és beszippant az első 5 perc. Nem fog. Az első 5-10 perc döcögős, vontatott, esetlenül és sután próbálja felvázolni az alaphelyzetet, az alapkonfliktust, ami persze nem is olyan jelentős, hogy egy teljes filmet megérne, de nem is ez a lényeg. Nem szidni akarom ezt a filmet, csak felkészíteni a nézőt, hogy ez olyan cucc, ami lassan hat, szóval nehogy türelmetlenül átkapcsoljunk közben.

Aztán egyszercsak kezdik megérinteni az embert, a nézőt – a helyszínek. Nem, véletlenül sem a szereplők kapcsolati hálója, meg drámázása, nem. A helyek. Az emlékezetünkben mélyen eltemetett Kádár-kori helyek. Kapualjak, garázsok, folyósók, lakásbelsők, kertmozik, játszóterek. Eszméletlenül  jól válogatott forgatási helyszínek. A full lebetonozott játszótér a korabeli, nem EU komform vashintákkal, a presszó a csillárral, és a mozaikos kövezettel. A körfolyósók, gyárudvarok, a félig leszakadt kaputelefon billentyűzet, és a régi Nyugati pályaudvar. Az ember legszívesebben bemászna a filmbe!

És akkor ott a másik zseniális húzás: az epizódszereplők és statiszták! Ez a film elnyerhetné a legjobb epizódszereplők és statiszták díját. Mimi, a kiélt bárénekesnő, a két fakabát az idióta zseblámpával, a cowboy kalapos garázsmester, a portásnő a kiflivel a kezében, az állomásfőnök, a háttérben bőröndjén szalonnázó vidéki úr. Ők a maguk természetességében vannak jelen, semmiféle értelmiségi lenézés, vagy gúny nem érződik a szerepeltetésükben. Vajda László alakítása pedig, aki csak 10 percre tűnik fel a film legvégén, egyszerűen fantasztikus.

Szombaton és vasárnap is megtekinthetjük a Városbújócskát, az M3-on. Jó időutazást!