Nem az akció, az ember érdekes

Az orosz és lengyel származását számon tartó francia Gérard Krawczyk valósággal berobbant a köztudatba világszerte sikert aratott előző filmjével, a Taxi 2-vel. Legutóbbi munkája, a Francia Filmnapokon most bemutatott Wasabi is akciófilm, jobban mondva akcióvígjáték.

Lapunknak nyilatkozva a rendező úgy véli, a Taxi 2-vel ellentétben ez a filmje mélyebb emberi érzelmeket is kifejez, amelyek vígjátéki helyzetekkel keverednek. Ezt a sajátosan francia akcióműfajt -amely a francia társadalmi komédia hagyományából táplálkozik -, igen szereti. - Akár egy napunk is eltelhet úgy, hogy mélyebb érzelmek és groteszk elemek vegyülnek benne, de egy másfél órás filmben nehéz ezt jól összehozni - jegyzi meg, hozzátéve: sohasem az akció a fontos. A franciák, ellentétben az amerikaiakkal, nem képesek annyi pénzt fordítani akciófilmekre, inkább akciójelenetekkel dúsított komédiákat készítenek. És ez jól van így, mert "az embereket elsősorban az emberek érdeklik" - fűzi hozzá.

Krawczyk filmjének címe - Wasabi - egy Japánban kedvelt csípős szószt jelent, ez máris arra utal, hogy a történet nagyrészt az ázsiai szigetországban játszódik. A film rendőrfelügyelő hőse, akit Jean Reno alakít, húsz évvel korábbi japán szerelme haláláról értesül, akit annak idején rejtélyes körülmények között veszített szem elől. És Japánba utazva kiderül, van tőle egy lánya... A továbbiakban Reno partnere a kamaszlányt alakító, hazájában igen népszerű Ryoko Hirosue, akiről a rendező elmondja: egy szót sem tud franciául, de hihetetlen akaraterővel fonetikusan tanulta meg a francia szöveget. A japán színésznőről éppúgy nagy elismeréssel szól, mint a világsztár Renóról. Biztos benne, az amerikaiak ennek a filmnek is megvásárolják majd az újrafilmesítési jogát, akárcsak a Taxinak, és elkészítik róla saját változatukat.

A rendező harmadik alkalommal filmezett a neves Luc Besson produceri fölkérésére, az ő forgatókönyve alapján. Az első Taxi forgatása hozta össze őket, miután a film eredeti rendezője balesetet szenvedett, és Krawczyk ?beugrott? az akciójelenetek fölvételeibe. A Taxi 2 már teljesen az övé, majd jött a Wasabi. Már befejezték következő filmjüket, a Taxi 3-at. Ezután a legendás Gérard Philipe játszotta Fanfan Tulip újrafeldolgozásába kezdenek.

Gérard Krawczyk először jár Budapesten, és csak kis sétára volt alkalma. A város az általa kedvelt Prágára emlékezteti. Szívesen forgatna akár itt is, de nem azért, hogy esetleg Párizs vagy Berlin képeit rögzítse Budapesten, vagy mert itt olcsóbb forgatni. - Olyan filmeket kell csinálni, amelyek ahhoz a helyhez kötődnek, ahol készülnek - mondja búcsúzóul.