Nem minden film gagyi, aminek a címében szerelem van

  • Maze

A héten Kusturica új filmjét adják el nekünk a szerelem hívószavával, és félő, hogy elkopik ez a jó kis szó, de azért nekünk vannak tippeink, hogy mit nézz meg, ha okvetlen szerepelnie kell a címben a szerelemnek. Még akkor is, ha történetesen a halál is szerepel benne...

Bár nincs a héten egyetlen Valentin-nap sem, mégis két olyan film is jön a mozikban, aminek a címében szerepel a szerelem szó. A Rég nem szerelem és a Tejben, vajban, szerelemben című filmek persze nem azok hagyományos szerelmesnapi filmecskék; az első egy elvált, de továbbra is együtt élni kénytelen házaspárról szól, míg a második Emir Kusturica legújabb alkotása, melynek főszerepét a rendező és Monica Bellucci játssza. 

Észrevettük, hogy a magyar film címadók imádják a szerelmet, akkor is beleszövik címeikbe, ha amúgy erre a világon semmi okuk, de azért igenis léteznek olyan jó filmek, amik (magyar vagy akár eredeti) címében szerepel a szerelem szó, az alábbiakban ezeket fogjuk összeszedni. 

Természetesen az első és legfontosabb film ebben a témában maga a Szerelem 1971-ből Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével. Sokak szerint ez a legszebb magyar film, hiszen a szerelemről, halálról, túlélésről, azaz az életről szól. És tényleg így van, érdemes megnézni..

És, ha már magyar filmek, akkor egy másik magyar klasszikusról is megemlékszünk, méghozzá a Jó estét nyár, jó estét szerelemről, ami persze még mindig nem az a könnyed limonádé, amit a címétől várnánk. Általánosságban is elmondható amúgy, hogy a több mint ezer film közül, amiknek a (magyar) címe tartalmazza a szerelem szót, viszonylag kevés a limonádé könnyedségű szerelmi sztori, valamiért ezt a címet szívesebben adják vérdrámáknak. Na, nem feltétlenül olyanoknak, mint a Szerelem első vérig, ami független attól, hogy valójában milyen, egy bizonyos generációnak mindenképpen kultfilmnek számít.

Ha külföldi klasszikust kéne említeni a témában, akkor szólunk, hogy mindenképpen kötelező megnézni Woody Allen 1975-ös Szerelem és halál című őrületét, ami személyes kedvencem az Allen-életműből. Azóta sem értem, hogy a rendező miért nem állt rá a komoly irodalmárok regényeinek zanzásítására, hiszen nem csak Dosztojevszkij regényhősei könyörögnek a megfilmesítésért.

A hollywoodi filmek (már azok, amiknek a fordítók beletették a címükbe a szerelem szót) már kicsit más kategóriát alkotnak, sokkal vidámabbak, bár határozottan emlékszem rá, hogy a Halhatatlan szerelem (1992) című Mel Gibson filmen bucira sírtam a szemem, pedig még hibernálás is van benne. Ellentétben vele ott áll a Szerelem a Fehér Házban 1995-ből, ahol magát az elnököt boronálták össze egy környezetvédelmi aktivistával.

És akkor bele is húzhatunk a romkomokba innen, ha valaki, akkor Meg Ryan tudhatna mesélni róluk, ahány aktuális jópasiba neki bele kellett szeretnie a kilencvenes években! Tom Hanks is közéjük tartozott, A szerelem hálójában (1998) című filmben neten összeakadt szerelmeseket játszanak, akik a való életben utálják egymást. És még könyvesboltja is van mindkettejüknek. 

Kimaradt egy pár év, amíg szerelmes címmel nem született különösebben nagy klasszikus, de aztán jött 2003-ban a legváratlanabb irányból, Nagy-Britanniából az Igazából szerelem, ami megváltoztatott mindent, amit addig gondoltunk a szerelmes vígjátékokról. Ez már nem egy laza romkom volt, hanem nagyon is profi, vérbeli vígjáték, annyira profi, hogy azóta nem is született hasonló horderejű klasszikus, megkockáztatjuk még olyan sem, aminek a címében sehol nem szerepel a szerelem szó.