Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek

  • - sam - / PORT.hu

Egy újabb romkom a szerelemmel végződő mesterséges megtermékenyítésről.

Ilyenek ezek a lányok

Nem is olyan régen még Jennifer Lopez járt Aniston cipőjében az Ilyen a formám című filmben. A Jen által megformált Kassie Larson ugyanis szintén úgy dönt, hogy a sok sikertelen randizgatás után nem keresi tovább az igaz szerelmet a Nagy Almában, hanem nemes egyszerűséggel átugorva ezt a lépcsőfokot, rögtön a gyerekkel és a gyerekneveléssel próbálkozik. Az akció sikeres, a baba megfogan, a szerelem viszont csak ezután jön. Annyi a különbség, hogy Kassie már a megtermékenyülés előtt is ismerte az igazit, csak nem vette észre. A társtalanság, a béna randik után most az egyedülálló anya problémakörével szembesül: hogyan lehet gyerekkel kiegészülve jó apát találni a porontynak. Valószínűleg nem lep meg senkit ha eláruljuk, az ideális apajelölt végig ott volt az orra előtt.

WALL-E

Nem újdonság a problémafelvetés - és nem csak az előbb említett Lopez film miatt, némiképp hasonlót élt át Kirstie Alley is a Nicsak, ki beszél! című filmben. Annak ellenére, hogy a mesterséges megtermékenyítés témája és annak problémaköre meglehetősen aktuális napjainkban (a hollywoodi sztárhölgyek is valóságos dömpingben ontják az ikreket), mégis inkább Jason Bateman alakítása az, ami miatt érdemes megnézni a Sejtcserés támadást. Nem mintha sok kiemelni való film lenne a repertoárjában, bár az Egek ura vagy a Juno mindenképp ebbe a kategóriába tartozik - tegyük hozzá, mellékszerepeket alakít. Komikus figura, akiben mégis van valami szomorúság, egyfajta kívülállás. Bateman pedig remekül hozza a neurotikus, önelemző és önsorsrontó figurát, akit szinte minden nő azonnal parkolópályára tesz. Kedves, de kicsit zűrös alak, akivel jót lehet beszélgetni női dolgok állásáról. Ideális barát alapanyag, aki persze kétségbeesetten küzd, hogy kitörjön ebből a rá kényszerített szerepből. A film legjobb pillanatai is hozzá kapcsolódnak, főleg a Sebastianal (Bryce Robinson) közös jelenetei a legemlékezetesebbek. Ráadásul a legviccesebb is hozzá köthető, az ominózus fürdőszobai kaland, ami lavinaként beindítja a későbbi eseményeket. Az pedig külön érdeme a film készítőinek, hogy igyekeztek inkább őt helyezni a történet középpontjába, a fajsúlyosabb jelenetek neki jutottak, az érzelmesek meg pláne. Partnere, Jennifer Aniston most is hozza a tőle megszokott kedves, bohókás és tagadhatatlanul csinos női karaktert, szerencsére most nem ő kapta a hangsúlyos szerepet.

Summa

Kiszámítható történet, sok-sok érzelem, happy end – azt hozza a film, amit elvárunk tőle. Bár az eleje nehezen indul - kell a tiszteletkör a felvezetéshez - a közepétől már visz magával előre, a mellékszerepekben brillírozó Jeff Goldblum vagy a tökéletesen lökött Juliette Lewis csak még jobban megfűszerezi a történetet. Igazi női mozi, ami megpróbálja fókuszba helyezni a férfit, azt az érzést, hogy vajon mit élhet át akkor, amikor apa lesz, főleg ha eredetileg nem is tudott róla. Nagy hangsúlyt kap benne az apa-fiú kapcsolat, női szemmel vizsgálva azt. Romantikus komédia nőknek, férfiakról.

Kinek ajánljuk?
- A végtelenül romantikusoknak.
- Családot tervezőknek.
- Idealistáknak.

Kinek nem?
- Akinek a film és a neurotikus szó kapcsolatáról csak Woody Allen jut az eszébe.
- Aki szerint Anistonnak ideje lenne már bepasiznia.
- Annak, aki csak a természetes úton történő szaporodásban hisz.

6/10