Nyolchengeres pornó

A Halálos iramban: Tokiói hajsza tulajdonképpen pornófilm, csak aktusok helyett autósüldözések jönnek monoton egymásutánban. Gondolta volna, hogy Japánban mindenki illegális gyorsulási versenyeken szed fel nőket, és hogy van, aki gerjed a turbófeltöltőre? A pornó az, amikor a forgatókönyvíró mindig arra gondol. (Vigyázat, most leírjuk ám, csak úgy, telibe, hogy mire is.) Ha a pizzafutár csönget, akkor tudjuk, hogy egy lenge ruhás nő, vagy inkább egy egész női szinkronúszó válogatott nyit majd ajtót, és némi közjáték után hamarosan irdatlan nagy kefélésbe torkollik a helyzet, a pizzával pedig többet senki sem törődik.

Ha a rendőr leint egy gyorshajtó autót, hát tuti, hogy egy bögyös szőke vezeti, aki ráadásul a bírságot inkább természetben róná le, és ha meglátja, hogy a közeg előveszi a péniszét, hát nem kezd el sikoltani, inkább kicsit túljátszva megnyalja a száját. Na, a Halálos iramban: Tokiói hajsza ugyanilyen pornófilm csak a forgatókönyvírónak nem mindenről az anális szex, a fisting vagy a cumshot jut az eszébe, hanem a turbófeltöltő, a lóerők és az illegális gyorsulás versenyek.

Mert ugyebár a film főhőse, a gimnazista Sean már annyi autót tett tönkre országúti autóversenyeken, hogy azt már az anyja is sokallja, ezért elküldi őt Tokióban dekkoló tengerészgyalogos apjához, ahol, hogy, hogy nem néhány felejthető párbeszéd után rögtön egy illegális autóverseny közepén találja magát. Aztán jön a nagy szerelem, akinek nem csak a mellei jók, de még a karburátort is meg tudja bütykölni, és közvetlenül ezután érkezik a főgonosz, akit persze egy autóversenyen lehet csak legyőzni. Mert, hogy máshogy.

Amikor pedig már a jakuza sem csapdos le ujjakat, inkább egy éjszakai futammal intézné el a vitás ügyeket, már tudjuk, hogy ez hard pornó, jó sok közelivel a koituszról, meg a végbélnyílás szélén zsíros cseppekben csillogó síkosítóról.

Persze nem lenne ezzel semmi baj, hiszen pornót sem a feszültségekkel teli cselekmény, meg a lenyűgözően hiteles színészi játék miatt nézünk, csak hogy a Tokiói hajszában az akciójelenetek is unalmasak, monoton egyhangúsággal róják a köröket, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy "nebassz" a hajmeresztő kaszkadőrmutatványok láttán. Mert hogy hajmeresztő kaszkadőrmutatványok csak nyomokban vannak, a legtöbb jelenet színtiszta számítógépes grafika. Need for Speed szélesvásznon.

A The Fast and the Furious -sorozat első része még a székekbe szögezte az intellektuális élményeket messze elkerülő akciófilm-függőket, a második részt talán még nem unták, de a harmadik epizódon, a Tokiói hajszán már egy szívizomba fecskendezett adrenalin-injekcióval sem képes senki ébren maradni. Nincs mit szépíteni: Kovi legrosszabb kosztümös pornója is izgalmasabb ennél.