Öreg régész nem vén régész

  • TóCsa / PORT.hu

Meg lehet-e felelni húszévnyi felfokozott várakozásnak? Hatvanöt évesen egy férfi maradhat-e továbbra is szexszimbólum? Vajon George Lucas valóban teljesen elhülyült, vagy a Star Wars új részei nem feltétlenül jellemzik jól az elmeállapotát? Igazak-e a mendemondák arról, hogy a stáb alig használt CGI-t, és leginkább régimódi effektekkel és kaszkadőrökkel gondoskodtak a látványosságokról? Shia LaBeouf valóban Indy fiát alakítja? A jövőben tényleg átveheti Fordtól a stafétabotot? Rengeteg kérdés, amikre most végre megkaptuk a választ.

A legenda

Bár Harrison Ford kalapos régészét és kalandjainak hangulatát Spielbergék bevallottan régi, elfeledett tévésorozatokból lopkodták össze, hatása az elmúlt évtizedek alatt akkorára nőtt, hogy ma már minden kalandfilmet csak és kizárólag az Indiana Jones-trilógiával hasonlítanak össze. A jóval egymilliárd dollár felett járó összbevétel, és az emberek szűnni nem akaró lelkesedése szinte kikövetelte az alkotókból a folytatást, és az egyetlen akadályt csak Ford hajlott kora jelenthette, de ő újfent bizonyítja, hogy egy férfi hatvan év fölött is lehet férfi. Csibészes mosolya még mindig a régi, és azok a lányok/nők, akik a nyolcvanas években belehabarodtak, most sem fognak kiábrándulni kedvencükből.

Újdonságok

Azért a húsz év hagyott nyomot Ford fizimiskáján, így a nézők nehezen hitték volna el, hogy régészünk csak pár évet öregedett és továbbra is a II. Világháború nácijai ellen harcol, tehát a cselekmény kényszerűen került át 1957-be, és a korszakváltás hozta magával a legtöbb hangulatbéli változást. Láthatunk tisztelgést a motoros Marlon Brando és a Grease előtt, ráadásul megidéződik a McCarthy-éra beteges kommunistaüldözése a hidegháború paranoiájával, valamint az akkoriban divatos UFO történetek is helyet kapnak a sztoriban. Az ellenség természetesen a ruszkik soraiból kerül ki, akiket a kegyetlen Irina Spalko (Cate Blanchett magyar szinkronja sajnos elég gyengus lett) vezet.

Old School

Természetesen Spielbergék tisztában voltak vele, hogy egy legenda folytatását készítették el, így számtalan finom utalást helyeztek el a moziban a régi részek kapcsán. Jim Broadbent karaktere egy az egyben Marcus Brody-t idézi, egy pillanat erejéig ismét szemügyre vehetjük a frigyládát, Sean Connery kapcsán is kapunk egy rövid megemlékezést és a sor koránt sem teljes. Az akciójelenetek burleszkszerűsége továbbra is fenomálisan vicces és ötletes, John Williams zenéje semmit nem változott és Indy első csaja, Karen Allen is fontos szerepet kap a filmben.

Summa

Az alkotók már rögtön az elején lenyűgöző képsorokkal (raktári tűzharc és atomrobbanás) kápráztatnak el bennünket és a film amúgy is végig sodró lendülettel száguld. Mindeközben Spielbergnek jut ideje karakterépítésre, és Ford igazi csapatjátékosként dominanciája ellenére mindenkinek hagy helyet a kibontakozásra. A fokozás elve sokáig jól működik, de a végén lévő Tarzan-paródia és az UFO magazin különszám már kicsit sok a jóból, ám ennek ellenére A kristálykoponya királyságát nem lehet nem szeretni. Lehet, hogy csak a nosztalgia teszi, de ilyenből el tudnék még viselni párat.

Kinek ajánljuk?
- Mindenkinek, akinek könnybe lábad a szeme John Williams klasszikus dallamaitól.
- A Lara Crofton és Ben Gatesen felnőtt generációnak, hogy megláthassák, milyen is egy igazi kalandhős.
- Akik kíváncsiak arra, milyen egy olyan ember, akinek a karrierje romokban hever.

Kinek nem?
- Akik már a klasszikus trilógiával sem tudtak mit kezdeni.
- Akik szerint egy folytatás sohasem lehet elég jó.
- Akik csak a művész mozikban átszellemülve érzik jól magukat.