Parkoló kritika

Elsősorban a magyar filmek rajongóinak ajánlom, érthető okból. Van benne lehetőség, de még nem az igazi. Ám az út jó, csak így tovább.

Amikor egy magyar film kerül a mozikba, mindig remény költözik a szívekbe. Hogy végre láthatunk jó hazai alkotást, ami kilép a fesztiválgyőztes művészfilmek és a romantikus vígjátéknak titulált fércművek sorából. Kevés jó kommersz film készült az utóbbi években, de ami igen, azok (Argo, Kaméleon, A nyomozó, stb) jelzik a követendő irányt.

Parkoló. Egy foghíjtelken működő kis világ, ahol Légiós (Lengyel Ferenc) az úr. Csendes, nyugodt világ az övé, ahol különböző színű illatosítók jelzik, kinek hol a helye. Lakókocsijába nem léphet be akárki, ahogy a parkolójába sem. Igyekszik mindenkivel jóban lenni, de kissé önfejű. Ebbe az "idillbe" érkezik meg menő amerikai autójával Imre (Szervét Tibor), a középkorú üzletember. Azonnal kialakul köztük a konfliktus, a megfelelő parkolóhely ügyében, de egyelőre elsimítják. Ám tudjuk, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, így várható, hogy kemény harc elé néznek, ahol csak egy győztes lehet. Ahogy haladunk előre, egyre többet tudunk meg nem csak a két főszereplőről, hanem a parkolóba járó emberekről is. Néhányukra csak egy-egy mondat jut, de van, aki komplett történetszállal gazdagodik. Az egyik ilyen Ildikó (Pokorni Lia), a kisgyerekes férjes asszony, akivel Légiós viszonyt is kezd. Imre pedig egyre több mindent mozgósít, hogy megszerezhesse az áhított fedett parkolóhelyet.

Két külön világban élő ember harca ez, valójában hatalmuk fitogtatása, a másik legyőzése az egyedüli cél. Légiós egyszerű fickó, egész élete már csak ez a parkoló, és a közeli környezet. Imre a külvilág, amely rá akarja kényszeríteni az akaratát. Mert megteheti. A háború alig leplezett, de nem a nyílt színen folyik. Egy ellenőrzés itt, egy kitiltás ott, és máris változik az erőviszony. Miklauzic Bence (rendező és író) egész ügyesen lát neki a feladatnak, de sajnos a forgatókönyv fájdalmasan kiszámítható, és néhol igen lyukacsos. A két ellenfél közös jelenetei feszültséggel téliek, de ez még kevés. Gondolkodni sem nagyon kell, annyira szájbarágós az egész, pontosan tudjuk mikor, mi következik. Mindent megmutatnak, nehogy félreértsük a rendező szándékot, hogy mikor, kinek kell drukkolni. Tényleg ennyire értetlennek gondolják a készítők a saját közönségüket? Komoly hiba. A végét szerintem elrontották. Talán nem tudták, mit is akarnak kihozni belőle, vagy nem volt jobb ötletük.

Azért van jó is a filmben. Mind Lengyel, mind Szervét remekül hozza az egyébként nem túl bonyolult karaktert. A mellékszereplők is korrektek, mégha nem is eredetiek. A fényképezés átlagos, néhol kicsit hatásvadász, de rendben van. A zene viszont nem sikerült túl jól, kissé szürke.

Elsősorban a magyar filmek rajongóinak ajánlom, érthető okból. Van benne lehetőség, de még nem az igazi. Ám az út jó, csak így tovább.

Az imdb-n pár 2 tucat szavazat alapján 7,2 pontot ért, az RT értelemszerűen nem ismeri.

Szerintem 60%.