Pokolfajzat

Újabb hírhedt karakter képregény-adaptációval gazdagodik a mozihőssé avanzsált firkák tábora: Pokolfajzat csodával határos kalandjaival szembesülhet most minden érdeklődő.

Maga a főhős meglehetősen fura figura, valahol a jó és rossz alapvető határmezsgyéjén egyensúlyozva próbálja megszabadítani a mit sem sejtő ártatlanokat az önmagánál is visszataszítóbb és velejéig romlott szörnyetegektől, miközben pokolbéli származását sem tagadhatná le, bár a borotválkozás napi rituáléját helyettesítendő naponta elkövetett ördögszarv-reszelési hadművelet némileg dob valamelyest a negatív összképen. A vörös ördög zűrös hétköznapjainak történetét - az éj leple alatt garázdálkodó szörnyszülöttek mozivászonra varázslásában a Penge 2.-vel némi gyakorlatra szert tevő - Guillermo del Toro prezentálja, az eredmény pedig gyomor és hátborzongató, látványos ám némileg túldimenzionált moziélmény.

Pokolfajzat bolygónkra szabadulása majdhogynem természetes módon a nácik háborús bűnlajstromát gyarapítja a történet szerint, mikor is a vesztésre álló német csapatok a rég halott, ám még mindig velejéig romlott orosz gazfickó és főállású mágus és bármikor elkapható negatív hős, Raszputyin segítségével megnyitják az időkaput. A világot romlásba taszító hadművelet azonban félbe szakad, a gonosz helyett meg csak egy fiatal ördögfiókát talál a helyszínen a paraszakértő Broom professzor. Felnőtt ördögként Pokolfajzat a világ megmentésén fáradozik éjszakánként, s teszi mindezt profin és eredményesen, míg Raszputyin újabb gonoszt nem szabadít a világra.

Látványos és akciódús film a Pokolfajzat, rengeteg nyálkásan csöpögő bivalyerős ezeréletű szörnyeteggel, mindemellé kapunk egy érdekes, fura főhőst, akinek képregényalakját az őt alakító Ron Perlman kiválóan ülteti át a mozivászonra: az őt tolmácsolásában az ördögsrác épp kellően vicces és nyers, pont mint egy higgadtabb westernhős. Többet azonban senki sem várjon del Toro adaptációjától, a képregény rajongói a legnagyobb örömmel nyugtázzák majd a filmet, mely mindazoknak nyújthat intenzív szórakozással töltött perceket, akik egyszerű, agykikapcsolással egybekötött moziélményre vágynak.