Pom-pom meséi

  • TóCsa / PORT.hu

Ha valaki netán figyelemmel kíséri a magyarországi amerikai futball csapatok divízió I. és II. osztályú mérkőzéseit, tudhatja, hogy a cheerleaderség már nálunk sem teljesen ismeretlen fogalom. Attól azért mondjuk még mindig messze állunk, hogy a gimnáziumok tornatermét minden délután szexi pom-pom lányok árasszák el, és a suli legmenőbb csajai falatnyi egyenszoknyácskákban rohangáljanak egyik óráról a másikra, de Feld Regina alias Labancz Lilla és csapata most megmutatja, hogy milyen lenne, ha mégis.

Kisvárosból a címlapra

Az Álom.net főszereplője, Labacz Lilla onnan lehet ismerős (már ha egyáltalán), hogy egészen fiatalon három teljes epizód erejéig is feltűnt a Kisváros című sorozatban. Filmográfiája között van még a Barátok közt Lénája, és nagyjából ennyi. Dús idomainak köszönhetően az egyik hárombetűs férfimagazin címlapjára már felkerült (a mostani film után jöhet a következő), ami már csak azért is kapóra jöhetett, mert N. Forgács Gábor rendező amúgy is "kicsit szexis, erotikás lányokat" keresett Magyarország első tinivígjátékához. (De ha ez Magyarország első tinivígjátéka, akkor az Apám beájulna nem tudjuk, mi volt.) Még szerencse, hogy csak kicsit szexis, a nagyon szexissel már végképp nem tudtunk volna mit kezdeni. A mozi továbbá azt az egyedülálló rekordot is magáénak tudhatja, hogy a promó tanúsága szerint már azelőtt sikerfilm volt, mielőtt egyáltalán bemutatták volna. Szerelem! Harc! Féltékenység! Sztárok!

Buli van a parton, a szabadstrandon

A film egyetlen piros pontot érdemlő döntése - még ha valójában ez is a filmben szereplők kényelmét és szórakozását hivatott szolgálni a forgatás ideje alatt -, hogy Budapest helyett hangulatos balatoni környezetben forgatták le az újgazdag, elit- és sportgimikbe járó fiatalok küzdelmes mindennapjait megörökítő alkotást. A forgatókönyv megírásához N. Forgács az ex-vivás Steiner Kristóf tehetségét hívta segítségül, hogy a fiatalok számára még frissebbé és érthetőbbé tegyék a párbeszédek stílusát. Ez olyannyira sikerült is, hogy mi viszont már egyáltalán nem értjük... a fiatalokat. Pontosabban az őket alakító színészeket. Ennyi tehetségtelen arcot már rég láttunk együtt egyetlen filmben, színészi képességeik valahol a művelődési házak délutáni ifjúsági előadásainak színvonalán mozognak, de lehet, hogy csak azért kerültek kiválogatásra, mert közöttük Labancz Lilla mindeneket alulmúló játéka is jótékony homályba vész. A jól bevált ha-csúnya-vagy-vedd-körül-magad-mégcsúnyább-emberekkel taktika, ugye. De a nagyobb nevek, mint Rékasi Károly, Oberfrank Pál, Bánfalvy Ágnes sem erre az alakításukra lesznek majd a legbüszkébbek. Akit egyáltalán nem értünk, az Reviczky Gábor, mert most vagy túl komolyan veszi magát és az állandó komikusi szerepet, vagy egyáltalán nem veszi komolyan, mely esetben egész egyszerűen rejtély, hogyan képes rendre az Álom.nethez hasonló vígjátékokhoz lealacsonyodni.

Summa

Labancz kisasszony ezzel mindenesetre nagyjából elérte, amit elérhetett. Ha ügyes, az elkövetkező hónapokban a film médiahírverését meglovagolva a tartalmatlan "celeb"-státuszig is felküzdheti magát, számára valószínűleg ez már kielégítő lesz. Feld Regina és társnői ostoba ripacskodásával pedig legfeljebb akkor kell legközelebb szembesülnünk, mikor a főszponzornak számító csatorna cirka fél év múlva esti főműsoridőben vetíti le az Álom.netet.

Kinek ajánljuk?
- Anti Fitness Club és Ádok Zoli rajongóknak.
- Mazochistáknak.
- Celebeknek.

Kinek nem?
- Nagyjából a legtöbb jóérzésű embernek.
- Rockereknek.
- Azoknak, akiknek már a Hajrá csajok! sem tetszett.

2/10