Programok a nyár utolsó péntekére

Válogatás a gazdag programkínálatból, hogy jól induljon a hétvége.

 

 

VI. UbikEklektik Fesztivál

Felsőtárkány, augusztus 29-ig

Szépszabadság! Tavaly sikerült, összegyűlni és örömtáncot járni. Menjetek, álmodjatok idén még nagyobbat! Régi és új barátok, frissítő találkozások, az Ubikverzum legnagyobb ünnepe: itt van újra az Együttállás, és jobb lesz, mint eddig bármikor.

Balassa Sándor emlékkoncert

Régi Zeneakadémia, augusztus 27., 15:00

Balassa Sándor életpályája igen tekintélyes, művei hangzásvilágban éppúgy gazdagok és változatosak, mint a hangszerek, amelyekre darabokat komponált. Az idén eltávozott zeneszerző előtt egy emlékkoncerttel tiszteleg a New Millennium fesztivál, ahol kiemelkedő kortárs művészek adják elő Balassa emlékezetes alkotásait.

Tilos 30 - Születésnap ⅩⅩⅩ

Dürer Kert, augusztus 27., 16:00

Immár 24 hónapja annak, amikor utoljára összejött a Tilos közösség, azóta párszor megfordult velünk a világ, rengeteg minden történt, bőven lesz miről beszélgetni. Ez alkalommal koncertek csak óvatosan lesznek, mert a „menet közben” épülő, fejlődő komplexumban egyelőre csak a kerti színpad készül el, a régi Dürernél is szigorúbb akusztikai korlátozásokkal.

Vízmezők

Trafó, augusztus 27., 18:00-tól

Immerzív 1 installáció - a Görög Befogadás – migrációs tröténetek tegnap és ma c. Liberty fesztivál programja. A Vízmezők az elmerülés és a szemlélődés kettős élményét nyújtja. A résztvevők, mint hajótöröttek a tengeren vagy eltévedt magashegyi túrázók, egy olyan közegbe kerülnek, amely folyamatosan változik és eluralkodik az érzékeik felett.

Klasszikus és jazz

Magyar Rádió Márványterme, augusztus 27., 19:00

A Bartók rádió sorozatának mostani koncertjén Szakcsi Lakatos Béla és ifj. Balázs Elemér zongorázik és Hosszu-Legocky Géza hegedül. Műsorukban Bach, Bethoven, Debussy, Ravel és Szakcsi Lakatos Béla saját művei hangzanak el.

Állatkertek Éjszakája 2021

Több helyszínen, augusztus 27., 19:00-tól

2021-ban tizedik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják.

colorStar // DJ Palotai

Kobuci Kert, augusztus 27., 19:00

Pszichedelikus tánczene űrutazáshoz. Robbanó televíziók, elektronikus tánczene, pszichedelikus utazás, VR, új dimenziók, party, világzene, belső filmek, lüktető ritmusok, gitáralapú elecktrock. A colorStar idén ünnepli fennállásának huszonötödik, és második lemezük, a Via la musica, megjelenésének huszadik évfordulóját.

Schubertiade

Régi Zeneakadémia, augusztus 27., 19:30

Schubert számára az 1824-es év igen produktív időszaknak bizonyult, hiszen ekkor készült a virtuozitást nem nélkülöző „Arpeggione” szonáta. Az orosz gyökerekkel rendelkező Georgy Tchaidze nem ismeretlen a magyar zenei élet számára, hiszen a művész a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál visszatérő vendége. Magyarország legfiatalabb koncertmesterével, Miranda Liúval, valamint Bartosz Koziak lengyel csellistával pedig már összeszokott muzsikusokként szólaltatják meg a két szonátát. Schubert vonós kamarazenéje szintén elmaradhatatlan a szerzőnek szentelt esteken, ezúttal a Central European String Quartet „A halál és a lányka” vonósnégyest játssza.

Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál 2021

Pannonhalma, augusztus 27-29.

Arcus Temporum 2021 – a személyesség alkalma
A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát.

Amber

Miskolci Nemzeti Színház - Játékszín, augusztus 27., 20:00

Az európai hírű kortárs táncegyüttes legfrissebb előadása éles kanyart vesz legutóbbi, provokatív hangvételű Another Dance Show-t követően, és visszatér egy nyugalmasabb térhez, mely tiszta felállással és mély önvizsgálattal várja a nézőit. A darab hat táncosa három párt alkot, akik senki és semmi másra nem figyelnek, csakis egymásra. Gyakran el is veszítik önmagukat a partnerük mozdulataiban.

Nasip Kısmet (TR/HU)

Opus Jazz Club, augusztus 27., 20:00

A török zene mélyre nyúló történeti gyökerei itt a gitár és a ritmusszekció intenzív jelenlétében köszönnek vissza, összenőve a szaxofon és a billentyűs hangszerek friss hajtásaival, amelyek így különös gyümölcsöt hoznak. A hangok között szinte tapinthatóvá válnak az idő barázdái, amelyek a pszichedelikus transzcendencia mámorító rezgéseit generálják.

JazzTime 2021

Müpa, augusztus 27-29.

Új korszak kezdődik a Müpa életében: a tizenöt éven át közkedveltté vált New Orleans Swingfesztivál helyett 2021-től új évadnyitó eseménnyel kedveskednek a hűséges jazzrajongóknak augusztus utolsó hétvégéjén. Az irány hasonló, a minőség változatlan, a kínálat még gazdagabb lesz. Ez a JazzTime fesztivál!

Az Illúzió Mesterei - 2021

MOM Kulturális Központ, augusztus 27., 16:00, 20:00

A műsorban szerepel vadonatúj, még sosem látott műsorszámokkal: Hajnóczy Soma a bűvészet kétszeres világbajnoka. Látható lesz a többszörös díjnyertes Zee Zeus, aki óceánjáró luxushajók színpadán lép fel nap mint nap. Szerepelni fog a világbajnoki bronzérmes bűvészmester Galambos Fecó, illetve fellép a kézügyesség elképesztő mestere, a többszörös nemzetközi fesztivál díjnyertes bűvésznő, Ding Yang Kínából. És látványos nagyszínpadi illúziókkal készülnek a komikus színpadi bűvészet világbajnokai Scott és Muriel az USA-ból!