"Quentin-univerzum"

  • - sam - / PORT.hu

Tarantino most is nagyot robbant, a Kill Bill zseniálisan sikerült alkotás. Ötvözi a rendezőre oly nagy hatást gyakorolt spagetti-western, a kínai harcművészeti film, a szamuráj-film és az anime hatását egyaránt. A mozgatórugó a bosszúállás, az ötös halállista legvégén maga Bill (David Caradine) neve áll.

A Kill Bill fejezetekből áll, minden fejezet egy-egy ellenségnek lett szentelve, személyükön és a Menyasszonyhoz (Uma Thurman) fűződő viszonyukon keresztül bontakozik ki lassan a történet. A forgatókönyv aprólékosan csepegtet, óvatosan adagolja az információkat, mégis a néző mindig pont annyit tud, amivel mindent megért, amitől szép lassan összeáll a kép. Fény derül a motivációra, a múltra és a bekövetkező jelenre. A történet vége természetesen kikövetkeztethető, Bill élete feltehetőleg csúfos véget ér, de a hogyan csak később derül ki.

Igazi sztárparádé a film, Tarantino epizódszerepeit nagy nevekre bízta. Felbukkan benne legendás ninjitsu mester, Hattori Honzo - az ezen a néven megismert nindzsa detektív, akit megszemélyesítője, maga Sonny Chiba jelenít meg a vásznon -, Tarantino ismét felkérte régi kedvencét, Michael Madsen-t - Mr. Blonde alakítója a Kutyaszorítóban -, és Michael Parks-t is két kisseb szerepre, aki a Tarantino által írt Alkonyattól pirkadatig című filmben megismert Texas rangert, Edgar McGraw-t alakítja.

A legnagyobb visszatérő Uma Thurman, Tarantino múzsája. Szinte teljesen ráírta a Fekete Mamba - Bill által szervezett elit csapat, a The Deadly Viper Assassination Squad, röviden DIVAS ex-tagjának - figuráját. Filmjében - ahogy maga a rendező fogalmazta: a Quentin-univerzum-ban - a nők nem a gyengébb nem képviselői, ugyanaz a vadászösztön vezérli őket, mint a férfiakat. A Menyasszonyt a bosszúállás motiválja, mégsem veszti el soha emberségét. Gond nélkül áll bosszút Hattori Honzo által készített szamuráj-kardjával, móresre tanít, és bosszúállásra bíztat, ha kell. Erkölcsi morálja vezeti, soha nem öl ártatlanokat, ellenségeivel és azok segítőivel azonban kegyetlenebb, mint valaha. Az alvilág szülötte, az egykori legveszélyesebb mérges kígyó, marása életveszélyes. Lehetetlen nem szeretni Uma Thurman-t ebben a szerepben.

A főszerep -Thurman mellett természetesen - a harcjeleneteké, a verekedéseket Yuen Wo-ping koordinálta, aki a Mátrixban és a Tigris és sárkányban is dolgozott. A jelenetek nagy részér Pekingben forgatták, abban a filmstúdióban, ahol Mao Ce-tung forgatta propagandafilmjeit. A rendező teljesen elmélyedt a keleti kultúra tanulmányozásában, a látvány lenyűgöző, a jelmezek zseniálisak és a karakterekre "szabottak". Igazi Tarantino csemege, de csak erős idegzetűeknek.