Rág and roll

A karácsonykörüli akciós szeretetdömping utolérte az Alvin és a mókusok-márkát is, és ötven esztendőnyi tévé-show és sorozat, illetve a két évvel korábban bemutatott első mókus-mozi (rendező: Tim Hill) után elkövetkezett a folytatás. Naná, hogy - újra - a nagy fenyőünnepre időzítve.

Csak kicsiknek
Az időzítéssel nincs is baj, hiszen ilyentájt a kisember a számára szóló ajándékokra - és filmekre vágyik, a magyar gyerek különösképpen, hiszen a hazai televíziók nagyon sokadszorra vetítik ugyanazokat a filmeket (kiskorú rokonom meg is jegyezte, ha még egyszer meg kell néznie a Reszkessetek, betörők!-széria bármelyik opusát, sikítani fog). Az Alvin és a mókusok 2. pedig kifejezetten a kicsiket célozza - úgyhogy teljesen fölösleges volt benne a nagyobbak számára felnőttfilm-utalásokat elhelyezni (Taxisofőr, Apokalipszis most, A bárányok hallgatnak) -, már csak a főhősei miatt is, akik kisrágcsálókhoz illő magas hangon éneklő mókusok (ugyebár).

Új kihívások
A korábban megismert evetek - a pörgős Alvin (eredeti hangja: Justin Long), az elmebajnok Simon (eredeti hangja: Matthew Gray Gubler) és az óvatoskodó Theodore (Jesse McCartney) - új megpróbáltatások elé néznek: miután a főmókus gördeszkás hebrencssége miatt a barátjuk-producerük és nem utolsó sorban: otthont adójuk, Dave (Jason Lee) kórházba kerül, kénytelenek Dave unokatestvéréhez, Tobyhoz (Zachary Levi) költözni, és ott - óh, irgalom - iskolába járni. Számukra a házi feladatok, a sportedzések és viadalok jelentős kihívásoknak bizonyulnak, ám a legnagyobbat a lányok jelentik, különösképpen, hogy a korábbi, rossz szándékú, bukott menedzserük (David Cross) egy tehetséges mókus-lánytrióval - Jeanette (eredeti hangja: Christina Applegate), Brittany (eredeti hangja: Anna Faris) és Eleanor (eredeti hangja: Amy Poehler) - kíván konkurenciát támasztani (megtépázott renoméját helyrehozandó). A kezdeti rivalizálás után a kisrágcsáló-szextett rájön: együtt jobb, mint külön - a reflektorok fényében is, a magánéletben is.

Egyszerű üzenet - rövidtávra
A film a legfiatalabb Hannah Montana és hasonló típusú filmek rajongóinak kedvez, ezzel a miliővel turbózza fel Alvinék világát. Az első felvonás óta szemmel láthatóan javult komputer-animációs látványkörnyezetben több a gyerekek (kismókusok) által használt mai technika, mintegy ezt hivatott ellenpontozni a film érzelmi mondandója is. Az eddigi pályáján elég vegyes műfajú filmeket forgatott rendezőnő, Betty Thomas (Only You - Téged egyedül, A Brady család, Intim részek, Dr. Dolittle, 28 nap, Én, a kém, Dögölj meg, John Tucker!) késszel főzött, a fél évszázada megszületett karakterek mellé egyértelmű üzenetet helyezett: ne fulladj az önzőségbe, tiszteld a másikat stb. -, amit a kistinédzserek és a még ifjabbak könnyen megérthetnek. Az érettebb humor - és, például, a szabvány-mentes történetvezetés - hiányzik a filmből, a szülői generáció ezt unalommal veszi tudomásul, azonban vigasztalhatja őket, hogy a gyerekeik szórakozni fognak a filmen. Más kérdés, hogy szülővé érve nem valószínű, hogy emlékezni fognak rá.

Kinek ajánljuk?
- Kifejezetten gyermekeknek (maximum 14 éves korig).
- Akik imádják, ha valami kicsi és szőrös és vékony hangú.
- Akik nem bánják, ha egy gyerekfilm közhelyes, de legalább nem a kis Macaulay Culkin játszik benne.

Kinek nem?
- Akik szerint a hélium luftballonba való, nem mókustorokba.
- A cukiságtól gyomorrontást kapóknak.
- Kisállat-kereskedőknek.


5/10