Retró feketében

Bevált recepten nem érdemes változtatni – tudták ezt a Men in Black alkotói is, amikor tíz évvel az utolsó bevetés után ismét a földönkívüliek nyomába küldték J (Will Smith) és K (Tommy Lee Jones) ügynököt. A szokásos hajszát most egy kis időutazással is megfejelték az írók, de a többi a régi maradt: ufók, kütyük és persze poénok doszt.

J egyik reggel arra ébred, hogy K sehol. Mintha sosem létezett volna. Bár mindenki azt hajtogatja, hogy J-nek elmentek otthonról, ügynök barátunk nem hagyja annyiba a dolgot, és mogorva társa után ered – hogy hova? A múltba, melyet az univerzális gonosztevő Vadállat Boris (Jemaine Clement) írt át, hogy így rohanhassa le a Földet. J 1969-be utazik, hogy ott K ifjúkori önmagával (Josh Brolin) összefogva fogja el a rosszfiút, és persze, hogy megmentse az emberiséget.

A széria harmadik részének rendezői székében megint Barry Sonnenfeld ül, a forgatókönyvet azonban új csapat jegyzi. Nincs panasz a munkájukra, a sztori abszolút versenyképes az eddigiekkel, s a poénok – bár az előzőekhez képest talán kissé csendesebben szólnak – még mindig teljesen elegendőek egy remek estéhez. A humor forrása elsősorban a retróközegből fakad, nem menekül a kiviccelés elől Andy Warhollal és Mick Jaggerrel az élen a korszak egyetlen emblematikus figurája sem.

Bár a Sötét zsaruk 3. nagyban követi a bevált formulákat, egy igen fontos téren mégis komoly változást hoz. Az idén 66 éves Tommy Lee Jones ugyanis úgy tűnik már kevésbé bírja az akciót, a pörgősebb részekben Josh Brolin viszi a szerepét. Brolinnak nem volt könnyű dolga, mégis remekül megoldotta a feladatot. Bár kezdetben kissé nehéz elhinnünk, hogy ő lenne K fiatalkori, 29 (!) éves éne, a színész jó párost alkot Will Smith-szel, és hamar elfogadtatja, sőt, megkedvelteti magát a nézővel. Igaz ez a stábot női fronton erősítő Emma Thmpsonra és a nemrégiben A hollóban is látott Alice Eve-re is, sőt, a Griffin szerepében bohóckodó Michael Stuhlbargra is.

Érdemes ejteni még néhány szót a 3D-ről is, ami a mostanság igencsak alacsonyan járó nívót messze felülmúlja – ritkán látni a technológiát ilyen szépen kihasználó, azzal okosan játszó filmet, éppen ezért, aki teheti, mindenképpen egy plusz dimenzióval együtt váltson jegyet a sötét zsaruk retrókalandjára.