Roman Polanski ellen újabb eljárás indult egy újabb nemi erőszak ügyében

Renate Langer kihallgatásán azt mondta a rendőröknek, hogy a filmrendező 1972-ben megerőszakolta. Langer ekkor még csak 15 éves volt.

A svájci rendőrség újabb nemi erőszak ügyében indított nyomozást Roman Polanski ellen. Krusi Hanspeter, a St. Gallen-i rendőrség szóvivője megerősítette az AFP-nek a hírt, miszerint Renate Langer szeptember 26-i tanúvallomásában azt mondta, hogy Polanski megerőszakolta őt, amikor ő még csak 15 éves volt. Az eset Gstaad városában történt.

Polanskinak nem ez az első nemi erőszak ügye: a rendezőt az amerikai hatóságok 1977 márciusában letartóztatták, és bíróság elé állították egy 13 éves kislány megrontásának vádjával, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Részleges beismerő vallomást tett: bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, a nemi erőszakot azonban tagadta. A filmes még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött.

Ez év augusztusában egy magát csak Robinként megnevező nő egy Los Angeles-i sajtótájékoztatón azt állította, hogy Roman Polanski még 1973-ban zaklatta szexuálisan, amikor még csak tizenhat éves volt. Elmondása szerint azért várt eddig a megszólalással, mert nem akarta, hogy apja olyat tegyen, ami miatt egész életére börtönbe zárták volna. A nő azt mondta, azt akarja, hogy az emberek megtudják, miféle ember Polanski.

A legújabb áldozat, Langer most 61 éves, korábban ő is színésznőként kereste a kenyerét. Ő a negyedik nő, aki Polanskit szexuális bűncselekménnyel gyanúsítja. A New York Times szerint Langer azért döntött úgy, hogy feljelenti a filmrendezőt, mert Robin példája lebegett a szemei előtt, és már az ő szülei már nem élnek. A nő azt is elmondta az újságíróknak, hogy akkoriban modellként dolgozott Münchenben, ahol először találkozott Polanskival, akivel továbbutaztak Gstaadba, ahol a filmrendező egy házban megerőszakolta.

via The Guardian