Roppant, jeges űr

  • L. Zs. / PORT.hu

Steve McQueen filmje egy szexfüggő férfiról szól, ám korántsem a szexről, még ha nem szűkölködik is aktusokban és meztelen testekben.

American Psycho

Brandon (Michael Fassbender) konszolidáltnak látszó, munkájában sikeres, harmincas New York-i férfi. Ha épp nem dolgozik, akkor szexel: egyedül, kettesben, hármasban, élőben és virtuálisan, sőt, az sem ritka, hogy a munkahelyén zárkózik be a mosdóba. Érzelmi analfabéta, csak szexuális ingerekre képes reagálni, és csupán a testiségen keresztül érzi, hogy él. Üres tekintetében kizárólag akkor csillan fel a fény, ha vadászat közben prédára lel. Jól bejáratott világát fenekestül forgatja fel hívás nélkül betoppanó, és átmenetileg hozzá költöző húga, Sissy (Carey Mulligan). A lány is zakkant, de egészen másképp: ő temperamentumos, szétszórt, és túlságosan is szeretetéhes. Egyrészt eltérő személyiségük miatt, másrészt a sötét homályba burkolózó közös múlt miatt kapcsolatunk konfliktusokkal és feszültségekkel terhelt. Sissy megjelenése akarata ellenére kizökkenti a férfit a megszokott kerékvágásból, de kérdéses, hogy a járatlan út vezet-e valahová.

Lelki nyomor testközelből

[img id=353801 instance=1 align=left img]A szégyentelen nem könnyű film. Egyrészt azért, mert bár 101 perces játékidejével átlagos hosszúságú, ám meglehetősen lassú ritmusú. Másrészt természetesen a témája miatt, hiszen telve van explicit szexualitással és leplezetlen meztelenséggel. Ám a rendező mindig megtalálja a határt, ameddig elmehet anélkül, hogy a néző túlságosan kényelmetlenül érezné magát. Ráadásul az aktusokat és pucér testeket ábrázoló képek tizedannyira sem erotikusak, mint a metrón, tisztes távolból, állig begombolkozva elkövetett szemezős jelenet. És ez nem véletlen. Steve McQueen korántsem a zsigeri vágyakat szándékozta felkorbácsolni filmjével, amely igazából nem is a testről, hanem a lélekről szól. A lélek soha be nem gyógyuló sebeiről és tátongó űrjeiről, melyeket a főhős másoktól eltérően nem alkohollal vagy drogokkal próbál befoltozni, hanem a túlhajszolt testiséggel.

Az Abi Morgannel együtt a forgatókönyvet is jegyző rendező nem elemez, nem minősít, nem ítélkezik, és a nézőt sem kényszeríti erre. Mentségeket sem keres hősei számára, így aztán nem ecsetelgeti, hogy mi vezetett életük széteséséhez. Mindössze annyit tudunk meg, hogy Brandon és Sissy közös gyermekkora nem volt fáklyásmenet, de ezt nem részletezi, és nincs is rá szükség. A lényeg, hogy ennek folyományaként egyikük érzelmileg teljesen bezárkózik, még saját testvérével szemben is, másikuk pedig túlságosan is szélesre tárja lelke kapuit, persze nagyjából ugyanolyan eredményességgel. McQueen a konklúziót sem rágja a szánkba: a mesteri befejezés nyitva hagyja a kérdést, hogy Brandon, aki korábban a legyet is röptében, vajon hogyan dönt, amikor eljut odáig, hogy egyáltalán fontolóra veszi, lépjen-e.

Testhez álló szerepek

Jóllehet bizonyára sok nézőt inspirál a film megnézésére a számos naturalista jelenet, mégsem ezek az igazán maradandóak, hanem a remekbe szabott, feszes párbeszédek, valamint a szuggesztív tekintetek. Márpedig tekintet ügyében Fassbender és Mulligan egyaránt erős. Párosuk telitalálat, elvégre mindketten generációjuk legjobb színészei közé tartoznak. A félig német, félig ír Fassbender 2006-ban tűnt fel a 300 című akcióeposzban, akkor még mellékszerepben, és csillaga azóta megállíthatatlanul emelkedik, bár elsősorban nem tömegeket vonzó filmekben játszik. Csak néhány cím a repertoárból: Éhség, Akvárium, Becstelen brigantyk, Jane Eyre, X-Men: Az elsők. A szégyentelen után biztosan mindenki megjegyzi a nevét: alakítása tökéletes, mellesleg pedig valóban nem szégyenlős. Mulligan már szélesebb körben ismert, pedig csak három éve robbant be a köztudatba az Egy lányról című filmmel, melyet olyan alkotások követtek, mint a Testvérek, a Ne engedj el! és a Drive – Gázt!.

Kinek ajánljuk?
- Akik szokatlan szemüvegen keresztül szeretnének bepillantani a lélek legsötétebb bugyraiba.
- Akiket vonz a filmben ábrázolt szexualitás.
- Akiket nem csak a szexualitás ábrázolása vonz, hanem a remek rendezés és a kitűnő színészi játék.

Kinek nem?
- Prűdeknek.
- Akik erotikus izgalmakra vágynak.
- Akik eseménydús sztorit várnak.

8/10