Rózsatövis - A francia pite

  • Kukonya / Filmfórum

A pubertáskor egyik legnagyobb kihívása a szex és minden, aminek a legkisebb köze is van a dologhoz. A franciák ezúttal az Amerikai pitére válaszolnak.

Sose felejtem el, amikor osztályfőnökünk az egyik órát szexuális felvilágosításunkra szánta. Bár prűdségével magasan verte az iskola összes tanárát, valami megszállott hévvel elhatározta, hogy megvéd minket a szexuális tévelygésektől és megkíméli gyermekeit a felfedezés csalódásaitól. Ebből a célból beszerezte azt az oktató videófilmet, melyet kimondottan a 16-17-18 éves, szexuális életet még csak hallomásból ismerő korosztálynak szántak.

A szüzesség helyes elvesztésének helyes folyamata a következőképpen nézett ki:

1. Levetkőzés. Erotikus hangulatban egymás ruháinak kigombolása, illetve lehúzása.

2. Függetlenül a szerelem és a vágy hevességétől, az aktus előtt mindig le kell zuhanyozni. Az alapos zuhanyzás után, amikor már leginkább csak aludni lenne kedve az embernek, jön a lényeg.

3. Aki utoljára jön ki a fürdőszobából, tehát a férfi, kezdi az előjátékot, lévén ő a frissebb. A narrátor, aki gyertyatartóként végig narrálta az eseményeket, felhívja figyelmünket a csikló és a pénisz létére és annak kulcsszerepére a nagy történésben. Szűzhártyáról ekkor még nem esett szó.

4. Kitartóan gyúrják egymást az oktatófilm szereplői a xenonlámpák vakítófénye alatt egy megdöbbentően barátságtalan szobában, egymás erogén zónáit keresve. Láthatóan baromira idegesíti őket az egész felvétel jellege úgy, ahogy van, a rendezői utasítás, és az a tudat, hogy amit most csinálnak, annak köze nincs a szerelemhez, a szüzesség helyes elvesztéséhez, az erotikához, mely nélkül vetkőzni sem érdemes, de még az oktatófilmhez sem.

5. Behatolás, méghozzá élesben. Tiszta pornófelvételeket láthattunk annak rendje és módja szerint, néhány pozitúrát is bemutattak apró részletességgel.

6. Az utójáték, melyről a narrátor említést tesz, elmaradt, akárcsak a szűzhártya sorsának feltárása, a szereplők kínjuk végét látták felcsillanni, ezért csupán pár simogatással támogatták egymást a nehéz óra után, kellemetlen volt az egész, mind a tanároknak, mind pedig nekünk, akik kitörni készülő hormonjainkkal igyekeztünk higgadtan szemlélni a filmet.

Most azonban szerencsére sokkal jobb a helyzet, ma már bármiről lehet nyíltan beszélni. A Rózsatövis, melyet többen az Amerikai pite francia válaszfilmjeként emlegetnek, ötletesen és szenvedélyesen oldja meg ezt a kérdést, mely szintén egy meglehetősen alternatív formáját mutatja be a szüzesség elvesztésének. Roudoudou különösen igyekvő, élénk fantáziája nem hagyja nyugodni, gyermeki érdeklődése zavarba ejtő. Egy idősebb (30) férfiben látja a lehetőséget, ám kénytelen belátni, hogy gyerekessége nem valami meggyőző. Kívánság listáján ezért első helyen szerepel a globális mellméret és egy új áldozat behálózása. És amíg összejön a dolog, a szexuális vonzalom minden formájával találkozhatunk. A leszbikusnak vélt anyákkal, a fiú ödipuszi vonzódásával, ébredező homoszexualitással, telefonszexszel és páros maszturbálással.

Fanyalgóknak annyit mondanék, ez a könnyed francia tinifilm kimondottan üde, mulatságos és magával ragadó. Helyenként ugyan kissé ízléstelennek tűnhet, de hát istenem, a tinédzserek fantáziája már csak ilyen.