Soderbergh filmet forgat a Panama-botrányból

Az Ocean-filmek rendezője egy Pulitzer-díjas oknyomozó újságíróval dolgozza fel minden idők legnagyobb offshore botrányát.

Az Oscar-díjas filmrendező, Steven Soderbergh szerint fontos, hogy közérthető formában, azaz egy játékfilmnyi idő alatt is megismerjé az emberek, mennyire súlyos a Panama-iratok néven elhíresült, idén áprilisban kirobbant offshore botrány, amiben a fél világ elitje érintett, Cameron brit miniszterelnök családjától kezdve Putyin baráti körén vagy épp a focikirály Messin át Jackie Chanig.

Soderbergh első lépésként megvette a Panama-iratokról szóló egyik legismertebb könyv, a Secrecy World filmes jogait, amit a Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró, Jake Bernstein írt. Soderbergh nemcsak producerként egyengetné a filmváltozat útját, ő lenne a rendező is. A forgatás anyagi hátterét az Anonymous Content biztosítaná, ahol korábban olyan kultfilmeket finanszíroztak a producerek, mint A visszatérő vagy a Bábel. A film egyik producere Michael Sugar lenne, aki idén Oscart kapott a gyerekmolesztáló papok utáni oknyomozást feldolgozó Spotlight - Egy nyomozás részleteiért. Szintén producerként egyengetné a film útját Scott BurnsA Bourne-ultimátum forgatókönyvírója, aki 10 éve Al Gore-ral forgatott klímaváltozásos dokufilmet Kellemetlen igazság címmel.

panama-papers-leak-1024x486.jpg

A Panama-ügy többmillió dokumentumát a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg a Mossack Fonseca ügyvédi irodától áprilisban. A tekintélyes iratanyagot ezután az oknyomozó újságírók nemzetközi szövetségének tagjai is átnézték, hogy kiderüljön, az ügyvédi irodával kapcsolatban álló cégek közül melyik folytatott adóelkerülést vagy adócsalást, és kik próbáltak így tisztára mosni bűntényekből származó  pénzeket. (via Movieweb)