Spielberg már nem is rendező, hanem egy kibaszott filmgyár

Shia LaBeuf szerint Spielberg elviselhetetlenül pedáns, ezért ma már utálja minden közös filmjüket.

Elég terjedelmes portrécikket írt a Variety a napokban Shia LaBeufról, amiben igen durva dolgok derültek ki a 30 éves sztárról, aki egy ideje mintha kikopott volna Hollywoodból. Ez egyébként többek között annak volt köszönhető, hogy alkoholista lett, plágiumbortányba keveredett (a HowardCantour.com című rövidfilmjét egy Daniel Clowes-képregényéből lopta), látványosan bekattant, fura dolgokat nyilatkozott (például hogy nemcsak megjátszott volt a szexjelenete A nimfomániásban, hanem igazi), sorozatos balhék miatt járt a bíróságra, és 2014-ben bejelentette, hogy örökre visszavonul, de aztán persze meggondolta magát.

Emellé még beszólogatott Spielbergnek is a Transformers 3 és az Indy 4 után - ami miatt több Spielberg-filmbe már nem is hívták, Harrison Ford pedig egy kicseszett idiótának nevezte őt. Ezek után a nagy stúdiók sem nagyon adtak neki munkát. A Transformers 4 Mark Wahlberggel készült el, és ugyan David Ayer A harag című háborús film után a Suicide Squadba is magával vitte volna a színészt, a Warner ezt nem akarta, mert megbízhatatlannak tartották.

Na de miért romlott meg ennyire a színész viszonya Hollywooddal a korábban bálványozott Spielberggel? A Variety portrécikkében LaBeouf maga mondja el: egész kis korától kezdve arról ábrándozott, hogy már fiatalon olyan menő gyerekszerepeket fog kapni, mint Macaulay Culkin, csak őt nem fogja majd annyira meghülyíteni a hírnév és a gazdagság. Merész álmok egy olyan gyerektől, akik az elvált anyja egyedül nevelt, az apja már 11 évesen jointtal kínálgatott, miközben olyan csóró volt, hogy a tamagocsiját, a Pokemon-játékait és a Nike cipőjét is ellopta az üzletekből, mert nem volt pénze megvenni. 12 éves korától kezdve szerepelt tévésorozatokban, a nagy áttörést 2000-ben a Disney-féle Even Stevens hozta meg neki, utána már komolyabb munkákat is kapott. Mindent elvállalt, hiszen sohasem tudhatta, mikor valósulhat meg végre a nagy álma:

„Tudtam, hogy ha sikerül megcsípni egy Spielberg-filmet, akkor onnantól nyeregben vagyok!"

Sikerült. A Disturbia után sorban jöttek a szerepek a DreamWorks-mozifilmekben és a többi blockbusterben: Transformers, Sasszem, Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, Transformers: A bukottak bosszúja, Transformers 3, Tőzsdecápák 2. LaBeouf úgy érezte, Spielberg jegyet váltott neki a Hollywood legfelsőbb ligájába.

„Aztán amikor ott voltam mellette, és rá kellett jönnöm, hogy ez már nem az a Spielberg, akiről annak idején álmodoztam. Egy teljesen másik Spielberget ismertem meg, aki már teljesen máshol tartott addigra a karrierjében. Már nem is egy rendező volt, hanem egy kibaszott filmgyár! Nem is szeretem a közösen forgatott filmjeinket - talán az első Transformert kivéve.”

Spielberg ugyanis LaBeouf szerint elviselhetetlenül maximalista, kínosan pedáns és görcsösen ragaszkodik az ütemtervéhez. Ha egy színész nem tudja elmondani pontosan 37 másodperc alatt a szöveget, amit Spielberg kér tőle, akkor a rendező szemében nem is színész, hiába van már évek óta a legnagyobb bevételeket generáló filmekkel a pályán.

Emellett LaBeouf arról is beszélt, hogy Spielberg azt tanácsolta neki, csinálja azt, amit ő: ne olvassa a róla szóló újságcikkeket, se a pozitívakat, se a negatívakat. A színész viszont ezzel a hozzáállással sem értett egyet:

„Ha te vagy Mark Hamill, akkor persze nyugodtan hazudhatsz magadnak, félrenézhetsz és tehetsz úgy, mintha ez a sok szarság nem is lenne."

Spielberg egyelőre nem kommentálta a Variety-ben leírtakat.