St. Vincent

Az már a trailerből is látszik, hogy milyen film lesz, és nem is kell csalódnunk. A generációk közti különbség mindig érdekes, ha jól tálalják.

Bill Murray megérdemelten sztár. Talán nem keres tízmilliókat filmenként, de minden szerepében helyt áll, keresi a kihívást jelentő alkotásokat, kerüli az alibizést. És szívesen vállal szerepet alkotói filmekben, Wes Andersonnal többször dolgoztak együtt. Alapvetően komikus, de nem állnak távol tőle a komolyabb szerepek sem. Mint ez a mostani.

Vincent (Bill Murray) egyedülálló és igencsak magánakvaló, mogorva és cinikus vietnámi veterán. Pénzét italra, sportfogadásra, prostikra és a macskájára költi. De mostanában rájár a rúd. Ekkor költözik a szomszédjába Maggie (Melissa McCarthy), az egyedülálló anya, és annak kisfia, Oliver (Jaeden Lieberther). Mivel Maggie sokat dolgozik, hogy megéljenek, Vincentből -pénzhiánya miatt- botcsinálta babysitter lesz Oliver mellet. Kettőjük furcsa kapcsolata adja a film savát-borsát. Ízesítésnek felbukkan még az állandó "barátnő", Daka (Naomi Watts), a kelet-európai sztriptíztáncos, Zucko (Terrence Howard), a bukméker és végül Linda (Deirdre O'Connell), Vincent felesége is.

Az már a trailerből is látszik, hogy milyen film lesz, és nem is kell csalódnunk. A generációk közti különbség mindig érdekes, ha jól tálalják. A kisfiú és a kvázi nagypapa szokatlan kapcsolata kellemes perceket szerez nekünk, meglepetésre azonban ne számítsunk. A forgatókönyv remek arányérzékkel festi a karaktereket a gyöngyvászonra, és a rendező (Theodore Melfi) sallangmentesen mozgatja a színészeket. A történet kiszámítható, amit csak a színészek kiváló játéka ellensúlyoz. De az nagyon. Hogy Bill Murraynek ez jutalomjáték az nem kérdés, de a többiek, főleg az Olivert alakító Jaeden Lieberher is felnő a feladathoz. Közös jeleneteikben egyenlő partner, a kémia kiválóan működik. McCarthyról kiderül, nem csak komikus, boldogul a drámával is, Watts pedig pont humoros oldalát mutatja meg nekünk. Lassan ismerjük meg őket, kapnak elég időt, de a showt a két főszereplő viszi a hátán, izzadságszag nélkül, brilliánsan.

A végkifejlet már a címből sejthető, de nem lesz hiányérzetünk. Senki sem árult zsákbamacskát, tudtunk, hogy egy fejlődéstörténetet látunk majd. És valóban, mindenki előrébb lép, mint ahol az elején láttuk. Oliver a kezdeti nehézségek után beilleszkedik, Vincentről kiderül, mit rejt a felszín, Maggie lassan megtalálja az egyensúlyt munka és magánélet között. Az utolsó jelenet jól szemlélteti mindezt. Mi pedig örülünk, hogy még keszülnek ilyen feel-good filmek manapság.

Jó színészek és alakítások, kellemes történet, a drámát sem nélkülöző, ámde könnyed hangvétel. Ajánlom mindenkinek, aki az ilyen hidegben egy kis melegségre vágyik a szíve mélyén, és bírja a fanyar humort.

Az imdb 7,6 pontra, az RT 75%-ra értékeli. Mivel valamilyen hiba folytán (aminek csak örülhetünk!) feliratosan kerül a mozikba.

Szerintem is 75%.