Szombati programajánló

Ezen a hétvégén is a mozi és a zene határozzák meg a kiválasztott teendőket. A vásznon a finnek viszik a prímet, meg egy kis művészet, míg a zenei fronton még visszatekint a jóságos Valentin, hogy aztán belesűlyedjen a jazzbe.

Finn Filmnapok 2023

Toldi mozi, Budapest Távmozi, február 15-19.

A 12. Finn Filmnapok már nagyon izgatottak várják, hogy ismét bemutathassák nektek a kortárs finn mozi legjavát. Az idei fesztiválra olyan filmekkel készülnek nektek, mint a Csajfilm, A 6-os kupé, a Cannes-ban is díjazott Favágó mese, valamint az Állati jogok című megható dokumentumfilm. Idén két rövidfilmvetítést is szerveznek, ahol finn és magyar alkotásokat egyaránt bemutatnak.
A FinnAgora kísérőprogramokat is tervez a fesztivál idejére.

Raffaello halálának 500. évfordulójára emlékezvén a valaha volt legjelentősebb tárlatot rendezték meg munkáiból Rómában, mely rendkívüli kiállítást az Exhibition on Screen forgatócsoportja elsőként járhatott be. Raphael Sanzio da Urbino életét és munkásságát több mint kétszáz, felerészt most először együtt kiállított remekművön – festményen, rajzon – keresztül mutatja be ez a megatárlat.

Különleges hangulatú Valentin-napi afterparty! Ha már a Zapo-dalok nagyrésze úgyis a párkapcsolatok útvesztőjében kalandozik, most végre egy egész este szól majd a szerelemről. A régi és új Zaporozsec-slágerek mellett két vadonatúj dal is debütál a koncerten. Hozd el kedvesedet, és szerezz neki egy varázslatos, meghitt estét! Vagy találd meg a koncerten a lelki társadat?

A Heartbeast című neonszínű filmben a barátság először szerelemmé, majd a másik birtoklásának veszélyes vágyává fejlődik. Elina (Elsi Sloan zenész és színésznő) álma, hogy rapper legyen. Anyjával Helsinkiből a napsütötte francia Riviérára költözik, és azonnal beleszeret mostohanővérébe, Sofiába, a tehetséges balerinába. Amikor Elina rájön, hogy ő csak ideiglenes időtöltést jelent Sofia számára, aki rajong a bulikért és a szabadságért, Elina belekezd egy mérgező hatalmi játékba, hogy Sofia csak az övé legyen. Ezt a klubzenei hangoktól és francia rapütemektől lüktető, gátlásoktól mentes filmet Aino Suni rendezte. A film zenéjéért az Air nevű duóból ismert JB Dunckel felelős.

Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.

KEVIN DE VRIES ★ Budapest Calling

Cinema Hall Budapest, február 18., 20:00

A 2023-as szezont ünnepélyesen megnyitja: ?evin De Vries! A techno szcénában lassan világsztárra avanzsáló berlini művész először lép fel Magyarországon! 2015-ben robbant be és azóta az Afterlife kiadó egyik húzónevévé vált, de Sven Väth Cocoon-jánál és Adam Beyer Drumcode-jánál is gyorsan betöltötte az űrt egyedi hangzásával.

Free BJC Jam Session: Oláh Kálmán Jr. Trio

Budapest Jazz Klub, február 18., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.