Szombati programok

Az első márciusi szombat nem készül megdöbbentő eseményekkel, ugyanakkor megbízható programokat kínál. Egy kis múzeumi okosodás után még okosabbak lehetünk filmektől, hogy aztán a nap hátralevő részében kitáncoljuk a fejünkből az észt.

Régészeti családi nap

Magyar Nemzeti Múzeum, március  4., 10:00

Családi nap a Tarsolylemezek - A honfoglaló elit kincei és a Kincset érő közösség kiállításokhoz kapcsolódóan. A családi nap keretében közelebbről megismerkedhetnek a régészet világával. Kreatív alkotómunka, szerepjáték, leletsimogató, felfedező füzet és hátizsák várja többek között az érdeklődőket. A múzeumon belül állomásról állomásra pecsét gyűjtéssel izgalmas ajándékokat lehet szerezni. Egyes programokhoz külön regisztráció szükséges.

VV - NEON NOIR TOUR 2023

Barba Negra Red Stage, március  4., 17:00

A napokban egy új dallal, jövőre pedig a Neon Noir című friss nagylemezzel tér vissza Ville Valo. A korszakos finn gothic rock zenekar, azaz a HIM alapítója VV néven európai turnét is meghirdetett: 2023 márciusában Budapesten is fellépnek.

A szerző szülővárosában megrendezett egyedülálló kiállítás alapján. Az EXHIBITION ON SCREEN legújabb filmjében egy egyedülálló kiállítást láthatnak a nézők, melynek köszönhetően Hieronymus Bosch művei a világ számos pontjáról most visszatérnek hollandiai szülővárosába. Hieronymus Bosch – Egy géniusz látomásai volt a címe a legnagyobb retrospektív Bosch-tárlatnak, melyet 2016. február 13. és május 8. között mutatott be a Het Noordbrabants Múzeum. 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra Den Bosch-ban.

Programok a We Love Budapest ajánlásával

A hétvége a kikapcsolódásé, és egyben a tavaszra való hangolódásé is. A programok között találhattok sétát, amely Harry Potter mágikus növényeinek nyomába kalauzol titeket, a szép idő kezdetével pedig a piacozás időszaka szintén elkezdődik a Rómain, de eltölthettek ingyen egy teljes napot a családdal
a Néprajzi Múzeumban is.

Harry Potter növényei

Harry Potter mágikus növényeinek nyomába eredhetnek a 3 és 12 éves kor között lévő gyerekek, március 4-én, a Füvészkertben. A Mesehősök növényei programsorozat célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez a természetet, és játékosan tanuljanak az élővilágról, növényekről. Az egyórás esemény egy keresgélős, ismeretterjesztő sétával kezdődik, majd mindegyikük hazavihet egy elültetett növényt, aminek a gondozásához tanácsokat is kapnak.

IV. Kalandra Fül Fesztivál

Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Immár negyedik alkalommal gyűjtik egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak:  szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.

A fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar, ami innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. Idén március 4-én vehetünk részt 3 előadáson, aminek a Budapest Music Center ad otthont. 

Piac a Rómain

Március 4-én, szombaton, a tavasz kezdetével a Római-parti piac is megnyílik. Itt nemcsak vásárolni lehet majd, hanem találkozni, sétálgatni és beszélgetni – főleg ha olyan finomságok kísérik minden lépésünket, mint a friss lángosok, vagy a bográcsban készülő vörösboros marharagu.

Kettős életek

Francia komédia hűtlen párokról, akik a munkájukban és a magánéletükben is változásokkal néznek szembe. A kifinomult Alain egy nagy múltú kiadóház feje, aki a könyvkiadásban zajló digitális forradalommal van elfoglalva, felesége Selena, egy népszerű tévésorozat sztárja – mindketten más ágyában keresnek vigaszt gondjaikra. Alain, cége fiatal és csinos digitális vezetőjével jön össze, Selenának pedig férje egyik barátjával van évek óta tartó viszonya. A félrelépések idővel egyre csak bonyolítják a kapuzárási pánikot, munkahelyi krízist és magánéleti zűrzavart.

GranCanada lemezbemutató | Nunki Bay Starship

Magyar Zene Háza, március 4., 19:30

A GranCanada öt fős felállásában a dob, basszus, gitár alaphármasán túl a trombita kap helyet, a hangszerelésre pedig a soul lágyságát néhol a hiphop keménységével ötvöző ének teszi fel a koronát. A Zene Házába új nagylemezükkel érkeznek a tavasz elején, míg az est másik fellépője a pop-funk-soul tengely körül keringő Nunki Bay Starshiplesz. A két zenekar rokoni megszólalása egy perfekt koncertestet ígér, pláne, hogy a GranCanada második lemezét mutatja be élőben.

Március elején duplázik az Akváriumban Magyarország egyik legfelkapottabb előadója, T. Danny!  Majdnem egy évvel ezelőtt pontosan itt hallgathattátok meg először a #LIVE performanszát a még mindig pimaszul fiatal előadónak - jubileumot ünnepelhettek majd.

A She’s Analog olasz együttes a triófelállásban rejlő hangzási lehetőségeket fedezi fel. Bár zenéjük a jazz hagyományaiban gyökerezik, ezt az alapot más műfaji elemek és zajok zuhataga takarja el. Közös kompozícióik kifinomult és tudatos munkából születnek, amelyet a szabad improvizáció gyakorlata tesz teljessé. A három zenész közösen alakítja ki a gazdag, koherens textúrákat, összefonva és egybeolvasztva a hangszerek hangját egészen addig, ahol már el sem különíthetők egymástól. A törékeny zenei szerkezetek érzelmeket hordoznak, és a hallgató belső világát célozzák meg.

A László Attila Fusion Circus a hazai jazz kiemelkedő szólistáit integrálja a zenekarvezető saját kompozícióit megszólaltató legújabb formációjába. Újdonság, hogy a már ismert darabok közül is jó néhány hangszerelése itt három fúvósra és ritmus szekcióra íródott, melyekben a gitár hangzása továbbra is kiemelkedő szerepet játszik. Dinamikus, ritmikus zene, melyben László Attila eredeti hangzású, sodró lendületű szerzeményei hangzanak el.

Dope Calypso

Trafó, március 4., 20:00

Ugorjatok fejest a Dope Calypso lenyűgöző, fényűző és képtelen világába, ahol reggel, délben, este őszinte rock zenével kedveskednek a vendégeknek. Hangzásuk olyan, mintha egy garázspunk-zenekar váratlanul belebolondult volna a 60'as évek végének limonádé popzenéjébe. Valami furcsa kettősség már a 2014-es debüt lemezen, a Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost-on is érződött, és bár már ez is felkerült az összes releváns magyar évvégi lemezlistára, de igazán a nyolc hónappal később kiadott folytatáson, a Banzai! Banzai! Banzai!-on (2015) érett be ez a szerelem.

Ingyenes Jam Session Estek: FREE BJC Jam Session - Egri János trió

Budapest Jazz Klub, március 4., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.