Tátsd ki a szád, itt egy szörny!

Minden, amit az előzetes állít, igaz és minden, amiről hallgat… Nos, arról oka van így tenni.

Giga-Godzilla vs. Terra-Godzilla

Nagyon nehezen kezdek bele ebbe a kritikába, nem azért, mert nincs mit mondanom, hanem mert azt hiszem, túl sok is van. Ilyen szóösszetételek jutnak eszembe, mint a művészet mibenléte, amit viszont 2013-ban leírni még annál is cikibb, mint "ezt a családomért!!!"-ot kiáltani, mielőtt ledöfök egy Godzillát. Mert most komolyan, minek írná le az ember egymillió-hetvenkettedik alkalommal, hogy "ostoba látványmozi"? Számít ez valamit? Nem számít, semmi se számít, a Tűzgyűrűben elhangzó mondatokat ugyanennyiszer sütötték már el, ez se számít, a forgatókönyvet kráterméretű lyukak csúfítják, ez se számít, és hogy az egész életszerűtlenül, embertelenül, fogyaszthatatlanul patetikus, művi, teátrális, az se számít. De tényleg, még egy szerencsétlen kutyát is beleerőszakoltak! Egy kutyát! Aki nem csinál amúgy semmit, csak kétszer megjelenik, mert ő egy KUTYA!

[img id=498000 instance=1 align=left img]Hyper-Godzilla vs. Extra-Giant-Godzilla

Higgyétek el, engem ritkán vádolnak azzal, hogy a sznob volna az ízlésem, kiskoromban akkor is kaptam ebédet, ha nem olvastam el aznap egyetlen fejezetet se Thomas Manntól és nem nézettek velem Eizensteint, míg más gyerekek a Lolka és Bolkán kacagtak felhőtlenül. Eleve téves feltételezés, hogy az ember vagy szerzői filmeket néz vagy kommerszt. Dehogyis. Mindenki szeret rácsodálkozni gigalátványosságokra. Én is. És a Tűzgyűrű esetében is pontosan ez volt, ami felkorbácsolta a kíváncsiságomat és izgatottá tett, hogy itt most tényleg látunk valami monumentálisat. És ez így is kezdődött: a szörnyek nem nagyok, hanem felfoghatatlanul nagyok és ez jó, igen, mondom, ez jó! A csaták gigásziak, és ez lenyűgöző, igen, még mindig. Telik az idő, oké, nem lesz mélydráma, nem baj, csak ne legyen túl ciki, úgy akkor még két ilyen összecsapás és a pénzünknél vagyunk. És nem is kéne, hogy rosszra forduljon a széljárás, mert szemben a kijön a Godzilla a tengerből / le kéne lőni-őstörténettel, itt van egy csomó karakterünk különböző háttérrel, akik formálják is a cselekményt jóval kacskaringósabb irányba, mint ahogy azt egy sima világpusztítós/megmentős Emmerich- vagy Bay-filmben megszoktunk. De nem. Ahogy egyre monumentálisabb a látvány és valóban az, nem gyorsra vágott parasztvakítás, hanem élvezhető harcjelenetek, úgy lesz egyre silányabb az emberi tényező. A karaktereken úrrá lesz irritáló mesefigura-énjük, a történet saját szétrombolt makettja felett siratja önmagát. Vaú.

Extra-Large-Cyber-Godzilla vs. Spacetrooper-Superwarrior-Magnetic-Godzilla

Ostoba, életszerűtlen, teátrális – ugyanazok a jelzők évek óta. Ha mi ezeket használjuk, akkor egy amerikai blockbusternek miért is kéne újakat, nem igaz? És igen, azt hiszem, mint a bulvár, mi is belekerültünk a nagyzolási spirálba, túl korán elpuffogtattuk az ezüstgolyóinkat, így most már nem tudjuk hova fokozni a mondatokat. A nyelv megköti a kezünk, a filmnek ezzel szemben még vannak lehetőségei. Mindig lehet egy szörny/robot még nagyobb. És ha mi a szavak fokozásának végére értünk is, ők még mindig tudják azt tovább roncsolni, egyszerűsíteni, hogy minél kevesebbet kelljen és lehessen gondolkodni rajtuk. Ahogyan ez az orwelli újbeszélnek is lényege. 15-20 év múlva talán egy ilyen akciófilmben már eleve a dialóg mint olyan vezényszavak használatára redukálódik; a főcím után a narrátor azt mondja majd "Előzmény", a hadsereg eligazításán egy szigorú tekintetű parancsnok az óriáscápás videóra mutat: "Ellenség", a végső ütközetben pedig hősünk kiáltja az ég felé: "Bosszú!". És a közönség érteni fog mindent, mert nem lesz több, amit meg kellene értenie.

Sajnálom, hogy csak idén ezeken a hasábokon becsmérlően nyilatkoztam olyan, szerintem rosszabb filmekről, mint A király látogatása, a The Master, vagy az A.C.A.B. Egyiket sem nézném újra, de kétségtelen, hogy ezek filmek voltak. A Tűzgyűrű ellenben csak mozgó kép.

Kinek ajánljuk?
- Valójában leginkább olyanoknak, akik ezt már úgysem látják, mert még az életben nem olvastak el ennyi írott szöveget.
- Látványmozik rajongóinak.
- Akik ki akarnak osztani, hogy nem is Godzilla.

Kinek nem?
- Akik velem együtt elhitték, hogy több is lesz itt, mint csitt-csatt-bimm-bumm.
- 12 éven felülieknek.
- Del Toro-rajongóknak. :(

5/10