Tekerj! - The Program új előzetese

A világ leghíresebb és legsikeresebb sportemberéből vált a leghírhedtebb csalóvá Lance Armstrong, akinek tündökléséről és bukásáról Stephen Frears rendezett izgalmas filmet – ami inkább a bukásról szól, és nagyszerű színészeket vonultat fel.

 

Lance Armstrong történetét aligha kell bemutatnunk a sokszoros Tour de France nyertes kerékpáros és világszerte ismert és körülrajongott celeb, akiről kiderült, hogy szinte minden eredményét a teljesítményfokozó drogoknak köszönhette. Bukása nem egyszerű botrány volt, hiszen egy egész „szervezet” állt mögötte, amely fedezte és doppingszerrel látta el,  és rengetegen húztak hasznot sikereiből, sőt, miután túlélte a rákkal folytatott küzdelmet és rengeteget jótékonykodott, egyfajta érinthetetlen hőssé is vált. Egy ír újságíró, David Walsh azonban mindent feltett arra, hogy lebuktassa ezt a hőst, és végül sikerrel járt: Armstrong végül Oprah Winfrey-nél vallott be mindent és a legtöbb címétől megfosztották, szponzorai kiléptek mellőle, és a sport is megváltozott – reméljük. A The Program című film Walsh és Armstrong párbajáról szól, az előzetes pedig némi ízelítőt ad a doppinghasználatból és a lebukás elkerüléseinek különböző módszereiből.

Az előzetesből megismerjük a két ellenfelet: a hideg, számító és mindenre elszánt Armstrongot és az érzelmes, emberi arcú Walshot – előbbit generációjának egyik legjobb drámai színésze, Ben Foster (A túlélő, A harcmező hírnökei) alakítja, itt szinte felismerhetetlenül, az utóbbit a komikusként ismert Chris O'Dowd (Kockafejek, Koszorúslányok). Láthatjuk, miként fordul a drogokhoz a középszerű versenyző és miként válik mindez egyfajta rendszerré orvosok, menedzserek és sporttisztviselők közreműködésével, és miként veszi fel a harcot az újságíró, és hogyan akad valaki Armstrong szintén doppingolásra rábeszélt/kényszerített csapattársai közül valaki, aki hajlandó beszélni. Foster, aki elárulta, hogy a szerep kedvéért kipróbált doppingszereket, fantasztikusnak ígérkezik, míg O’Dowd szerepe kissé egysíkúnak tűnik, a hegyek között felvett versenyjelenetek pedig pár másodpercben is lenyűgözőek. Ehhez jön az elég kreatív zenehasználat – a filmben megszólal a Blitzkrieg Bop a The Ramonestól és a Mr. Pharmacist a The Falltól. A főszerepekben ráadásul olyanokat látunk, mint Lee Pace, Dustin Hoffman és Guillaume Canet, a filmet pedig vetítik a most megkezdődött Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és kérdés, hogy a különben rendkívül karizmatikus Armstrongot egyszerűen rosszként mutatják-e majd be benne, vagy jóval árnyaltabb képet kapunk róla. A hazai bemutatóról még nincs információ.

Íme az új előzetese!