Tiszta paranoia - 10+1 összeesküvés-elmélet film

Persze nincs üldözési mániád, ha tényleg követnek, és listánkon több olyan film is szerepel, ahol az összeesküvés-elméletnek nagyon is van alapja, míg mások csupán elméletek maradnak.

A mandzsúriai jelölt (1962)

Raymond Shaw (Laurence Harvey) úgy tér vissza a koreai háborúból, mint a legmagasabb kitüntetéssel kidekorált háborús hős. Egy őrjárat során hihetetlen hőstetteket vitt véghez, s bajtársai tanúvallomásai alapján rászolgált az érdemrendre. Több volt szakasztársának azonban visszatérő rémálmai vannak, miszerint a járőr fogságba esett, s ott kegyetlen kísérleteket hajtottak végre rajtuk. Marco őrnagy, a volt szakaszparancsnok nyomozásba kezd, s az igazság a magas politika és a nemzetközi kémtevékenység pokoli bugyraiba vezeti el. A tét pedig nem más, mint az amerikai elnökválasztás. John Frankenheimer klasszikusában Frank Sinatra is fontos szerepet kapott. A filmnek 2004-ben született egy azonos című remake-je Denzel Washington főszereplésével, Jonathan Demme rendezésében.

Akció az elnök ellen (1973)

Kennedy elnök meggyilkolásának körülményei mind a mai napig nem tisztázódtak, ezért foglalkoztatja az eset még mindig a közvéleményt. David Miller filmje bemutatja az események egyik lehetséges forgatókönyvét. 1963 június 5-én befolyásos férfiak egy csoportja egy virginiai összejövetelen egy dúsgazdag olajmágnást (Burt Lancaster) igyekeznek meggyőzni arról, hogy Kennedy elnök kül- és belpolitikája veszélybe sodorhatja az országot, és a katasztrófát elkerülendő azonnali cselekvésre van szükség. Aprólékosan kidolgozták, hogyan lehetne minél sürgősebben megszabadulni az elnöktől. Minden a kidolgozott terv szerint zajlott: Oswald elvégezte a piszkos munkát, Jack Ruby pedig őt hallgattatta el, de akadtak más, elvarrandó szálak is.

A Parallax-terv (1974)

A politikai thrillerekre specializálódott Alan J. Pakula filmjében egy népszerű szenátorral egy pincér golyója végez Seattle-ben. Három évvel később az egyik szemtanú, Lee sírva keresi fel újságíró barátját, retteg ugyanis, mert a gyilkosság szemtanúi egymás után halnak meg gyanús körülmények között. Frady (Warren Beatty) nyugtatgatja a lányt, ám amikor pár nap múlva megtudja, hogy a hivatalos jelentés szerint barátnője túladagolásban halt meg, nyomozni kezd. Életét többször is kockáztatva a Parallax Companyhoz jut el, ahol döbbenetes módszerekkel "toboroznak" embereket döbbenetes feladatok ellátására, és egy különös fordulattal ő is a cég egyik embere lesz.

A keselyű három napja (1975)

Joe Turner (Robert Redford) a CIA alkalmazottja, csakhogy nem kém: munkatársaival kalandregényeket és mindenféle újságokat olvasnak. A trükköket és cseleket betáplálják egy komputerbe, mely összeveti ezeket a CIA-tervekkel - így keresnek új ötleteket. Egy nap Turner leugrik a sarki étterembe ebédért, ám mire visszatér, az összes kollégáját lemészárolva találja. Lassan kiderül, hogy munkatársaival beletrafáltak egy, az ügynökség valóban rendelkezik egy olyan elképzeléssel, amilyenre az elemzők rábukkantak egy regényben. Sydney Pollack tökéletesen vezényli le a magára maradt elemző profi ügynökké válását, amelyben fontos szerepet kap egy által túszként foglyul ejtett nő (Faye Dunaway) és egy szabadúszó bérgyilkos (Max von Sydow), akinek elvei vannak.

Az elnök emberei (1976)

Az 1972-es választások befutójában Bob Woodward és Carl Bernstein – előbbit Robert Redford, az utóbbit Dustin Hoffman játssza -, a Washington Post újságírói szabad kezet kapnak szerkesztőjüktől, hogy felfedjék a Watergate botrány részleteit. Meglepetésükre az ügy védelmén már több sztárügyvéd is dolgozik, és az a tény, hogy a republikánus pénzalap kezelői nevét és címét találják meg a vádlottal kapcsolatban, tovább növeli gyanújukat, majd előkerül egy titokzatos, Mély Torok néven elhíresült informátor is.

Pakula filmje a klasszikus újságírás bemutatása és a politikai thriller tökéletes házasságát valósítja meg, amit már csak azért is érdemes megnézni, hogy lássuk, hogy készültek régen az újságok.

Földi űrutazás (1978)

A Capricorn One űrhajó útra készen áll, hogy három bátor emberrel a fedélzetén a Marsra repüljön. Mikor kiderül, hogy mégsincs minden rendben a biztonsági berendezésekkel, a vállalkozás szellemi atyja eléri, hogy áldozat nélkül kapja meg a szenzációt a tévéadók felheccelt közönsége. Egy stúdióban forgatják le a landolást a Marson, és itt azért már mindenki sejtheti, hogy az inspirációt a holdra szállást körbelengő összeesküvés elméletek szolgáltatták. Csak hát hiba csúszik a számításba, és egy rámenős újságíró (Elliott Gould) gyanút fog, és ezzel önmagát is beleszámítva mindenkit halálos veszélybe sodor. Ironikus, hogy az életüket féltő asztronauták között ott van a színészi pályával próbálkozó O.J. Simpson is, Peter Hyams filmjének többi főszerepben pedig James Brolint és Telly Savalast láthatjuk.

JFK - A nyitott dosszié (1991)

A Kennedy-gyilkosság még ma is merész teóriákat szül, így Oliver Stone filmje a megtörtént eseményeken kívül alapvetően csak spekulációkat mutathat be - de a tények között is mazsolázgat, ugyanis bizonyos eseményeket figyelmen kívül hagy, és fikciót is sző a történetbe - például olyan tanúvallomást is hallhatunk a filmben, ami soha nem hangzott el, míg másik fontosat egyszerűen elhallgat. A gyilkosság hátterét vizsgáló Jim Garrison ügyészként Kevin Costnert szemüveggel és ősz hajjal öregítették hozzá karakteréhez,. Ő vezeti végig a nézőt Oliver Stone történelmileg „pikáns” munkájában, bemutatva a különféle ismert összeesküvés-elméleteket, és Costner tökéletes a szürke eminenciás szerepében.

Összeesküvés-elmélet (1997)

Jerry (Mel Gibson) taxisofőrként rója New York utcáit. Különböző összeesküvés-elméletek megszállottja, melyekkel utasait is előszeretettel traktálja. Amikor nem a volán mögül terjeszti zavarosnak tűnő gondolatait, akkor papírra veti őket, és saját kis újságot szerkeszt belőlük. Elméleteivel egy fiatal ügyvédnő, Alice (Julia Roberts) figyelmét is megpróbálja magára vonni. Hamarosan azonban a titkosszolgálatok egyik pszichiátere, Dr. Jonas (a kivételesen gonoszt játszó Sir Patrick Stewart) elrabolja, és Jerry számára egyre egyértelműbbé válik, hogy minden, amit eddig hitt és gondolt, az létezik. Feszült macska-egér játék veszi kezdetét, és egyetlen esélye a túlélésre, ha Alice-t is meggyőzi az igazáról, és együtt összerakják a kirakós darabkáit.

A kód neve: Merkúr (1998)

Art Jeffries (Bruce Willis) kiábrándult és kiégett FBI ügynök. Az idegösszeomlás szélén áll, miután felettesei bűnbaknak kiáltották ki egy évekig tartó akció véres kudarca miatt. Rutinfeladatai során egy kilencéves autista kisfiú eltűnése ügyében kell kutatnia. Simon (Miko Hughes) szüleit megölték. Art rátalál a rettegő kisfiúra és megérzi benne saját lelkivilágának tükörképét. Felettesei nem adnak hitelt Art gyanúinak, de mikor Simon életére törnek rendőri őrizet mellett, az ügynök maga akarja megoldani a rejtélyt. Simon különleges kombinációs készsége révén véletlenül megfejtette az amerikai hadsereg legtitkosabb kódját, a Merkúrt. A katonai hírszerzés feje, Kudrow ezredes (Alec Baldwin) hiú ember. Nem engedheti meg magának, hogy fontos pozícióját egy kisgyerek veszélyeztesse.

Jobb, ha hallgatsz (2014)

Egy újságíró, Gary Webb (Jeremy Renner) egy sztori nyomába eredve rájön, hogy a CIA keze is benne van egy kokainszállítmányban, amelynek célja, hogy fegyverrel lássák el a nicaraguai ellenforradalmárokat, a contrákat. Webb beleássa magát a történetbe, és nyilvánosságra hozza a bizonyítékokat, amelyből az is kiderül, hogy az eredetileg hittnél sokkal nagyobb volumenű akció ahhoz is hozzájárult, hogy az a kokain halálos verziója, a crack járványként terjedjen el Amerikában. Ám a CIA és néhány konkurens újságíró támadást intéz ellene és családja ellen egyaránt, és itt már nem az az igazi sztori, hogy a Reagan kormány droggal kereskedett, hogy illegálisan támogassa egy idegen kormány megdöntését, hanem az, hogyan akarják tönkretenni az ezt világgá kürtölő újságírót.

Beckett (2021)

Beckett (John David Washington) amerikai turista, aki Görögországban vakációzik a barátnőjével, és egy éjszakai vezetés során elalszik a volánnál, az autó lecsúszik a domboldalon és átszakítja egy ház falát. A lány kirepül a szélvédőn, Beckett túléli és a kórházban ébred fel, ám amikor visszatér a baleset helyszínére, az addig barátságos rendőr rálő, hősünknek pedig menekülnie kell. Ami nem olyan könnyű egy színes bőrű sebesült, begipszelt kezű amerikainak a sziklás Észak-Görögországban, ahol minden rendőr rá vadászik. Beckettnek nem csak az athéni amerikai nagykövetségre kellene eljutnia, hanem azt is vissza kéne fejtenie, hogy egyáltalán miért vadásznak rá. Annyit elárulunk, a követségen sincs biztonságban.